Budapest, 2022. február 14. – Körbeturnézta az országot a Greenpeace Magyarország óriási, Pac-Man figurát ábrázoló molinója. A zöld szervezet meghökkentő animációs videójával és Debrecentől Balatonig tartó országjáró eseménysorozatával a hazánkban zajló szisztematikus környezet- és természetrombolásra hívja fel a figyelmet. A Greenpeace ezért arra kéri az országgyűlési választáson induló jelölteket, hogy írják alá a választási zöld nyilatkozatát, vállalva ezzel, hogy megválasztásuk esetén döntéseiket az alapvető környezet- és természetvédelmi szempontok alapján fogják meghozni.

Fertő tó tönkretétele, növekvő kibocsátások, klímavétó, súlyos légszennyezés: a Greenpeace egy óriási molinóra festett Pac-Man figurát ábrázoló szófelhővel és egy Zöld Számvetés című új honlappal hívja fel a figyelmet a kormány természet- és éghajlatromboló tevékenységére. A videójátékból ismert, mindent felfaló sárga figura olyan szavakból áll össze, amelyek konkrét példáit adják annak, hogyan veszélyezteti a kormány hazánk természeti értékeit és éghajlati biztonságát. A Greenpeace egy animációs videót is készített, hogy bemutassa: így falja fel a Pac-Man a magyar környezet- és természetvédelmet. És sajnos ez nem egy játék, hanem maga a rögvalóság.

A Pac-Man mind a hat vidéki regionális központot megjárta: Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs, Szeged és Székesfehérvár emblematikus terein is felbukkant az elmúlt hetekben, és megjárta az elmúlt évek környezet-és természetrombolásának olyan emlékezetes helyszíneit is, mint Kishantos, a Velencei-tó, és a Balaton.

A Greenpeace Pac-Man molinója a debreceni Egyetem téren
Fotó: Pápai Gergely / Greenpeace

A demonstrációsorozat kapcsán készült további fotók innen tölthetők le.

„Nem folytatódhatnak a természetpusztító beruházások, nem növekedhetnek tovább a hazai üvegházgáz-kibocsátások, elfogadhatatlan, hogy ezrek halnak meg évente a légszennyezettség miatt, és hogy Magyarországnak nincs Környezet- és Természetvédelmi Minisztériuma. Változásra van szükség! A tudósok szerint 2030-ig van lehetőségünk cselekedni, hogy érdemi lépésekkel megfékezhessük az emberiség létét fenyegető környezeti válságokat. Az április 3-án megválasztott képviselőink ennek az időszaknak a felében fogják irányítani hazánkat. Elkötelezett vezetők kellenek, hogy elkerülhessük a klíma- és ökológiai válság legrosszabb forgatókönyveit. Ezért várjuk, hogy a képviselőjelöltek csatlakozzanak a zöld nyilatkozathoz, és a kampány során adjanak számot arról, milyen terveik vannak a válságok kezelésére.” – mondta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

A Greenpeace Pac-Man molinója a miskolci Hősök terén
Fotó: Pápai Gergely / Greenpeace

A januárban indult klímaválasztás 2022 kampány szervezői folyamatosan keresik a 106 egyéni választókerületben a közvélemény-kutatások alapján két legesélyesebb képviselőjelöltet, hogy arra kérjék őket: köteleződjenek el a zöld nyilatkozat mellett. A nyilatkozatot már több mint 60 egyéni képviselőjelölt aláírta.

A Greenpeace hétpontos zöld nyilatkozata itt érhető el: klimavalasztas2022.hu. A kampány szervezője a Greenpeace Magyarország, támogatja az aHang, a Fridays For Future Magyarország, és az Extinction Rebellion Magyarország.