Greenpeace a transmis o scrisoare către toți membrii Camerei Deputaților prin care le cere să voteze proiectul de lege PI-x 75/2021 privind recunoașterea grupei de muncă în condiții speciale.

Redăm mai jos textul scrisorii.

Stimați deputați,

La ședința din 16 iunie, găsiți pe ordinea de zi proiectul de lege Pl-x 75/2021, prin care se aduc completări și modificări la articolele 30 și 56 din Legea privind sistemul unitar de pensii publice 263/2010

Prin acest proiect de lege, se recunoaște grupa de muncă în condiții speciale pentru angajații Complexului Energetic Oltenia, angajați care își desfășoară activitatea în unitățile de producție a energiei electrice pe bază de cărbune, incluzând și unitățile de extracție a cărbunelui. Se recunoaște astfel un drept de care lucrătorii din industria mineritului au fost privați, în mod injust, până în acest moment.

Vă îndemnăm să votați acest proiect de lege, care ar conferi un plus de protecție socială pentru oamenii care își desfășoară activitatea în condiții de muncă extrem de grele. În plus, situația lor este îngreunată și de modul ineficient în care atât conducerea Complexului Energetic Oltenia, cât și Ministerul Energiei gestionează planurile de restructurare și decarbonare ale companiei. Aceste planuri nu au fost dezbătute cu angajații companiei și în formula actuală ele periclitează tranziția energetică justă a județului Gorj, în special accesarea fondurilor europene destinate menținerii activității economice.

O tranziție energetică justă de la combustibili fosili la surse curate de energie nu se poate realiza fără a acorda sprijin social pentru comunitățile miniere, fără a crea alternative economice și fără a crește nivelul de ocupare a forței de muncă afectate de renunțarea la cărbune. De votul dumneavoastră de miercuri depinde viitorul a mii de oameni.

În atașament, scrisoarea oficială.