Budapest, 2022. január 18. – Zöld nyilatkozat aláírására kéri az országgyűlési választás jelöltjeit a ma induló Klímaválasztás 2022 kampány. Nyolc évünk maradt cselekedni, ha túl akarjuk élni az évszázadot, verik a vészharangot a tudósok, az április 3-án megválasztott képviselőink ennek az időszaknak a felében fogják irányítani hazánkat. A Greenpeace Magyarország, az aHang, a Fridays For Future Magyarország, és az Extinction Rebellion Magyarország ezért arra kéri a jelölteket, hogy vállalják: megválasztásuk esetén döntéseiket az alapvető környezetvédelmi szempontok alapján fogják meghozni. A folyamatosan frissülő klimavalasztas2022.hu oldalon mindenki megnézheti, hogy a saját választókerületének jelöltjei aláírták-e már a nyilatkozatot.  

Olyan rémületes tempóban pusztul az élővilág és tesszük tönkre az éghajlati egyensúlyt, hogy nincs több időnk beszélni róla, azonnali cselekvés kell. A Klímaválasztás 2022 kampány szervezői ezért a következő hetekben mind a 106 egyéni választókerületben felkeresik a közvélemény-kutatások alapján két legesélyesebb képviselőjelöltet, hogy arra kérjék őket: köteleződjenek el egy zöld nyilatkozat mellett. A Greenpeace ma reggel emailben küldte el a felkérést az ellenzéki összefogás, az Egységben Magyarországért  106 jelöltjének, illetve a Fidesz-KDNP Pártszövetség már nyilvánosságra került jelöltjeinek. Amint bejelentik a Fidesz-KDNP további jelöltjeit, természetesen őket is meg fogják keresni a kampány szervezői.

„Nyolc évünk maradt érdemben cselekedni, ha túl akarjuk élni ezt az évszázadot, verik a vészharangot a tudósok. Az április 3-án megválasztott képviselőink ennek az időszaknak a felében fogják irányítani hazánkat. Ez hatalmas felelősség, de hatalmas lehetőség is: ha jól csinálják a dolgukat, ha felfogják, hogy az emberiség és benne Magyarország túlélése a tét, akkor még elkerülhetjük a klíma- és ökológiai válság legrosszabb forgatókönyveit. De ehhez elkötelezett vezetők kellenek: erről döntünk április 3-án.” – nyilatkozta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

Pártokon átívelő társadalmi konszenzus van arról, hogy a magyarok zöme zöld változás sürget – ez derült ki a Greenpeace reprezentatív közvéleménykutatásából, amelyet a Policy Solutions és a Závecz Research készített tavaly novemberben. Az egyes klímavédelmi és ökoszisztémánkat védő intézkedéseket 80-90% támogatja, 73% szerint pedig a következő kormánynak kiemelten kell foglalkoznia zöld ügyekkel.

A Greenpeace Magyarország tavaly júliusban felhívást indított a miniszterelnökhöz és a 2022-es választáson induló miniszterelnök-jelöltekhez, hogy osszák meg zöld programjaikat, ezek kiértékelése itt olvasható. Az októberi ellenzéki előválasztásokon a Greenpeace és a HVG közösen szervezett eseményén Magyarországon először ültek le vitázni miniszterelnök-jelöltek napjaink legkritikusabb környezet- és természetvédelmet érintő kérdéseiről. A Greenpeace azt várja, hogy Orbán Viktor, a Fidesz-KDNP, és Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje egy hasonló vita keretében mérjék össze zöld elköteleződésüket a nagy nyilvánosság előtt. 

A Greenpeace hétpontos zöld nyilatkozata itt érhető el: klimavalasztas2022.hu