Emisiile toxice provenite de la țevile de eșapament ale mașinilor diesel și pe benzină au cauzat probleme serioase de poluare a aerului în orașele europene și provoacă zeci de mii de decese premature inutile în fiecare an. Transporturile sunt responsabile pentru o pătrime din emisiile de gaze cu efect de seră ale UE, iar emisiile generate în acest sector continuă să crească. O tranziție către un sistem de transport nepoluant este vitală.
Avem nevoie de alternative sustenabile la mersul cu mașina, precum transportul public electrificat sau mersul cu bicicleta. Atunci când nu există alternative sustenabile, mașina electrică poate fi un mijloc de transport eficient, mai ales dacă e folosită de mai multe persoane sau în sistem de car-sharing.
Mașinile electrice fac parte din soluție, totuși dacă în acest moment am înlocui toate mașinile ce funcționează pe combustibili fosili cu masini electrice nu am rezolva problema. Pentru a debloca traficul și pentru a reduce poluarea avem nevoie de mult mai puține masini decât sunt acum pe străzi.
Totuși România trebuie să ajungă la un sistem de transport nepoluant până în 2050 conform Pactului ecologic european și are acum la dispoziție fonduri pentru a dezvolta un sistem de transport durabil unde stațiile de încărcare a mașinilor electrice sunt parte din soluție.
- România poate fi parcursa din orice punct în orice punct cu o masina electrica cu autonomie de cel puțin 150 km.
- Modele de mașini electrice disponibile pe piață în 2021 au o autonomie între 200 km și 500 km.
- Sunt 300 de amplasamente unde poate fi încărcată o mașină electrică.
- Media este de 3 puncte de încărcare într-un loc/amplasament. Adică sunt 900 de puncte de încărcare în România.
- Stațiile dedicate se găsesc de obicei la magazine, la benzinării, la birou sau acasă în unele cazuri.
- O mașină electrică poate fi încărcată rapid (stații dedicate), semi-rapid (stația de încărcare de acasă și stații dedicate) sau lent (priză convențională)
- Încărcările gratuite aproape au dispărut complet, iar prețul orientativ pentru 1kWh este cuprins intre 0,6 lei și 2 lei.
- Cel mai ieftin va fi întotdeauna sa alimentezi mașina electrică acasă și noaptea (0,6-0,8 lei per kWh). Puterea de incarcare la o priza conventionala este între 2 kW și 2,5 kW. În funcție de cat de mare este bateria masinii, asta înseamnă în medie un timp de incarcare de la 10 ore la 30 de ore și chiar mai mult pentru masini cu baterie foarte mare.
- Prețul mediu la stațiile de încărcare public-private este cuprins între 1 leu și 2 lei per kWh.
- Capacitatea medie a bateriei unei mașini electrice în 2021 este în jur de 50 kWh. Capacitatea bateriei variază între 25 kWh și 100 kWh, însă au fost anunțate modele de mașini electrice cu baterii mai mari de 100 kWh.
- Pentru a încărca complet o mașină electrică cu baterie de 50 kWh, prețul este între 30 de lei (acasă) și 100 de lei la stațiile de încărcare (cele mai scumpe) și poți parcurge în medie 300 km. Asta înseamnă că poți parcurge 100 km plătind între 10 lei (cel mai ieftin curent) și 30 lei (cel mai scump curent) cu o mașină electrică. Aceeași 100 km parcurși de o masina cu motor cu ardere internă (care consuma în medie 8l/100km) costa între 40 și 50 de lei.
- Când calculăm cât de mult CO2 produce o mașină trebuie să luăm în considerare nu numai emisiile de CO2 din timpul utilizării, ci și emisiile generate de producția și casarea acesteia. Producția unei mașini electrice este mai puțin ecologică decât cea a unei mașini cu motor cu combustie internă, iar nivelul emisiilor provenite de la vehiculele electrice variază în funcție de modul în care este produsă electricitatea cu care este alimentată mașina respectivă. Cu toate acestea, luând în considerare mixul energetic mediu din Europa, autovehiculele electrice se dovedesc a fi deja mai curate decât vehiculele alimentate cu benzină. Deoarece cota de electricitate provenită din surse regenerabile va crește în viitor, automobilele electrice vor deveni și mai puțin dăunătoare pentru mediu.
- Mașinile electrice reduc poluarea cauzată de frâne – În primul rând, mașinile convenționale cu motor cu ardere internă folosesc în principal frâne cu disc pentru a încetini mașina iar acestea emit poluare cu particule ultrafine (PM 2.5). Pe de altă parte, mașinile electrice sunt capabile să utilizeze motorul electric pentru frânare (frână regenerativă), reducând nevoia de a utiliza frânele și, prin urmare, reducând emisiile de particule.
- Poluarea de la anvelope provine de la toate mașinile. Când vine vorba de poluarea cauzată de pneuri, multe rapoarte sugerează că trecerea la masini electrice va crește poluarea cu particule datorită greutății lor mai mari comparativ cu mașinile convenționale. Cu toate acestea, există studii cuprinzătoare care au măsurat emisiile de particule de la anvelope, în special la mașinile electrice. Mașinile electrice sunt echipate în cea mai mare parte cu anvelope speciale concepute, acestea fiind aerodinamice și subțiri pentru a face față nevoilor specifice, inclusiv a greutății mai mari.
- Vehiculele electrice elimină toate emisiile toxice de la motoare. Trecerea de la un vehicul conventional la unul electric elimină instantaneu orice poluare toxică provenită de la țeava de eșapament, cum ar fi oxizii de azot (NOx), monoxidul de carbon (CO) și hidrocarburile (HC) – nu doar particulele (PM 10 și PM 2.5). Acest lucru se datorează faptului că nu există un proces de ardere poluant. Deoarece acești poluanți sunt emiși doar prin ardere, dacă nu există motor cu ardere, nu există emisii. Unul dintre acești poluanți nocivi, dioxidul de azot (NO2), este responsabil pentru peste 50.000 de decese premature pe an în Europa.
Prin urmare, mașinile electrice nu poluează aerul mai mult decât mașinile pe combustibili fosil. De fapt, ele elimină emisiile toxice provenite din evacuarea motorului și reduc semnificativ emisiile de la frâne.
Discuţie
8*2.95=24 lei/100km pe gpl , foarte aproape de minimul pe electric, daca mai pui ca este si Second Hand -masina este deja produsa- iar poluarea a fost deja facuta si partial integrata in ecosostem acum 10-15 ani rezulta ca poluarea cu producerea unei noi masini -fie ea si electrica este foarte poluanta pentru mediu. De ce nu propune nimeni utilizarea GNL/CNG aflat in cantitati mari la Marea Neagra? Daca s-ar scoate 90% dintre dieseluri din orase nimeni nu ar mai percepe vreo poluare!
Pentru ca nu e rentabil economic! Tot ce se promoveaza acum în legătură cu mediul e mai mult propaganda! GPL ars direct în motorul mașinii nu aduce prea mult profit. Însă dacă e ars în centrale electrice ca să-ți încarci acumulatori la masina costurile și profitul se tripleaza prin salariile cu forța de muncă, prin taxele de tonă de CO2, taxe transport și distribuție, accize energie electrică, etc, etc. Asta e tot ce contează!🤑🤑🤑
Vrăjeală multă, pe mulți bani. Cineva trebuie să câștige, și sigur nu omul sarac. Dacă nu câștig magnații petrolului, să câștige companiile din energie. S-a inventat motorul pe apă și aș numi eu, ăla da motor Greenpeace. Dezinformați lumea.
Stop this bullshit, motorul pe hidrogen si combustibilul alternativ sunt viitorul , motorul electric polueata mai mult decat cel pe combustie si este si mult mai scump .Porsche si bmw deja construiesc fabrici pt carburant alternativ.
Vad ca nimeni nu ia in calcul poluarea din producerea si distributia combustibilului pentru motoarele cu ardere interena. De asemenea, poluarea provenita din produceria si distributia filtrelor si uleiurilor necesare motoarelor cu ardere interna!
Cine va plateste si cu cat (daca nu sunt prea indiscret) pentru a promova masinile electrice in Romania ? Mai bine ati promova (si ajuta financiar - caci aveti de unde) creearea conditiilor pentru inlocuirea parcului auto cu motoare termice!!!
Bravo lor ca promovează mașinile electrice si îți spun si de ce. O mașina cu ardere interna fie Diesel sau Benzina ea poluează in mai multe moduri: 1- încălzește Termic….Degaja o temperatura de 200 de grade încontinuu. 2.arde oxigenul. In camera de ardere folosește un amestec de combustibil si aer 3. Noxe…Dioxidul de carbon. 4. Ulei uzat anual sau la doi ani folosit in camera de ardere. 5. Unele poluează chiar si fonic. Gen Motocicletele, scuterele etc…
Singurul dezavantaj sint acumulatoarele care sint scumpe la pret,fiecare decide daca vrea sa cumpere o mașină electrică.
eu cred ca cea mai mare poluare este produsa de industria de armament, teste peste teste, cu tot felul de arme inclusiv chimice, da aici nu se baga nimeni! oare de ce!
Daaaa...sigur. Masina electrica este cea mai mare teapa a tuturor timpurilor. - Cand produci bateria, poluezi. - Cand incarci, Poluezi. ( din ce produci energie suficienta ?) - La sfarsitul de viata , masina e moarta. Deci poluare. - Risc de incendiu. - Autonomie. - De cand cu preturile noi la energie, e mai rau. Sunt tari care deja vand electricele ca sa isi ia termice. Renault , campion la masini electrice, a si spus ca nu renunta la termice nici dupa 2035. VW la fel, Peugeot si alti la fel. Cu o masina electrica mergi 150-200 km in cel mai bun caz. Cu o termica, bine peste 600. Un rezervor de 50 L il umpli in 2 minute si ai 700 km ( si mai bine). O baterie, ca sa o incarci rapid, iti ia 35-40 minute...si ce sa vezi, pe rapid se incarca maxim 80%. Si incarcarea rapida...distruge bateria mai repede. Iar de cand cu preturile la energie, ca sa mergi 700 km cu o electrica, te costa mai mult ca la benzina. Revizii se fac si la electrice, si nu sunt ieftine ! Nu mai zic ca sunt tari la care asigurarile la electrice sunt si mai scumpe. Deci masinile electrice sunt vrajeli. Cine a muscat-o, a muscat-o. Dar sunt multi posesori de electrice ( de la spring , cotinuand cu ZOE si VW ID, si terminand cu BMW i3 sau chiar tesla) care cu coltul gurii admit ca nu prea au facut o afacere, mai ales de cand cu preturile la energie. Daca vrei sa fi verde complet, renunti la orice masina, mergi pe bicicleta sau pe jos. Va tine ? In oras, solutiile de mobilitate eco sunt troleibuzul, tramvaiul si metroul. Autobuzele electrice SUNT TEAPA ! Autobuzele diesel si gpl sunt solutia, dar pe zone unde se iese din oras ( metropolitane), un motor nu polueaza asa mult cand merge afara ! Mai rau polueaza in oras. Dar cu cine sa vorbesti...
Stop this bullshit, motorul pe hidrogen si combustibilul alternativ sunt viitorul , motorul electric polueata mai mult decat cel pe combustie si este si mult mai scump .Porsche si bmw deja construiesc fabrici pt carburant alternativ.
Nu este deloc adevărat ca producția mașinilor electrice este mai poluanta. Istoric, cele mai poluante industrii sunt cea petrochimică și i distrus grea ( furnale, forje, tratamente termice). Producerea unei mașini electrice nu uzează de aceste industrii. Ce nu văd noninginerii ca diferențe constructive: placa de presiune și rulmentul de presiune; vibrochenul ( arborele cotit), cuzineți, biele cu pistoane, cilindrii, segmentii, blocul motor, chiuloasa, supape, culbutori, tacheții, cutia de citeze, aproape toate necesitând tratamente termice, multe fiind turnate in forme (matrițe obținute in alte industrii). Apoi baia de ulei, uleiul de motor, uleiul pe reu cutia de viteze, pompa de ulei, pompa de benzina, injectoare, bujii, fise electrice, curele de transmisii, si încă altele. Sa nu uitam de Electromotor si alternator ( aprox 20% din motorul electric) necesare unui motor termic. Va rog eu nu mai vehiculati astfel de prostii. Producerea unei mașini electrice poluează 25% din cât poluează producția unei mașini termice. Chiar dacă ești non-tehnic îți dai seama ca 50 de fabrici care lucrează pentru producția unei mașini termice poluează mai mult decât 7 fabrici care poluează pentru producția unei mașini electrice. Bineînțeles luam in calcul doar componentele care diferă între cele doua tipuri. Pentru a înțelege mai bine citiți diagrama fier-carbon și manualele de tratamente termice. Acolo sa vezi poluare nu la producția bateriilor.
gogule habar nu ai ce dezastru ramane in urma exploatarilor de litiu. pustiu gen: atacama, sahara, goby etc. extragerea lithiului este extrem de nociva mediului. procesul necesita cantitati enorme de apa care nu prea mai poate fi folosita la nimic altceva. si ce este de tot rahatul este ca aceste exploatari sunt in locuri unde apa este in mare deficit. momentan nu exixsta tehnologie de reciclare a bateriilor "sulfatate" pe baza de litiu, in fapt exisista dar este de 1800 x mai scumpa decat producerrea unei baterii
Sunt curios care este procesul de producere a bateriilor, de la minerit pana la finalizarea productiei acumulatorilor... Acolo cred ca se cam rupe filmul!