Mai mulți activiști Greenpeace au afișat astăzi un banner în fața clădirii unde are loc reuniunea informală a Miniștrilor de Mediu din UE. Bannerul de 4 metri are ilustrată planeta în flăcări. Scopul acțiunii este de a adresa mesajul urgenței climatice direct miniștrilor mediului europeni și de a le reaminti că „1,5°C este limita”, că ar trebui să asculte oamenii de știință și să mărească noul obiectiv UE privind reducerea emisiilor la 65% până în 2030, pentru a limita încălzirea globală cu doar 1,5°C .
Reprezentantul României, secretarul de stat din Ministerul Mediului Mircea Fechet, se întâlnește astăzi, alături de Miniștrii mediului din statele membre ale UE și reprezentanți ai instituțiilor UE, într-o reuniune informală la Berlin, pentru a discuta Legea Europeană a Climei și obiectivele climatice necesare pentru îndeplinirea angajamentelor luate prin Acordul Climatic de la Paris. Reuniunile ministeriale informale oferă participanților posibilitatea de a se angaja în dialoguri care pun bazele cooperării pentru a rezolva probleme de mediu precum urgență climatică în care ne aflăm.
Guvernele, prin reprezentanții prezenți, vor evalua pentru prima dată impactul obiectivelor climatice necesare pentru îndeplinirea angajamentelor luate prin Acordul Climatic de la Paris, așa că va fi important să ne asigurăm că există cât mai multe voci progresiste și vizionare.
La preluarea mandatului, Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat că va face o prioritate din subiectul urgenței climatice și vom intra într-o nouă eră de implementare, în care lucruri chiar se întamplă cu adevărat. Acum, la final de mandat, România are o serie de restanțe la capitolul schimbări climatice
Cea mai mare parte a discuției se va centra în jurul a două subiecte: obiectivul climatic pentru 2030 și dacă obiectivul zero emisii până în 2050 urmează să fie atins de toate statele membre, sau dacă UE în ansamblu ar trebui să atingă acest obiectiv până în 2050.
România nu a revizuit Strategia Națională privind Schimbările Climatice, care expira anul acesta, nici nu a început lucrul la Strategia de Reducere a Emisiilor pe Termen Lung care trebuiă finalizată anul acesta, iar Planul Național Integrat Energie și Schimbări climatice este în contradicție cu Acordul Climatic de la Paris, propunând utilizarea cărbunelui dincolo de 2030 și aducând în fața gazul ca soluție salvatoare, în detrimentul regenerabilelor. Astfel, România doar mimează lupta împotriva schimbărilor climatice și pare că nu are un plan serios de a face tranziția către neutralitatea climatică.
Suntem într-o cursă contra timpului. Pădurile ard, ghețarii se topesc, iar fereastra pentru abordarea problemei urgenței climatice se închide. Viitorul nostru și al naturii în toată diversitatea ei trebuie protejat și are nevoie de acțiuni imediate.
Reducerile reale ale emisiilor de 50,5-52,8% propuse de Comisie sunt insuficiente și complet iresponsabile. Greenpeace atrage atenția asupra necesității unor obiective climatice mult mai ambițioase pentru 2030 – o reducere cu cel puțin 65% a emisiilor comparat cu nivelul din 1990. De asemenea, raportul ONU din 2019 privind decalajul emisiilor implică o reducere de cel puțin 65% a emisiilor din UE. Obiectivul de reducere accelerată a emisiilor nu ar trebui să fie diminuat prin trucuri contabile ieftine de compensare a emisiilor generate. Având în vedere situația urgenței climatice în care ne aflăm, sunt necesare reduceri foarte rapide ale emisiilor din sectoare precum Transport, Energie și Agricultură.