București, 11 februarie 2021 – Greenpeace, Agent Green și Declic atrag atenția Ministerului Mediului că aplicația Inspectorul Pădurii, componenta SUMAL 2.0 care ar trebui să asigure transparență cetățenilor îngrijorați de soarta pădurilor, este privată de informații publice de bază, încălcând astfel chiar Hotărârea de Guvern 497/2020. Organizațiile de mediu semnalizează faptul că elemente-cheie din aplicație sunt secretizate, făcând imposibilă realizarea unor anchete independente.

”Nu vrem să îngroșăm rândurile celor care cer deja un SUMAL 3, 4, 99.0. Asta ar lăsa cu adevărat pădurile României în voia sorții.”

Ciprian Gălușcă
Greenpeace România
Marșul pentru Păduri, 3 noiembrie 2019, București

”Este imperios necesar ca STS, dezvoltatorul aplicației, să mărească echipa de proiect și să găsească soluții rapide pentru stabilizarea sistemului recent lansat. E clar că SUMAL 2.0 are deficiențe majore, pentru că nu s-a lucrat suficient la această lansare amânată de ani de zile, dar bug-urile pot fi adresate cu succes, dacă se dorește. În momentul de față, în Inspectorul Pădurii rutele camioanelor nu sunt disponibile, așa cum impune explicit Hotărârea de Guvern. Imaginile satelitare și alertele automate din zonele unde se taie ilegal nu au fost achiziționate, iar fotografiile cu încărcătura camionului, prevăzute în HG, nu sunt disponibile pe noua aplicație. Pentru public este singurul mod de a distinge transporturile legale de tirurile care fac multiple transporturi pe zi cu un singur set de documente”, spune Ciprian Galușcă, coordonatorul campaniei pentru păduri a Greenpeace România.

”Este vorba de o amputare mult mai gravă decât făcuse conducerea din anii 2017-2019 și pe care, printr-o luptă consecventă alături de ONG-urile partenere și de societatea civilă, o corectasem în anul 2020. Mai precis, publicul nu mai are acces la transporturi de lemn mai vechi de 3 zile, deși sistemul stochează toate transporturile din 2008 încoace”, reclamă Gabriel Păun, președintele Agent Green.

”Au dispărut complet straturile cu ariile protejate și toate pădurile virgine sau potențial virgine. Nu se mai poate vedea specia de arbori transportată, informație care a fost înlocuită cu grupe generale, precum <rășinoase> sau <foioase>. Nu apar nici măcar hărțile de înaltă rezoluție promise”, încheie analiza Antoniu Bumb, coordonatorul campaniei pentru păduri a Declic.

Totodată, organizațiile își mențin susținerea față de SUMAL 2.0, chiar dacă în acestă fază au apărut, cum era de așteptat, dificultăți și bug-uri informatice. Operatorii economici s-au lovit de probleme cu introducerea și procesarea datelor, acestea cauzând o reticență majoră a industriei, lucru de așteptat în orice schimbare majoră de sistem.

”SUMAL 2.0 abia a fost lansat, astfel că are probleme inerente în această fază. Pentru a nu bloca activitățile legitime din industria lemnului, STS trebuie să crească capacitatea de lucru a echipei de proiect. Greenpeace România își arată disponibilitatea de a voluntaria alături de membrii comunității noastre pentru a oferi asistența tehnică necesară. Printre altele, putem pune umărul la crearea unui call center care să vină în ajutorul utilizatorilor SUMAL 2.0 ce întâmpină dificultăți în operarea sistemului”, a mai adăugat Ciprian Gălușcă.

Activiștii Greenpeace confruntă tăieri ilegale în păduri virgine din Munții Făgăraș

În privința transparenței publice, legislația rezultată în urma numeroaselor dezbateri este destul de clară. Normele publicate în MO 570/30.6.2020 stabilesc că următoare informații sunt publice fără limită de timp:

”(8) Aplicația SUMAL 2.0 Inspectorul Pădurii prevăzută la art. 3 lit. h) este utilizată pentru a furniza populației informații și date din SUMAL 2.0 care au caracter public referitoare la exploatările forestiere și transporturile de materiale lemnoase/produse din lemn, cu respectarea legislației privind protecția datelor cu caracter personal și a secretului comercial, și pentru accesul proprietarilor de fond forestier la informațiile din SUMAL 2.0 aferente proprietății. Informațiile cu caracter public care pot fi vizualizate în aplicația SUMAL 2.0 Inspectorul Pădurii sunt:

  • a) informațiile din avizul de însoțire cu privire la cod aviz, data și ora emiterii, emitent, tipul de transport, document de proveniență, punctul de încărcare, volum, specii/grupă de specii, sortimente, numele operatorului economic care efectuează transportul și numărul de înmatriculare al mijlocului de transport;
  • b) traseul parcurs în timpul transportului disponibil public după finalizarea transportului;
  • c) fotografiile mijlocului de transport față, spate și lateral, care se înregistrează în SUMAL 2.0;
  • d) hărțile amenajistice înregistrate în SUMAL 2.0;
  • e) informațiile aferente actului de punere în valoare și inventarul înregistrate în SUMAL 2.0;
  • f) autorizația de exploatare cu numele operatorului economic care efectuează lucrări, înregistrată în SUMAL 2.0;
  • g) coordonatele tuturor punctelor ce reprezintă schimbări în coronament/imagini, în urma procesului de teledetecție prin intermediul imaginilor satelitare pentru generarea de alerte automate

    *Funcționalitățile care apar cu roșu în textul de mai sus, preluat din HG, nu sunt încă disponibile în Inspectorul Pădurii și SUMAL 2.0.

Organizatorii Marșului pentru Păduri, Greenpeace, Agent Green și Declic, solicită Ministerului Mediului să publice de urgență, atât în aplicația mobilă, cât și în portalul Inspectorul Pădurii, toate informațiile de interes public garantate prin normele de aplicare ale HG 497/2020. Organizațiile cer, de asemenea, tragerea la răspundere a funcționarilor care au girat această secretizare abuzivă.

Peste 5000 de oameni participă în București la Marșul pentru Păduri. În țară și diaspora se organizează proteste simultane în alte 10 orașe.
Află mai multe