În cadrul unei emisiuni recente, Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a făcut câteva declarații referitoare la renunțarea la cărbune:

„Noi ne-am propus să renunțăm la exploatarea de cărbune nu mai devreme decât renunță alte state europene.”

„Eu nu am anunțat nicio dată de phase-out și nu voi anunța nicio dată (…).”

„Uitați-vă la Germania, eu am informații că în Germania se duce după 2030, de ce să ne grăbim noi?”

„Mixul Energetic al României presupune 25% în momentul de față energie pe cărbune.”

Poziția Greenpeace România față de declarațiile ministrului Energiei.

Ministrul Energiei își propune să se lupte din răsputeri pentru ULTIMUL LOC în Europa la tranziție energetică. Implicit, acest lucru ne poziționează la coada clasamentului și la capitolele grijă pentru oamenii din zonele miniere și protecția climei. Nici vorbă să fim „lideri în domeniul schimbărilor climatice”, așa cum spunea anul trecut, în decembrie, președintele Klaus Iohannis, sau să ne preocupe soarta comunităților care nu mai pot trăi din cărbune.

România e una dintre foarte puținele țări din Uniunea Europeană care nici măcar nu a discutat despre o dată clară pentru eliminarea cărbunelui (coal phaseout). Nu are încă un plan pentru a gestiona această tranziție, în ciuda faptului că zonele miniere sunt din ce în ce mai afectate economic și social. Lipsa acestor demersuri nu e motiv de mândrie, ba chiar ar trebui să fim foarte, foarte îngrijorați.

Planul de eliminare controlată a cărbunelui este esențial pentru România. Promisiunile fără acoperire ale guvernelor din ultimii 30 de ani  au dus la crize sociale, economice, la colaps în sectorul energetic, la lipsă de investiții. Faptul că trecem prin această transformare a zonelor miniere fără un plan clar, doar cu rezolvări de moment, cu politicieni fără viziune, care nu își asumă nimic, este o tragedie. România nu poate accesa fonduri europene pentru aceste zone  – și vorbim despre miliarde de euro – fără să clarifice ce face cu cărbunele. Ba mai mult, România continuă să cotizeze anual, din buzunarele propriilor cetățeni, pentru a menține pe linia de plutire  o industrie a cărbunelui fără viitor.

Sigur, vom auzi aceleași comentarii: dar Polonia? Dar Germania? Domnule ministru, ce ar fi să ne concentrăm pe ce vom face noi? Planul României e să nu aibă niciun plan, să fie ultima? 

Germania are un plan etapizat de eliminare a cărbunelui până cel târziu în 2038, dar cel mai probabil mai devreme (2035). Își închide până în 2022 și centralele nucleare. Nu e cel mai ambițios ritm de decarbonare, dar face primii pași. Noi nu avem NIMIC planificat. Polonia e un caz diferit: peste 75% din electricitate e produsă din cărbune. România produce sub 20% pe cărbune (nu 25%, cum și-ar dori domnul ministru). Credem că aceste cifre subliniază clar ridicolul comparației Polonia-România și explică de ce noi putem face tranziția energetică mult mai repede.

Domnul ministru are dreptate într-o singură afirmație: lucrurile nu se pot schimba imediat. Dar nimeni nu i-a cerut ca aceste schimbări să se petreacă mâine. Însă, ca să schimbi lucruri care afectează viețile a zeci de mii de oameni, ca să dai o șansă de dezvoltare comunităților din Valea Jiului și Gorj, ca să schimbi sistemul energetic național, ai nevoie de un plan.

Domnul ministru Virgil Popescu nu are un plan. Și, după cum declară, nu îl va avea niciodată.

Emisiunea integrală, aici.