București, 9 aprilie 2021

Pe 31 martie, prin Ordonanța de Urgență nr. 21 din 31 martie 2021, Guvernul României a decis să acorde Complexului Energetic Oltenia (CEO) un grant de 241,4 milioane euro, înainte ca investigația Comisiei Europene referitoare la planul de restructurare să fie finalizată. Greenpeace, alături de alte organizații importante de mediu din Europa, sesizează printr-o scrisoare comună această gravă încălcare a reglementărilor referitoare la ajutoarele de stat Comisarului European pentru Competiție, Margrethe Vestager.

Conform noii ordonanțe de urgență, acest grant de salvare ar fi parte a implementării planului de restructurare al CEO. Totuși, România nu a notificat această măsură suplimentară Comisiei Europene și nu a primit autorizarea forului european de a implementa planul de restructurare. Prin urmare, grantul de salvare este ilegal și contravine articolului 108(3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Mai mult, România intenționează să ofere acest ajutor de salvare în condiții mult mai favorabile decât cele care s-au aplicat precedentului ajutor de salvare, aprobat de Comisie în luna februarie 2020.

„Înainte de pronunţarea unei decizii finale, statul membru în cauză nu poate pune în aplicare măsurile preconizate.” (Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene – PARTEA A TREIA: POLITICILE ŞI ACŢIUNILE INTERNE ALE UNIUNII – TITLUL VII: NORME COMUNE PRIVIND CONCURENŢA, IMPOZITAREA ŞI ARMONIZAREA LEGISLATIVĂ – Capitolul 1: Regulile de concurenţă – Secţiunea 2: Ajutoarele de stat – Articolul 108)

De asemenea, acordând un grant și nu un împrumut, guvernul transferă către cetățeni  costurile emisiilor de CO2, care ar trebui să fie suportate de Complexul Energetic Oltenia, încălcând principiul „poluatorul plătește” așa cum este el descris în articolul 191(2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

În acest moment, Ministerul Energiei se joacă cu focul. Prin adoptarea acestei ordonanțe de urgență, domnul Virgil Popescu sfidează regulile și instituțiile europene, periclitând șansele CEO de a obține finanțare și de a se restructura cu adevărat odată cu închiderea investigației.

Să fie foarte clar: suntem pentru restructurarea Complexului Energetic Oltenia, însă nu în orice condiții. Înțelegem că acest proces nu se poate întâmpla fără sprijin financiar, însă el trebuie acordat în condițiile legii. În același timp, banii publici nu trebuie să susțină producția de energie din cărbune sau alți combustibili fosili toxici. CEO are viitor și perspective de dezvoltare doar dacă lasă în urmă combustibilii fosili și se concentrează pe energia regenerabilă.” a declarat Vlad Cătună, coordonator de campanii la Greenpeace România.

Investigația aprofundată se află, până pe 19 aprilie, în fază de consultări; toate părțile interesate sunt invitate să își prezinte observațiile referitoare la planul CEO de restructurare și decarbonare. Deși în nota de fundamentare a ordonanței de urgență menționate Ministerul Energiei vehiculează modificări ale planului inițial propus Comisiei, nicio o variantă actualizată nu a fost pusă la dispoziția publicului larg. Practic, părțile interesate să contribuie nu au la dispoziție informațiile necesare pentru a trimite comentarii pertinente în cadrul procesului de consultare publică.

Textul integral, în limba română, al scrisorii trimise Comisarului European pentru Competiție, Margrethe Vestager, de către Greenpeace European Unit, Europe Beyond Coal și Bankwatch România.

Textul integral al scrisorii, în limba engleză.

Pentru mai multe info, Vlad Cătună – 0754029180