Klaus Iohannis participă în data de 19 iunie la video conferința membrilor Consiliului European, unde se va discuta despre bugetul alocat pentru a răspunde la criza provocată de pandemia COVID-19. Greenpeace solicită președintelui României și celorlalți șefi de stat să sprijine alocarea acestor bugete prioritar pentru oameni și natură, pentru o recuperare verde și echitabilă, nu pentru prosperitatea industriilor fosile.
De asemenea, Greenpeace cere să fie înființat la nivelul Comisiei Europene un mecanism de monitorizare și verificare, prin care acordarea de stimuli economici post COVID-19 să țină cont de prevederile Acordului de Climă de la Paris. Comisia Europeană și guvernele naționale vor să investească o sumă fără precedent, 4 mii de miliarde de euro, ca răspuns la criza provocată de COVID-19, majoritatea acestor fonduri urmând să fie destinate schemelor de ajutor de stat.
Dincolo de pachetele controversate de salvare a economiilor europene, o analiză Greenpeace a scos la iveală că industria combustibililor fosili beneficiază de un set larg de măsuri economice la scară națională, inclusiv prin mecanisme de scutire de taxe, reduceri ale accizelor pentru combustibili fosili și modificări legislative. Șefii de stat europeni, care se întâlnesc pe 19 iunie la Consiliul European, trebuie să se asigure că toate măsurile economice și fondurile alocate sunt utilizate exclusiv pentru o recuperare verde și echitabilă.
Cele 4 mii de miliarde de euro propuse de Comisia Europeană și de guvernele naționale ar însemna mai mult de 25% din PIB-ul Europei, și ar reprezenta aproximativ 9.000 de euro pentru fiecare cetățean european. Acest buget include un total de 3,4 mii de miliarde din pachetele de recuperare anterioară, plus instrumentul denumitNext Generation EU, în valoare de 750 de miliarde de euro. O mare parte din acest buget este de așteptat să fie alocat prin scheme naționale de ajutor de stat. Cu toate acestea, schemele de ajutor de stat aprobate de Comisia Europeană nu sunt condiționate de obiectivele climatice și nu garantează nicio aliniere cu Acordul de Climă de la Paris. În mod similar, sumele mari mobilizate de Banca Centrală Europeană nu sunt condiționate în niciun fel de garanții de mediu.

Lipsa acestor reglementări deschide posibilitatea industriei fosile de a primi ajutoare de stat în mai multe moduri. Cel mai raportat exemplu de sprijin al industriilor este salvarea sectorului aviației – investițiile în ajutoare de stat ajungând până la aproape 33 de miliarde de euro până în prezent. Cel mai cunoscut caz în acest sens este acordarea unui mega sprijin de 9 miliarde de euro pentru Lufthansa.
“Guvernul român a oferit deja ajutoare de salvare de 130 de milioane de euro pentru companiile Tarom şi Blue Air și de 291 de milioane de euro pentru companii românești mari consumatoare de electricitate pentru compensarea costurilor cu emisiile de gaze cu efect de seră ce sunt transferate în prețul electricității. Am auzit multe în ultimele trei luni de la liderii noștri despre importanța recuperărilor verzi și echitabile; într-adevăr, nouăsprezece guverne naționale din UE au sprijinit în mod public acest lucru, inclusiv România. Și totuși, continuă să arunce bani publici către industriile toxice și să ofere plase de siguranță care să permită industriei combustibililor fosili să prospere, în timp ce 1 milion de români au fost trimiși în șomaj“, spune Alin Tănase, coordonator campanie Climă și Transport Durabil la Greenpeace România.
Greenpeace a propus crearea unui mecanism guvernat de Comisia UE pentru a asigura supravegherea tuturor pachetelor de sprijin economic propuse la nivel național și cele propuse de Comisia Europeană. În raportul publicat astăzi este propusă o listă a măsurilor pe care guvernele naționale și UE trebuie să le urmeze: introducerea unor cerințe climatice pentru ajutoarele de salvare, excluderea sectorului combustibililor fosili din împrumuturi publice subvenționate și de la programele de relaxare cantitativă a băncilor centrale, refuzarea slăbirii reglementărilor de mediu și asigurarea transparenței în luarea măsurilor de recuperare post COVID-19. Greenpeace solicită, de asemenea, ca măsurile să protejeze traiul oamenilor și să protejeze drepturile fundamentale.
“Întâlnirea din 19 iunie este crucială pentru viitorul Europei. Dacă instituțiile europene și șefii de stat nu vor lua măsurile necesare pentru împiedicarea finanțării industriei poluante din bani publici, atunci UE se va îndepărta și mai mult de obiectivul de a avea o economie cu 0 emisii de carbon până în 2050 și în mod evident se va îndepărta de o tranziție verde și echitabilă unde oamenii și natura sunt pe primul loc. Să nu uităm ca avem nevoie de fonduri în primul rând pentru a ajuta comunitățile să își revină din criza COVID-19, dar si pentru a atinge obiectivele climatice stabilite în cadrul Acordului de Climă de la Paris. Iar ca acest lucru să se întâmple, Comisia Europeană trebuie să împiedice fluxul de bani către industriile poluante înainte de a ne bloca ireversibil în criza climatică ”, spune Vlad Cătună, coordonator campanie Climă și Energie la Greenpeace România.
Discuţie
Ii solicit, împreună cu Greenpeace, președintelui României și celorlalți șefi de stat să sprijine alocarea unor bugete prioritar pentru oameni și natură, pentru o recuperare verde și echitabilă, nu pentru prosperitatea industriilor fosile. De ce se mai cheltuie bani multi, pe întruniri, conferințe, summit-uri..., când "rămâne ca-n gara", vorba aia! Concret, președintele Iohannis vrea sa facă ceva? Si, daca da, ce anume? Concret!!! Am aflat ca schemele de ajutor de stat aprobate de Comisia Europeană nu sunt condiționate de obiectivele climatice și nu garantează nicio aliniere cu Acordul de Climă de la Paris. În mod similar, sumele mari mobilizate de Banca Centrală Europeană nu sunt condiționate în niciun fel de garanții de mediu.
Cel mai important este alocarea de fonduri pentru protectia mediului ambiant.
Alocați buget pt protejarea naturii, pentru o recuperare verde și echilibrată
Fara o strategie pe termen lung distrugerea noastră se apropie cu pași repezi. Chiar și ei care susțin industriile poluatoare, chiar și cei care taie păduri iresponsabil sunt in pericol. La fel ca noi. Deși ei nu cred aceasta. Deci trebuie sa susținem adoptarea unor masuri ferme și impunerea respectării lor.
Cam greu sa oprească defrișările, au ajuns prea departe cu nesimțirea în țara asta... Noi oamenii de rând suntem ultima speranță pentru țară, schimbarea ar putea veni doar de la noi, dacă ne-am uni, împreună am putem opri tot, dacă ne adunăm mii de oameni în fața unei defrișări împreună cu rețele de socializare vă spun eu că nu ar mai defrișa nimeni nimic. România sa facă o singură schimbare, SĂ SE OPREASCĂ DIN LENEVIT ȘI SĂ MUNCEASCĂ.
🙏
Susțin actiunea greenpeace.
Viitorul nepotilor nostri este incert in conditiile de azi .Sa primeze interesul general nu al catorva persoane sus puse si cu afaceri in domeniul respectiv ,. Domnule Presedinte fiti ferm si combativ .Noi va sustinem !!!!!!!! Streza Tiberiu
Good luck! You have my support!
Stoparea tăierilor de păduri, Stop doar ce este căzătură și igienizare, destul cu bătaia de joc. Daca nu se aude mai bine ieșim noi cu topoarele ,atunci vom fi auziți .Desfintarea pensiilor nesimțite și ilegale .Auziți !!!!
Ii solicit, împreună cu Greenpeace, președintelui României și celorlalți șefi de stat să sprijine alocarea unor bugete prioritar pentru oameni și natură, pentru o recuperare verde și echitabilă, nu pentru prosperitatea industriilor fosile.
Pt. reducerea efectelor gazelor cu efect de sera (CO2 si oxizii de carbon, azotul si oxizii de azot s.a.) cred ca o solutie f. buna este stocarea geologica a gazelor respective in zacamintele de petrol epuizate sau in curs de abandonare. Sunt disponibile fonduri europene importante precum si multe zacaminte adecvate. Sunt dr. ing. in petrol, pensionar, am experienta in problema injectiei de CO2 si pot sa ofer consultanta gratuita celor interesati.... T. T. 0744751541
Oamenii au nevoie de cat mai mult ''aur verde'', plamanii nostri sunt avizi dupa aer curat!
Ar fi frumos sa se opreasca defrisarile de paduri dar doamna milionarilor este mai mare decit nevoia de are curat
Stopați tăierea pădurilor!
Solicit președintelui României și celorlalți șefi de stat să sprijine alocarea acestor bugete prioritar pentru oameni și natură, pentru o recuperare verde și echitabilă, nu pentru prosperitatea industriilor fosile.
Protejati drepturile fundamentale ale romanilor,nu interesele multinationalelor si a smecherilor!
Stopați tăierea iratională a pădurilor, ele sunt plămânul nostru extern. Fără ele, fără albine, nu vom trai mult pe pamant!
Minstrul Mediului tebuie demis! PNL apră hoții de păduri! Guvernul Orban una zice și alta face. A respins inființarea DNA-ului pădurilor! RUȘINE!
SUSTIN GREENPEACE IN TOATE DEMERSURILE!!!
Stoparea vinzarii patrimoniu României, Și au multă nevoie de el in țară.
Va sustin! Vrem o tara ca afara! Vrem o tara normala!
In anul in care schimbări majore ne vor năpădi, anul in care NOI va trebui să facem schimbări majore, anul in acre NU trebuie să stăm in case ci trebuie să acționăm pentru binele NOSTRU nu al LOR, trebuie să facem ce TREBUIE !
sustin actiunile Greenpeace Romania