Emisiile toxice provenite de la țevile de eșapament ale mașinilor diesel și pe benzină au cauzat probleme serioase de poluare a aerului în orașele europene și provoacă zeci de mii de decese premature inutile în fiecare an. Transporturile sunt responsabile pentru o pătrime din emisiile de gaze cu efect de seră ale UE, iar emisiile generate în acest sector continuă să crească. O tranziție către un sistem de transport nepoluant este vitală.

Avem nevoie de alternative sustenabile la mersul cu mașina, precum transportul public electrificat sau mersul cu bicicleta. Atunci când nu există alternative sustenabile, mașina electrică poate fi un mijloc de transport eficient, mai ales dacă e folosită de mai multe persoane sau în sistem de car-sharing.

Mașinile electrice fac parte din soluție, totuși dacă în acest moment am înlocui toate mașinile ce funcționează pe combustibili fosili cu masini electrice nu am rezolva problema.   Pentru a debloca traficul și pentru a reduce poluarea avem nevoie de mult mai puține masini decât sunt acum pe străzi.

Totuși România trebuie să ajungă la un sistem de transport nepoluant până în 2050 conform Pactului ecologic european și are acum la dispoziție fonduri pentru a dezvolta un sistem de transport durabil unde stațiile de încărcare a mașinilor electrice sunt parte din soluție.

 • România poate fi parcursa din orice punct în orice punct cu o masina electrica cu autonomie de cel puțin 150 km.
 • Modele de mașini electrice disponibile pe piață în 2021 au o autonomie între 200 km și 500 km. 
 • Sunt 300 de amplasamente unde poate fi încărcată o mașină electrică.
 • Media este de 3 puncte de încărcare într-un loc/amplasament. Adică sunt 900 de puncte de încărcare în România.
 • Stațiile dedicate se găsesc de obicei la magazine, la benzinării, la birou sau acasă în unele cazuri.
 • O mașină electrică poate fi încărcată rapid (stații dedicate), semi-rapid (stația de încărcare de acasă și stații dedicate) sau lent (priză convențională)
 • Încărcările gratuite aproape au dispărut complet, iar prețul orientativ pentru 1kWh este cuprins intre 0,6 lei și 2 lei.
 • Cel mai ieftin va fi întotdeauna sa alimentezi mașina electrică acasă și noaptea (0,6-0,8 lei per kWh). Puterea de incarcare la o priza conventionala este între 2 kW și 2,5 kW. În funcție de cat de mare este bateria masinii, asta înseamnă în medie un timp de incarcare de la 10 ore la 30 de ore și chiar mai mult pentru masini cu baterie foarte mare.
 • Prețul mediu la stațiile de încărcare public-private este cuprins între 1 leu și 2 lei per kWh.
 • Capacitatea medie a bateriei unei mașini electrice în 2021 este în jur de 50 kWh. Capacitatea bateriei variază între 25 kWh și 100 kWh, însă au fost anunțate modele de mașini electrice cu baterii mai mari de 100 kWh.
 • Pentru a încărca complet o mașină electrică cu baterie de 50 kWh, prețul este între 30 de lei (acasă) și 100 de lei la stațiile de încărcare (cele mai scumpe) și poți parcurge în medie 300 km. Asta înseamnă că poți parcurge 100 km plătind între 10 lei (cel mai ieftin curent) și 30 lei (cel mai scump curent) cu o mașină electrică. Aceeași 100 km parcurși de o masina cu motor cu ardere internă (care consuma în medie 8l/100km) costa între 40 și 50 de lei.
 • Când calculăm cât de mult CO2 produce o mașină trebuie să luăm în considerare nu numai emisiile de CO2 din timpul utilizării, ci și emisiile generate de producția și casarea acesteia. Producția unei mașini electrice este mai puțin ecologică decât cea a unei mașini cu motor cu combustie internă, iar nivelul emisiilor provenite de la vehiculele electrice variază în funcție de modul în care este produsă electricitatea cu care este alimentată mașina respectivă. Cu toate acestea, luând în considerare mixul energetic mediu din Europa, autovehiculele electrice se dovedesc a fi deja mai curate decât vehiculele alimentate cu benzină. Deoarece cota de electricitate provenită din surse regenerabile va crește în viitor, automobilele electrice vor deveni și mai puțin dăunătoare pentru mediu.
 • Mașinile electrice reduc poluarea cauzată de frâne  – În primul rând, mașinile convenționale cu motor cu ardere internă folosesc în principal frâne cu disc pentru a încetini mașina iar acestea emit poluare cu particule ultrafine (PM 2.5). Pe de altă parte, mașinile electrice sunt capabile să utilizeze motorul electric pentru frânare (frână regenerativă), reducând nevoia de a utiliza frânele și, prin urmare, reducând emisiile de particule.
 • Poluarea de la anvelope provine de la toate mașinile. Când vine vorba de poluarea cauzată de pneuri, multe rapoarte sugerează că trecerea la masini electrice va crește poluarea cu particule datorită greutății lor mai mari comparativ cu mașinile convenționale. Cu toate acestea, există studii cuprinzătoare care au măsurat emisiile de particule de la anvelope, în special la mașinile electrice. Mașinile electrice sunt echipate în cea mai mare parte cu anvelope speciale concepute, acestea fiind aerodinamice și subțiri pentru a face față nevoilor specifice, inclusiv a greutății mai mari.
 • Vehiculele electrice elimină toate emisiile toxice de la motoare. Trecerea de la un vehicul conventional la unul electric elimină instantaneu orice poluare toxică provenită de la țeava de eșapament, cum ar fi oxizii de azot (NOx), monoxidul de carbon (CO) și hidrocarburile (HC) – nu doar particulele (PM 10 și PM 2.5). Acest lucru se datorează faptului că nu există un proces de ardere poluant. Deoarece acești poluanți sunt emiși doar prin ardere, dacă nu există motor cu ardere, nu există emisii. Unul dintre acești poluanți nocivi, dioxidul de azot (NO2), este responsabil pentru peste 50.000 de decese premature pe an în Europa.

Prin urmare, mașinile electrice nu poluează aerul mai mult decât mașinile pe combustibili fosil. De fapt, ele elimină emisiile toxice provenite din evacuarea motorului și reduc semnificativ emisiile de la frâne.