Budapest, 2022. augusztus 17. – A 10 millió Fa Alapítvány kezdeményezésére, szakmai és civil szervezetek szerda este közösen álltak ki Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia épületénél azért, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza az augusztus elején hozott tűzifarendeletet. Kedden megjelent ugyan egy miniszteri utasítás, amely megtiltja erdeink tarvágását és a fészkelési időben történő fakitermelést, ez azonban nem írhatja felül a kormányrendeletet, ráadásul nem vonatkozik minden védett erdőre (pl. magánerdőkre sem). A rendelet tehát továbbra is lehetőséget ad az értékes, őshonos erdeink pusztítására és kiárusítására, ezért a demonstrálók addig folytatják a tiltakozást, amíg a kormány vissza nem vonja azt. 

A tüntetők egy tenyerükre festett piros X-szel tiltakoznak a tűzifarendelet ellen.
Fotó: Járdány Bence / Greenpeace

Több ezren tüntettek erdeink védelméért szerda este Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia épülete előtt. Az eseményen felszólalt többek között Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország biodiverzitáskampány-felelőse, Bojár Iván András a 10 millió Fa Alapítvány vezetője, Döbrösi Laura a Jane Goodall Intézet nevében, és felléptek noÁr, Infragandhi, valamint Buzás Bence zenészek. Dr. Jane Goodall pedig személyes videóüzenetben fejezte ki aggodalmát a hazánkban hatályba lépő rendelettel kapcsolatban. A budapesti demonstrációval egy időben, Nyíregyházán és Pécsett is voltak természetvédelmi tüntetések. 

A demonstrációt a 10 millió Fa Alapítvány kezdeményezte, és több mint 30 szakmai és civil szervezet csatlakozott hozzá azt követelve, hogy a kormány azonnal vonja vissza az augusztus 4-én hozott kormányrendeletet, ami gyakorlatilag eltörli az erdők kivágásának eddigi korlátozásait. Az energia-veszélyhelyzetre hivatkozva a jogszabály megkönnyíti a fakitermelést védett természeti területeken is (pl. nemzeti parki terület) akár a madarak fészkelési időszakában is.

Kedden délután úgy tűnt, hogy a kormány visszakozik, de félő, hogy ez elsősorban egy kommunikációs fogás. Kiadtak egy miniszteri utasítást, melyben megtiltják erdeink tarvágását és a fészkelési időben történő fakitermelést. Miniszteri utasítással azonban nem lehet felülírni egy kormányrendeletet, ráadásul nem vonatkozik minden védett erdőre (pl. a magánerdőkre és a vízügy által kezelt erdőkre sem), és ha valaki nem tartja be, felelősségre nem vonható, mert nyugodtan mondhatja, hogy a továbbra is érvényben lévő kormányrendelet alapján cselekedett. 

A tiltakozó szervezetek is fontosnak tartják, hogy a rászorulóknak legyen elérhető és elegendő fűtőanyag, ez azonban védett erdőkben folytatott kitermelés nélkül is biztosítható. Az ökológiai és klímaválság kellős közepén megengedhetetlen az őshonos fáink, tölgyeseink, bükköseink vagy a folyóinkat kísérő ligeterdeink kivágása. Ezek teszik még valamennyire élhetővé az országot: óriási mennyiségű szén-dioxidot kötnek meg, árnyékolnak, párásítanak, hűsítenek, és élőhelyet biztosítanak. Az erdők komplex élő rendszerek, egy-egy idősebb őshonos fa élőlények ezreinek ad táplálékot és szaporodóhelyet. 

Évtizedek kellenek ahhoz, hogy a most kivágott erdők helyén újból erdők legyenek. A klimatikus változások − magasabb hőmérséklet, szélsőséges csapadékeloszlás, alacsonyabb talajvízszint − miatt azonban vannak olyan erdőtípusok és fafajok, amelyek ma már sokkal nehezebben tudnak regenerálódni, így lehet, hogy amit most kivágnak, sosem nő vissza, mert már nincsenek meg a fiatal facsemeték túlélésének a feltételei.

Hogy tisztán lássunk, érdemes megvizsgálni az erdeink helyzetét bemutató statisztikai adatokat. A ma élő generáció életében most először, 2016-ban és a rákövetkező években csökkent hazánk erdőterülete. Mindez egy olyan országban, ahol az erdősültség jóval az európai átlag alatt van. A gyakran emlegetett óriási erdőtelepítési programnak pedig nincs látható nyoma az adatokban. A továbbra is érvényes rendelet végső csapást mérhet védett erdeinkre, a még megmaradt természeti kincseinkre, és a valóságban nem a rászorulók megsegítéséről szól, hanem a haszonszerzésről” – mondta Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország biodiverzitás kampányának felelőse. 

A kormány kommunikációjában arra hivatkozik, hogy a hazai erdőterületek folyamatosan növekednek, ám ez megtévesztő. Ami most nő, az az erdőművelési ágba sorolt terület, amelybe beleszámítják a letermelt vágásterületeket és az akácültetvényeket is. A természetközeli öreg erdők területe eközben csökken. 

A kormányrendelettel a fakitermelés profitjából élő erdőgazdaságok belátására lett bízva erdeink sorsa, ami pont olyan, mint olajtársaságokra bízni a benzines és dízelautók kivezetését. 

A tiltakozáshoz csatlakozó szervezetek mindent meg fognak tenni az erdeink megmentéséért, Alkotmánybírósághoz fordulnak, ha kell, és nem fognak elhallgatni mindaddig, amíg a kormány vissza nem vonja ezt az átgondolatlan, pusztító rendeletet.

A Greenpeace Magyarország is csatlakozott a WWF Magyarország és más zöldszervezetek által aláírt nyílt levélhez, amelyben azt kérik a Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy vonja vissza a kormányrendeletet. A nyílt levelet már több mint 100 ezer magánszemély, és 360 szervezet támogatta aláírásával.

A demonstráción készült további fotók erről a linkről tölthetők le.

A tüntetést szervező civil szervezetek:
10 millió Fa Alapítvány
Greenpeace Magyarország
Jane Goodall Intézet
Levegő Munkacsoport
Magyar Természetvédők Szövetsége
aHang
Habitat for Humanity Magyarország
XFOREST.HU
MyForest
GreenDependent Fenntartható Megoldások Egyesülete
Erdőmentők
Zöldellő Sárrét Egyesület
Gaja Környezetvédő Egyesület
Székeszöldvár
Civil Zöldítők Egyesülete
Zöld Küldetés Egyesület
MAG – Miénk a Grund Városvédő Egyesület
InDaHouse Hungary Egyesület
Budapesti Komposztbarátok Szövetsége
Életfa Környezetvédő Szövetség
Zöld Akciócsoport Nyíregyháza
Stop Avalon Tata
TETT Egyesület
Nagy Tavak Koalíció
Völgyerdő Természetvédelmi Park
Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület
Nagykovácsi Természet- és Környezetvédő Egyesület
Kaptárkő Egyesület
Green Guide Budapest
Buddha FM
Ökotárs Alapítvány
Éghajlatvédelmi Szövetség
Reflex Környezetvédő Egyesület
Talpalatnyi Vadon Természetmegőrzési Alapítvány
Gödi Ökoklub
Nagykovácsi természetvédők
Extinction Rebellion Magyarország
Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség
Fridays For Future
Az Emberség Erejével Alapítvány
Mentsük meg a Bükköt!
Összefogás a Balatonért Egyesület
Zemplén Gazdátlan Állataiért Alapítvány
Motorosok az Állatokért
Állatmentő Angyalok Alapítvány
Etyeki Családfasor Egyesület