Aproape oricine s-a plimbat prin orașele, satele și natura din România a văzut râuri inundate de gunoaie, gropi de gunoaie improvizate sau ambalaje aruncate la întâmplare. Multe dintre gunoaiele acestea conțin chimicale periculoase pentru om, care sunt purtate de vânt sau ape și ajung în organismele noastre. Omoară pești, sufocă păsări, intoxică oamenii. Contaminează. 

Nimeni nu este la adăpost, așa că toți trebuie să contribuim la rezolvarea problemei.

Ghidul este realizat de GREENPEACE România și ZERO WASTE România. Pentru a afla ce puteți face când vedeți deșeuri care ard, apăsați aici.

Ce spune legea?

Atât oamenii și companiile, cât și autoritățile publice, precum primăriile pot fi amendate pentru încălcarea regulilor, când vine vorba de deșeuri.

Abandonarea deșeurilor este interzisă și pedepsită, potrivit Legii 211/2011, principala lege cu privire la gestionarea deșeurilor, cu modificările și completările ulterioare. 

Mai precis, legea spune că abandonarea deșeurilor se pedepsește cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei, pentru persoanele fizice și de la 20.000 lei la 40.000 lei, pentru persoanele juridice. În plus, cei care aruncă deșeuri ilegal sunt obligați prin lege să curețe zona și să plătească, pe lângă amendă, costurile de eliminare a gunoaielor prin societăți specializate.

Potrivit legii 211/2011, România trebuia să aibă colectare separată de minim 50% până în decembrie 2020, iar primăriile sunt obligate să pună la dispoziție infrastructură pentru această colectare separată. În caz contrar, primăriile pot fi amendate de Garda de Mediu, iar procedurile de infringement pot fi deschise împotriva României, cu amenzi semnificative. 

Cu toate acestea, în 2020 România reușește să recicleze doar 14%, potrivit datelor oficiale (București 8%).

Ce puteți face?

Scenariul 1: Surprindeți în flagrant pe cineva care aruncă deșeuri în spații neamenajate special

  • Dacă sunteți în siguranță, fotografiați/filmați incidentul și marcați locația pe GPS cu ajutorului telefonului, dacă este posibil
  • Sunați la Poliția Locală și solicitați deplasarea urgentă a unui echipaj. Descrieți scena la care sunteți martori: detalii cu privire la locație, date de identificare ale persoanelor care aruncă deșeuri (vârsta, gen, număr inmatriculare dacă este vizibil). 
  • Apoi este indicat să sunați la Garda de Mediu (disponibili doar în intervalul 09 – 16), să reclamați situația și la aceștia și să menționați că ați vorbit anterior cu poliția locală. Potrivit Gărzii de Mediu, echipele acestora de permanență (din afara orelor de program) pot fi sesizate prin dispeceratul 112.

Scenariul 2: Vedeți maldăre cu deșeuri aruncate în spații neamenajate special

  • Faceți câteva poze
  • Scrieți o sesizare sub forma unui e-mail către Garda de Mediu cu textul:

Bună ziua,

Mă numesc ………, CNP………………, telefon ………………….și vă scriu pentru a reclama deșeuri aruncate neconform în locația …………………………. (stradă/sat/oraș/județ). 

Vă rog să întreprindeți demersurile legale și să îmi comunicați situația din teren, măsurile dispuse și sancțiunile aplicate.

Mulțumesc,

…….(nume, CNP, adresa, telefon)

Dacă aveți, atașați una, două poze.

În plus, mai sunt câteva platforme și aplicații care facilitează reclamarea gunoaielor aruncate în spații neamenajate, cum ar fi protectiamediului.org și TrashOUT

Să nu uităm că toate aceste deșeuri există și pentru că noi, oamenii, le producem. Zilnic, puteți contribui pentru un mediu mai curat dacă: 

  • Refuzați produse de plastic de unică folosință, bunuri și produse toxice, care nu pot fi reparate, compostate sau reciclate.
  • Reduceți cantitatea de bunuri și produse pe care o cumprărați sau dețineți. Închiriați, donați, schimbați sau vindeți bunuri și produse funcționale de care nu mai aveți nevoie.
  • Cumpărați responsabil produse și bunuri locale, durabile, nontoxice, reparabile, recondiționate, compostabile, reciclabile. Prioritizați produsele la vrac și ambalajele reutilizabile.
  • Reparați și reutilizați produse și bunuri de orice fel. Căutați în special atelierele mici de reparații din orașul vostru. 
  • Separați și compostați resturile alimentare a căror recurență nu o puteți evita. Separați uleiul alimentar uzat și duceți-l la centrele de colectare.
  • Separați pe categorii (hârtie/carton, plastic/metal și sticlă) ambalajele pe care nu le puteți evita și produsele care nu pot fi reparate și refolosite. Acestea sunt resurse valoroase pentru industria reciclării.
  • Identificați produsele care nu pot fi reparate, refolosite, compostate sau reciclate. Contactați companiile producătoare și solicitați-le reproiectarea acestora.
  • Contactați-vă primarul și solicitați implementarea programului „Zero Deșeuri pentru Orașe”.