Ca parte a Săptămânii Europene a Mobilității, campania #MobilityForAll a realizat o serie de interviuri cu persoane din comunități insuficient reprezentate în Europa, rugându-le să își descrie experiențele de zi cu zi din orașele lor. Aceasta este povestea Dianei Zaheu, tânără angajată în București.

Cum e pentru tine să te deplasezi prin oraș?

Deplasarea prin oraș e destul de facilă. Infrastructura este ok, cu excepția traficului.

Descrie o deplasare obișnuită prin oraș. Ce provocări întâmpini?

Merg pe jos cam 7 minute, iau metroul, mai merg pe jos încă 10 minute până la locul de muncă.  Vara este extrem de cald, iar mașinile contribuie la încălzire și poluare. În trecut au existat probleme în transportul cu autobuzul fiindcă orarele călătoriilor nu erau mereu respectate. Cel mai mult am așteptat 40 de minute într-un frig teribil, ceea ce poate fi o problemă serioasă pentru persoanele cu probleme de sănătate. De asemenea, nu toate autobuzele și tramvaiele dispun de sisteme de aer condiționat.

Dacă ai putea să recreezi orașul tău ideal din perspectiva mobilității, cum ar arăta acesta?

Ar fi un oraș cu mai multe trasee de metrou, autobuze electrice, mai multe piste de biciclete și taxe pentru poluare, în special în zonele cu trafic intens. Ar fi un oraș în care oamenii sunt încurajați să folosească transportul în comun pentru că ar exista condiții corespunzătoare (mediu curat, aer condiționat vara, sistem de încălzire iarna), piste separate de biciclete, ceea ce ar reduce timpul de deplasare. Ar fi un oraș în care oamenii ar folosi mașini electrice și în care ar exista mai multe stații de încărcare. Un oraș în care persoanele în scaune cu rotile ar beneficia de infrastructura corespunzătoare care să le permită să se deplaseze în siguranță.

Cum s-ar schimba viața ta dacă aceste măsuri ar fi implementate? 

Aș putea să mă deplasez mai ușor, mai rapid și mai relaxat prin oraș cu transportul în comun. Aș respira un aer mai curat și m-aș bucura de un mediu mai sigur atunci când aș circula cu bicicleta. 

Dacă ai avea ocazia, ce le-ai spune politicienilor despre mobilitatea urbană?

Faceți-vă treaba și aduceți îmbunătățiri! Suntem deja cu mult în urmă!

Mobility For All colaborează cu o serie de parteneri pentru a promova beneficiile mobilității urbane alternative pentru locuitori, indiferent de mediul din care provin sau de statutul socio-economic. 

Alătură-te campaniei!

Foto: Mircea Topoleanu

Urmărește hashtag-ul #Mobility4All și hai să cerem o transformare radicală a orașelor și să cerem factorilor de decizie să ia măsuri și să acționeze în următoarele direcții: 

  • Zone centrale fără mașini și/sau crearea de zone urbane cu emisii scăzute 
  • Îmbunătățirea mijloacelor de transport în comun, de exemplu rețeaua de electrificare, creșterea frecvenței călătoriilor, creșterea nivelului de siguranță 
  • Creșterea sprijinului acordat mobilității urbane comune (bike sharing/car sharing) 
  • Îmbunătățirea infrastructurii pentru trafic pietonal și ciclism 
  • Mai multe spații verzi.
Foto: Mircea Topoleanu
Foto: Mircea Topoleanu