Străzi sufocate de mașini. Autobuze și tramvaie hiper-aglomerate, cu timpi prea lungi de deplasare. Infrastructură lipsă sau incoerentă pentru bicicliști și pietoni. Peisajul urban și circuitul mobilității în orașe nu trebuie să arate așa. Iată câteva locuri din lume care s-au transformat în bine, implementând modele funcționale, cu grijă pentru oameni și mediu.

Pontevedra (Spania)

Accesul autoturismelor a început să fie interzis în centrul orașului Pontevedra încă de la începutul anilor 2000. În lipsa traficului rutier intens, poluator și zgomotos, accidentele rutiere și emisiile de CO2 au fost reduse semnificativ, iar orașul a devenit mai sigur și mai prietenos, atrăgând peste 12.000 de noi locuitori, ceea ce a ajutat la redresarea economiei și a micilor afaceri locale inclusiv în timpul crizei financiare din 2008.

 

Photo: Concello de Pontevedra

Bristol – Bath (Marea Britanie)

O decizie care a schimbat în bine viața locuitorilor din Bristol și din orașul învecinat, Bath, a fost transformarea unei foste căi ferate abandonate într-un traseu pentru biciclete care oferă posibilitatea celor care aleg să se deplaseze în moduri prietenoase cu mediul să o facă în siguranță. Având o distanță de 22 km, traseul este folosit de navetiști, bicicliști, pietoni și persoane care se deplasează în scaune cu rotile.  

Photo: Steinsky added to Wikimedia Commons by Matt Buck

Bogota (Columbia)

În urmă cu 25 de ani, fostul primar Enrique Peñalosa a hotărât crearea unei rețele de piste de biciclete (corelate, dotate cu rampe) de 300 km de-a lungul bulevardelor pietonale. Și pentru că infrastructura pentru biciclete și cea de transport public trebuie să funcționeze coerent împreună, pistelor li s-a alăturat rețeaua urbană de autobuze, cu un program de curse rapide disponibile din 30 în 30 de secunde în timpul orelor de vârf. Interzicerea parcatului pe marginea trotuarelor și limitarea cu 40% a traficului rutier în timpul orelor de vârf au descurajat, în timp, fluxul de mașini, a crescut gradul de siguranță al locuitorilor și a redus considerabil nivelul de poluare.

Malul drept al Senei, Paris (Franța)

Grație deciziei primarului Anne Hidalgo, malul drept al Senei a fost pietonalizat în 2016. Ceea ce a fost cândva o șosea aglomerată și zgomotoasă e acum un traseu extins pentru plimbări pietonale, cu bicicleta, inundat de spații verzi, zone de joacă și expoziții de artă. Alături, Rue Rivoli, faimoasa stradă centrală plină de magazine, e acum dotată și ea cu o pistă de biciclete intens folosită. Anul trecut, Hidalgo a anunțat un nou program de pietonalizare, în valoare de €350m, adică un sfert din bugetul local, care să asigure existența pistelor de biciclete pe fiecare stradă până în 2024, precum și restricționarea accesului autovehiculelor și eliminarea spațiilor destinate parcărilor în anumite zone ale orașului.

Photo: FRANCOIS GUILLOT/AFP via Getty Images

Oslo (Norvegia)

Transformarea parcărilor în piste pentru biciclete. Consiliul Local din Oslo a interzis parcările pentru autovehicule în centrul orașului începând cu 2016. Acum există doar parcări pentru autoturismele deținute de persoane cu dizabilități, iar mașinile sunt aproape inexistente în această zonă a orașului, cu excepția celor folosite în situații de urgență sau a celor necesare livrărilor de marfă, care, în acest sens, accesează străzile centrului timp de doar două ore în fiecare dimineață. În fața unor reacții negative inițiale, Hanna Marcussen, vice-primarul pentru dezvoltare urbană, a explicat: „Din multe puncte de vedere, lipsa unei decizii de a restricționa accesul mașinilor ar fi limitat libertatea locuitorilor. Mașinile pun în pericol siguranța copiilor care se joacă afară, a oamenilor în vârstă care se deplasează cu dificultate. Mai mult, Oslo este un oraș care se confruntă cu problema poluării aerului.” În final, proiectul s-a dovedit un succes: fostele parcări au fost transformate în piste pentru biciclete, iar centrul orașului a devenit un spațiu cu adevărat prietenos, curat și sigur pentru locuitori.

Photo: VisitOSLO / Didrick Stenersen