Tăierile ilegale din pădurile României. Raport Greenpeace 2018

Greenpeace România a lansat pe 30 octombrie 2019, la Cărturești Verona, Raportul Tăierilor Ilegale din 2018, o analiză bazată pe cifrele oficiale privind cazurile de tăieri ilegale identificate de autorități. Este al 10-lea an în care Greenpeace România întocmește acest raport, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public, asumându-și o responsabilitate neacoperită de Ministerul Apelor și Pădurilor (sau al Mediului, în funcție de legislatură).

Principalele concluzii prezentate de Ciprian Gălușcă, coordonator al campaniei Greenpeace pentru păduri și biodiversitate, sunt mai mult decât îngrijorătoare:

 • Autoritățile de control depistează doar 1% din totalul tăierilor ilegale care au loc în România: circa 200.000 m3 din cele 20 de milioane de metri cubi de lemn care dispar anual fără acte din pădurile țării noastre.
 • În perioada 2008–2012, estimările oficiale indicau 8,8 milioane m3 exploatați ilegal, conform Ordonanței de Urgență nr. 32/2015 privind înființarea Gărzilor Forestiere, bazată pe datele statistice din Ciclul 1 al Inventarului Forestier Național. Al doilea ciclu al IFN, desfășurat în perioada 2013–2018, indică 20 milioane m3 care dispar fără acte din pădurile României.
 • Topul eficienței autorităților de control în combaterea fenomenului de tăieri ilegale în funcție de cantitățile de lemn confiscate:
  1. Poliția: 55.393 m3
  2. Garda Forestieră: 30.415 m3
  3. Jandarmeria: 1.824 m3
 • Din cauza relaxării Legii Contravențiilor, la jumătatea lui 2017, numărul mijloacelor de transport confiscate a scăzut cu 74% în contextul în care volumul de lemn tăiat ilegal și raportat de autorități a crescut.
 • Din pricina faptului că SUMAL (Sistemul automat de Urmărire a Materialelor Lemnoase) nu mai folosește imagini satelitare, aplicația Inspectorul Pădurii funcționează acum în stare de avarie, precum și lipsa de transparență a autorităților, apelurile cetățenilor la 112 pentru a sesiza transporturi și cazuri de tăieri ilegale au scăzut cu 52%. Cu toate acestea, eficiența acestor apeluri se păstrează, în continuare 1 din 5 apeluri ajută la descoperirea unei infracțiuni silvice. Credibilitatea cetățenilor în procesul de sesizare a tăierilor ilegale este foarte mare, la fel și eficiența acestora: Garda Forestieră a primit anul trecut 846 de sesizări de nereguli forestiere, din care o treime (312) au fost confirmate în teren.


Puteți descărca aici Raportul Greenpeace privind Tăierile Ilegale 2018: Raport(PDF) și anexele aferente: Anexe-Raport.

[fotografii de Carla Donciu]

Contacte pentru presă:

Ciprian Gălușcă
Greenpeace România
Campaigner pentru Păduri și Biodiversitate
[email protected]

Cristian Neagoe
Greenpeace România
Ofițer de Presă pentru Păduri și Biodiversitate
[email protected]