Scrisoare deschisă către Parlamentarii României

Stimați Parlamentari,

Vă scriem în numele a peste 100.000 de români care au semnat pentru Bariera Verde și care vă cer să nu mai amânați plantarea unei Rețele Naționale de Păduri de Protecție.

Sudul Dobrogei: captură din dronă a graniței între România și Bulgaria (sursa Greenpeace România)

O bună parte din România se deșertifică rapid. Despăgubirile pentru secetă înghit sute de milioane de euro anual, dar nu rezolvă problema, ci doar tratează efectele. Numai în ultimul deceniu, Guvernul României a plătit circa jumătate de miliard de euro fermierilor care și-au pierdut culturile. Cu acești bani, puteam să înconjurăm Planeta pe la Ecuator cu perdele forestiere.

În forma actuală, Planul Național de Redresare și Reziliență propune finanțarea de păduri noi și perdele agroforestiere cu 1 miliard euro, fonduri suficiente pentru împădurirea a circa 100.000 de hectare.

Însă banii nu sunt de ajuns pentru a rezolva problema. În ultimii 7 ani, prin PNDR, doar 1268 de hectare au fost împădurite în afara fondului forestier. Avem nevoie de modificări legislative și de îmbunătățiri ale schemelor de subvenții neperformante (vezi 8.1, PNDR), pentru a nu pierde teren în fața schimbărilor climatice.

Peste 100.000 de oameni din toate județele României au semnat deja petiția pentru Bariera Verde!
www.barieraverde.ro

Bariera Verde este o campanie pentru crearea unei Rețele Naționale de Păduri de Protecție împotriva efectelor crizei climatice. Nu e suficient să protejăm pădurile care ne-au mai rămas în munți — modelările climatologilor ne spun că 11 milioane de români care trăiesc în zonele de câmpie au nevoie de un plan ambițios de reîmpăduriri pentru a face față secetei.

Acum un secol, românii plantau primele bariere verzi de protecție, începutul unui vast sistem de perdele forestiere care a atras admirația întregii Europe. Acum 50 de ani, începeam să le pierdem. E timpul să reconstruim soluția naturală pe care o oferă pădurile.

Peste 100.000 de cetățeni și foarte mulți specialiști (silvicultori, peisagiști, biologi, ingineri agricoli, geologi, climatologi) susțin deja Bariera Verde. Fiți vocea lor în Parlament!