Parlamentarii europeni au votat amendamentul la Fondul pentru Tranziție Justă care permite investițiile în gaze naturale din bani publici destinați dezvoltării comunităților dependente de industriile poluante. 

Fondurile europene alocate noilor investiții, și așa insuficiente pe termen lung, ar fi trebuit să vină în sprijinul acelor regiuni care se bazau puternic pe industria cărbunelui, dar care au un potențial natural fantastic pentru a face tranziția spre o economie din surse regenerabile, curate. 

Acum șase luni, guvernele UE au agreat să excludă toate proiectele de combustibili fosili și energie nucleară din potențialul fond al beneficiarilor, în linie cu recomandările Comisiei Europene. Totuși, în ciuda numeroaselor avertismente din partea oamenilor de știință, a nevoii de a accelera tranziția directă spre surse de energie fără emisii poluante, fără soluții intermediare ineficiente și extrem de costisitoare, decidenții politici ignoră încă o dată faptele și consecințele și dau undă verde actorilor din industria petrolului și gazelor, care, de altfel, ar fi singurii beneficiari reali. 

Amendamentul votat încalcă astfel atât raționamentul general al acestor investiții, cât și angajamentele climatice la nivel european, compromițând major viitorul comunităților direct afectate și șansa României de a-și atinge obiectivele asumate prin semnarea Tratatului de Climă de la Paris.

“Este ridicol să vorbești despre tranziție energetică verde în timp ce finanțezi industria gazelor fosile. Singurii care vor beneficia de pe urma acestor bani publici vor fi industriile gazelor, în detrimentul comunităților care aveau mare nevoie de aceste finanțări pentru locuri de muncă, infrastructura, diversificare economică verde și în general pentru proiecte care să îi ferească în viitor de noi tranziții. Rămâne de văzut cum va beneficia Valea Jiului, alături de celelalte 5 regiuni din România, de acest Fond care, în forma actuală, pare mai degrabă făcut cu dedicație pentru dezvoltarea industriilor poluante decât pentru dezvoltarea comunităților.” (Vlad Cătună, Coordonator campanie Climă & Energie)

64 de ONG-uri au cerut Parlamentului UE să asigure că Fondul pentru Tranziție Justă nu va include investiții în combustibili fosili și că va fi în acord cu angajamentele climatice europene.