Greenpeace România a monitorizat calitatea aerului în stația de autobuz Piața Romană din Capitală și semnalează faptul că nivelul poluării aerului este mult mai ridicat decât cel comunicat populației de autorități prin rețeaua oficială de monitorizare a calității aerului. 

În perioada septembrie – octombrie 2019, Greenpeace România a monitorizat, timp de 3 zile, nivelul poluării aerului cu dioxid de azot (NO₂) la stația de autobuz Piața Romană, prin utilizarea dispozitivului de monitorizare a calității aerului AQMesh [1]. Măsurătorile au arătat ca nivelul poluării cu dioxid de azot (NO₂) în stația de autobuz din Piața Romană este de aproximativ două ori mai mare decât cel înregistrat în același timp la cele mai apropiate stații oficiale de monitorizare a calității aerului din trafic [2].

Stația oficială de monitorizare a poluarii aerului din trafic de la Cercul Militar a funcționat în parametri optimi și a oferit date pentru intervalul respectiv, însă, în același timp, cealaltă stație oficială de trafic – B3 Mihai Bravu – nu a inregistrat date, aceasta fiind nefuncțională pentru o lungă perioadă de timp în 2019. Această întrerupere la stația B3 Mihai Bravu a dus la o lipsă de date pentru informarea populatiei și, la final de an, la imposibilitatea calculării mediei anuale pentru 2019 și compararea ei cu limita existentă pentru protecția sănătății umane.

Reamintim că suntem într-o procedură de penalizare din cauza monitorizării defectuase a calității aerului. Comisia Europeană a avertizat România încă din 2017 că “au fost identificate deficiențe grave și structurale în datele privind calitatea aerului măsurate de rețeaua de monitorizare din România și raportate Comisiei Europene. În realitate, situația ar putea fi mult mai gravă decât cea raportată efectiv. Există riscul ca poluarea atmosferică să fie subestimată în unele cazuri, deoarece este posibil să nu fie monitorizată întotdeauna în locurile potrivite.”

Pe lângă mașinile personale, multe dintre autobuzele diesel vechi utilizate pentru transportul public sunt responsabile pentru acest nivel ridicat de poluare. Societatea de Transport București (STB) are o flotă de 1400 de autobuze cu motor diesel dintre care 1000 sunt Euro 3 si Euro 4 – tocmai normele care se vor a fi eliminate din oraș până in 2024.

“Zona aleasă este frecventată în general de foarte mulți oameni, în special de grupuri vulnerabile, precum copii și vârstnici. În apropiere se regăsesc numeroase școli și biblioteci, dar și alte instituții publice” a declarat Alin Tănase, coordonator de campanii Greenpeace România.

Efectul dioxidului de azot (NO₂) asupra copiilor este unul dintre cele mai îngrijorătoare aspecte din rezultatele cercetărilor din ultimii ani. Copiii sunt mai vulnerabili decât adulții și pot dezvolta astm, mai ales dacă trăiesc în apropierea traficului, riscul de apariție a astmului crescând cu 15% odată cu o intensificare de 10 μg/m3 a expunerii [3]. Copiii cu astm necesită îngrijiri medicale de urgență sau spitalizări de trei ori mai mult decât adulții pentru afecțiuni respiratorii. Dacă nivelurile de dioxid de azot (NO₂) continuă să crească, problemele respiratorii ar putea deveni o regulă pentru copii.

Greenpeace solicită administrației locale să înlocuiască de urgență autobuzele diesel poluante, cu autobuze cu zero emisii (electrice) și să monitorizeze calitatea aerului în locuri relevante din oraș, acolo unde oamenii sunt într-adevar expuși. De asemenea, solicităm creșterea numărului de spații verzi pe cap de locuitor, cât mai aproape de norma Organizației Mondiale a Sănătății, de 50 mp/locuitor, sau de cel puțin 26 mp/locuitor, conform normelor UE.

[1] – AQMesh este un dispozitiv de monitorizare a calității aerului recunoscut la nivel internațional, cu senzori electrochimici, care permite măsurarea NO₂, NO și O₃. Instrumentul a fost calibrat la concentrația de NO₂ și NO la stația oficială de monitorizare a calității aerului B6 de la Cercul Militar: https://www.aqmesh.com/product/
[2] – Datele brute pot fi consultate aici: https: //drive.google.com/open?id=15py5i_GZeHeS-YEa7KM2v2sziMsbyZkI
[3] – Raportul „Inhalăm o amenințare – Efectele dioxidului de azot (NO₂) asupra sănătății umane ” poate fi consultat aici: https://www.greenpeace.org/static/planet4-romania-stateless/2020/01/6f910efc-inhalăm-o-amenințare.pdf

Car exhaust fumes, London. © Greenpeace / Maggie Gowan Implică-te