גרינפיס ישראל אבל וכואב

גם את הבוקר הזה, פתחנו בחדשות הקשות על זיהויים של ארבעה חטופים חללים: איציק אלגרט, אוהד יהלומי, צחי עידן ושלמה מנצור ז״ל, שהושבו אתמול בלילה לישראל. לצד הכאב הרב ותחושת ההחמצה, אנו חשים הקלה על כך שהם חזרו הביתה בדרכם למנוחת עולמים.
השבועות האחרונים הם עדות מכרעת לצורך הבהול להשלים את העסקה, להשיב את כל החטופים – החיים לשיקום והחללים לקבורה – להביא לסיום המלחמה ולהתקדם לשלב השיקום והריפוי של החברה הישראלית. אנו מקווים שממשלת ישראל תפעל בתבונה ותבחר לקדש את החיים על פני שיקולים פוליטיים – כפי שמרבית הציבור הישראלי מבקש זה חודשים ארוכים.
למרות התנגדות נחרצת: משה ארבל אישר למיזם פצלי השמן במישור רותם קיצור דרך

בראשית החודש, מיזם פצלי השמן של רא״ם במישור רותם קיבל את אישור שר הפנים, משה ארבל, לעבור מהוועדה המחוזית לוועדה לתשתיות לאומיות (ות"ל). "העברת התוכנית להפקת נפט מפצלי שמן למסלול הות"ל איננה רק צעד טכני – אלא הדרה מכוונת של המשרד להגנת הסביבה מתהליך קבלת ההחלטות בנוגע לפרויקט״, הסבירה דנה כהן, ראש תחום אנרגיה ואקלים בגרינפיס ישראל. ״חברת רא"ם התעכבה בהגשת תסקיר ההשפעה הסביבתית לוועדה המחוזית דרום במשך לא פחות מ-4 שנים, אך לציבור המשקיעים היא הציגה מצג שווא, בעזרת חשיפת נתונים חלקיים מאותו תסקיר, שמעולם לא ראה אור. כעת, תחת הוות"ל, אין ודאות שדרישות אלו יישמרו, שכן הבדיקה הסביבתית מופקעת מהמשרד ומועברת ליועץ עצמאי שאינו מחויב באותן אמות מידה".
גם במשרד להגנת הסביבה מתנגדים בתוקף להעברת המיזם לאחר מאמץ לוביסטי בעזרת חה״כ לשעבר, איתן כבל, ומדגישים במכתב של השרה סילמן, שמיזם הנפט של רא״ם אינו עונה לקריטריונים של הוות״ל ואף היועמ"שית של הוות״ל הדגישה זאת. עוד נכתב שהיזם מטעה את הציבור ובאופן כללי, אין הצדקה למעבר, היות שמדובר בבזבוז כספי ציבור על בדיקות שכבר נעשו. מהלך זה מקומם במיוחד, ולא ברור כיצד מיזם פרטי להפקת דלק מזהם באחת מצורות ההפקה הנחותות והמזהמות ביותר, אשר סותר את המדיניות המוצהרת של הממשלה משנת 2020 להפסיק את כריית פצלי השמן, הפך לפתע לתכנית לתשתית לאומית המקודמת על ידיה. במקביל – באסטוניה, החברה שעליה מתבסס המיזם של רא״ם שוקלת מחדש את ההשקעה בו ומטילה ספק רב בכדאיות הכלכלית והסביבתית שלו, אך בישראל בוחרים להעניק לו הכרה לאומית, ומסלול תכנון מקוצר. ״זהו לא צעד לקראת ביטחון אנרגטי – אלא הסתכלות לטווח קצר מאוד, תוך כניעה לאינטרסים של יזמים פרטיים על חשבון בריאות הציבור והסביבה", סיכמה כהן.

משפט ההשתקה של גרינפיס יצא לדרך

עשר שנים לאחר שהעולם צפה בהשתאות במחאה הסוערת נגד הנחת צינור נפט בשטח ילידי בצפון דקוטה, הגיעו נציגים של גרינפיס בינלאומי ושני סניפי גרינפיס ארה״ב לפתיחת הדיונים השבוע בתביעת ההשתקה של תאגיד הנפט העומד מאחורי הנחת אותו צינור, ״אנרג׳י טרנספר״, נגד גרינפיס. המשפט יארך כחמישה שבועות בבית המשפט המקומי במחוז מורטון במדינה. גרינפיס נתבע על כך ששנים נעמד לצדן של קהילות ילידיות מקומיות, שהחלו במאבק חסר פשרות כדי להגן על שטחי אבותיהם ולשמור על מקורות המים שלהם. הדיונים אמנם פתוחים לציבור, אך כל ניסיון להנגיש אותם בשקיפות אל מחוץ לכותלי בית המשפט, כשל. בקשת גרינפיס לאפשר שידור ישיר של הדיונים ברשת סורב, כמו גם בקשתם של מספר עיתונים ועיתונאים לסקר את הדיונים באופן מורחב.
אם ענקית הנפט תנצח, גרינפיס ארה״ב יעמוד בפני סגירה וקיים סיכון ממשי לפעילות כל התנועה העולמית,
בעקבות איום התביעה על סך 300 מיליון דולר. זהו האיום הגדול ביותר על גרינפיס ב-50 שנות פעילותו.
תביעה זו היא דוגמה חסרת בושה לניצול ציני של כלים משפטיים לצורך הפחדת ארגוני חברה וסביבה ומניעת התנגדות ציבורית פעילה למהלכים תאגידיים. חברת אנרג׳י טרנספר מבקשת לשכתב מחדש את המציאות, מתעלמת מהעובדה שאת המחאה יזמו והובילו קהילות מקומיות וטוענת כי גרינפיס היה הכוח המארגן מאחורי המחאה שנמשכה כשנה, במטרה למוטט את הארגון כלכלית ולפגוע בעבודתו. בין השנים 2010–2023, הוגשו באירופה 1,049 תביעות השתקה על ידי תאגידים, לצורך השתקת קולות המתנגדים לעסקיהם. 166 מהן הוגשו ב-2023 לבדה.
במשך חמישה עשורים גרינפיס ניצב מול ההון ומוקדי הכוח התאגידיים יחד, וגם הפעם אנו עומדים יחד – מיליונים ברחבי העולם – ולא ניכנע ללא מאבק.
מה הקשר בין אמנת פלסטיק לסרטן?

אל המחקרים המתפרסמים תדיר על הקשר בין פלסטיק לבריאות האנושית, מצטרף מחקר חדש, הקושר בין מאות כימיקלים, הנפוצים במוצרי פלסטיק, לבין העלייה בשיעורי סרטן השד בקרב נשים צעירות. במסגרת המחקר, הוצלבו כימיקלים, הנמצאים בשימוש מסחרי ומקושרים עם סרטן השד, עם הכימיקלים הידועים כפלסטיים. בהצלבה זו נמצאו 414 התאמות של כימיקלים, המשתייכים לקבוצות אלה, דוגמת פראבנים, אמינים, פתאלטים (PFAS) ועוד.
כימיקלים אלה נמצאים בשימוש נרחב בתעשיות הצבע, מוצרי הטיפוח, אריזות המזון ומוצרי הפלסטיק החד-פעמיים, מה שהופך את החשיפה אליהם לכמעט בלתי נמנעת. על פי כותבי המאמר, שפורסם בכתב העת ״Environmental Science & Technology Letters״, לנשים יש סיכוי גבוה פי שניים להיות מאובחנות כחולות סרטן לפני גיל חמישים, בהשוואה לגברים, כשחשיפה לכימיקלים פלסטיים היא כנראה גורם משמעותי לכך. כימיקלים אלה זוהו בניסויים בבעלי חיים כמעוררים גידולים ברקמת השד בשל השפעתם על סינתזת הורמונים והיותם גנוטוקסים (משבשים גנטית).
מחברי המאמר מתייחסים לצורך הדחוף ברגולציה אפילו בכותרת המאמר, בה נכתב כי אמנת פלסטיק גלובלית יכולה להביא להפחתת הישנות מקרי סרטן מוקדמים. על פי החוקרים, זיהוי וטיפול בחשיפה לכימיקלים ספציפיים חשובים פחות, בהשוואה להפחתת הייצור, השימוש והחשיפה לפלסטיק חד-פעמי, באופן כללי. היום, כשהקשר הבעייתי בין בריאות לפלסטיק הולך ומתבהר, אנחנו צריכים פתרונות אמיתיים – אמנת פלסטיק גלובלית חזקה, שתפחית את ייצור הפלסטיק החד-פעמי ותקדם מעבר מערכתי למודל המבוסס על רב-פעמי ושימוש חוזר.

השבוע מסביב לעולם
עכשיו הזמן לעזור לכדור הגדול ב-5 ש"ח לחודש בלבד!

(תיעוד: רועי גליץ, שגריר גרינפיס ישראל)
הרבה דברים קורים אצלנו בתחום המאבקים הסביבתיים, ולך יש הזדמנות לקחת בהם חלק ולעזור לנו להגן על כדור הארץ, הסביבה והבריאות של כולנו – המשימה החשובה ביותר לקיומנו.
מעגלים רבים כבר הצטרפו לשורותינו והם מעתה חברים בארגון גרינפיס. עכשיו זה הזמן להצטרף אליהם!
באמצעות העיגול הקטן של האגורות שלכם לשקל הקרוב, תוכלו לסייע לפעילות שלנו להתקיים ולהתרחב.
לדוגמה: קנית ב-9.80 ₪? שילמת 10 ₪ ותרמת לגרינפיס ישראל 20 אג’! סכום התרומה הממוצע לחודש עומד על 5-3 שקלים בסך הכול.
התרומה שלך תסייע לנו לקיים מחאות ומאבקים פרלמנטריים ומשפטיים, לקדם מחקרים, לחשוף שקרים, להגיש תביעות משפטיות, לבצע פעולות מחאה, אקטיביזם סביבתי ועוד, למען בעלי החיים שלא יכולים להשמיע את קולם ו- למען כולנו.

תרומה לגרינפיס ישראל מוכרת ברשויות המס בישראל ובארה״ב
האזנה מומלצת: עונה שלישית לפודקאסט SystemShift מבית גרינפיס
הפודקאסט של גרינפיס בינלאומי חוזר לעונה שלישית ומתמקד במעבר מעולם שמשרת את ההון והצמיחה, לכלכלה המשרתת אנשים ופועלת לטובת הכלל. העונה החדשה מוקדשת כולה לנושא ״שינוי״, כאשר כל מפגש מארח דובר.ת אחר.ת מרחבי העולם, כדי לשמוע איך הם משנים את העולם לטובה. הפודקסט זמין בספוטיפיי וביתר האפליקציות. בנוסף, ניתן לצפות בו ביוטיוב, ולהוסיף כתוביות בעברית. מוזמנים להאזין לפרק הראשון של העונה השלישית ״האם העולם ישתנה אם נתיל מיסוי על העשירים ביותר?״.
מוזמנים לשמוע גם ולעדכן אותנו מה חשבתם!
האזנה נעימה.
לקבלת כל העדכונים שלנו למייל