26 aprilie 1986. Reactorul 4 al centralei nucleare din Cernobîl explodează, cauzând ceea ce Organizația Națiunilor Unite avea să numească mai târziu „cel mai mare dezastru ecologic din istoria umanității.”
Cernobîl a fost accidentul care, potrivit industriei nucleare, nu se va întâmpla niciodată. Douăzeci și cinci de ani mai târziu, accidentul nuclear de la Fukushima ne reamintește că riscul unui alt Cernobîl există oriunde puterea nucleară este folosită.
Dezastrul continuă și astăzi, viețile a milioane de oameni fiind afectate de radionuclizii cu durată mare de viață împrăștiați acum 30 de ani în atmosferă.
Iată 15 lucruri pe care poate nu le știai despre acest dezastru:

 • Exact acum 30 de ani, reactoarele de la Cernobîl (Ucraina) au explodat. Aproape cinci milioane de oameni locuiesc încă în zonele contaminate.

Local Family with Wagon of Potatoes in Ukraine © Denis Sinyakov / Greenpeace

 • Cantitatea de radiații eliberată este de cel puțin 100 de ori mai puternică decât cea eliberată de bombele atomice de la Nagasaki și Hiroshima.

Remains of the kindergarten in the town of Pripyat © Greenpeace / Steve Morgan

 • Oamenii din Prîpeat, orașul cel mai apropiat, au fost evacuați la două zile după dezastru. Până atunci, mulți dintre ei fuseseră deja expuși unui nivel înalt de radiații.

Life in the 30 km Zone of Chernobyl © Jan Grarup / Noor / Greenpeace

 • Ploi radioactive au fost înregistrate până și în Irlanda. Ucraina, Belarus și Rusia au fost țările cele mai afectate, înregistrând 63% din cantitatea totală de radiații emisă la Cernobîl.

Decontamination Centre in Pripyat © Clive Shirley / Signum / Greenpeace

 • De când a fost abandonat de oameni în perioada radiațiilor maxime, Prîpeat a fost populat de animale precum lupi, cai sălbatici, castori sau mistreți.

Wild Horses in Pripyat © Vaclav Vasku / Greenpeace

 • Animalele care trăiesc în zona de excludere din jurul Cernobîlului manifestă o rată a mortalității mai mare, un număr crescut de mutații genetice și rată de înmulțire scăzută.

 Stray Dog in Pripyat © Vaclav Vasku / Greenpeace

 • Ai putea crede că celelalte reactoare de la Cernobîl au fost oprite imediat, dar 3 dintre ele au fost repornite și folosite pentru o perioadă de încă 13 ani!

Reactor 1 and 2 at Chernobyl Nuclear Plant © Greenpeace / Stefan Füglister

 • În urma accidentului, materialul radioactiv a fost acoperit de o carapace din ciment aflată azi în stare de degradare avansată. O nouă structură protectoare se construiește astăzi peste sarcofagul vechi, dar aceasta va rezista doar 100 de ani.

 The new giant structure is intended to contain the nuclear reactor. © Denis Sinyakov / Greenpeace

 • Pădurea din apropiere a fost numită „pădurea roșie” deoarece radiațiile i-au dat o nuanță puternic roșcată, lăsând doar moarte în urma lor.

Measuring Radiation at the Red Forest in Pripyat © Vaclav Vasku / Greenpeace

 • Industria nucleară și guvernele susținătoare din Ucraina, Rusia și Belarus vor să cheltuiască miliarde pe alte proiecte nucleare, ignorându-și responsabilitatea față de supraviețuitorii de la Cernobîl. De asemenea, minimalizează impactul dezastrului și ascund realitățile zilnice de la Cernobîl.

Village Drosdyn near Chernobyl © Jan Grarup / Noor / Greenpeace

 • Acum poți chiar să-ți plănuiești o excursie în zona de alienație de la Cernobîl! Agențiile turistice organizează tururi ale Prîpeatului, orașul abandonat.

Thirty years after the nuclear disaster Greenpeace revisits the site and the Unit 4 with the New Safe Confinement (NSC or New Shelter). © Denis Sinyakov / Greenpeace

 • Prîpeat este un oraș foarte contaminat și va rămâne abandonat deoarece plutoniul are nevoie de mai mult de 24 000 de ani pentru a-și reduce doar jumătate din intensitate.

Abandoned City of Pripyat in Ukraine © Denis Sinyakov / Greenpeace

 • Radiațiile au fost atât de puternice încât ochii pompierului Vladimir Pravik și-au schimbat culoarea din căprui în albastru.

Abandoned Hospital in Pripyat © Vaclav Vasku / Greenpeace

 • Suedia a fost prima țară care a informat lumea întreagă despre dezastru în timp ce guvernul ucrainean a decis, la început, să țină secretă știrea despre explozie.

Deserted City of Pripyat © Clive Shirley / Signum / Greenpeace

 • În zonele contaminate, Cernobîlul afectează fiecare aspect din viețile oamenilor, radiația aflându-se în mâncarea lor, în laptele și în apa pe care le consumă, în școli, parcuri și terenuri de joacă pentru copii și în lemnul folosit pentru încălzire.

Resident Sells Local Produce in Russian Market © Denis Sinyakov / Greenpeace

Vă invităm să vă manifestați solidaritatea cu supraviețuitorii de la Cernobîl și să vă alăturați nouă pe platforma Thunderclap.
Articol scris de Celine Mergan, intern social media Greenpeace Belgia și tradus de Raluca Popan, voluntar Greenpeace România.

Çitește mai multe!