7 primării, consilii județene și locale, precum și cele mai active organizații civice ieșene au semnat un memorandum pentru înființarea Parcului Natural Codrii Iașilor

Acțiune Greenpeace pe Dealul fosilifer Repedea, de unde se intră în Codrii Iașilor (Foto: Ionuț Brigle / Greenpeace)

Tabăra Greenpeace România de activism pentru Codrii Iașilor, care a avut loc între 27 septembrie și 4 octombrie în Pădurea Bârnova-Dobrovăț, s-a încheiat cu succes. Organizația de mediu a adus la aceeași masă autoritățile și societatea civilă ieșeană pentru crearea Parcului Natural Codrii Iașilor.

Primarul Iașului, Mihai Chirică, ține un banner alături de activiști Greenpeace după o întâlnire cu aceștia în Primăria Iași (Foto: Ioana Moldovan / Greenpeace)

Primarii localităților din zonă (inclusiv Primarul Municipiului Iași), reprezentanții celor mai active ONG-uri civice ieșene, precum și antreprenori locali au semnat, la finalul dezbaterii organizate de Greenpeace România pe platoul „Arca lui Noe” din Bârnova, un Memorandum pentru Înființarea Parcului Natural Codrii Iașilor. Documentul, ce reprezintă angajamentul comun al semnatarilor pentru protejarea celei mai de preț resurse naturale din zonă, a fost oficializat pe 1 octombrie 2021 de: Mihai Chirica (Primăria Iași), Cătălin Martinuș (Primăria Dobrovăț), Cătălin Lupu (Primăria Ciurea), Victor Tănăsucă (Primăria Bârnova), Grigore Corciovă (Primăria Schitu-Duca), Ana Raluca Roșu (Consiliul Local Iași), Marius Mihai Ciobanu (Consiliul Județean Iași), Anca Elena Chirilă Gheorghică (Asociația Mai Bine), Daniela Mitrofan (Reset), Alexandrina Dinga (Asociația Civica), Cătălin Maxim (BioNEst Cluster), Mihai Diac (Codrii Iașilor), Ciprian Gălușcă (Greenpeace România). Dezbaterea a fost moderată de Ioana Soreanu (Radio Iași).

Primarii locali, reprezentanți ai consiliilor locale și județene, alături de societatea civilă, susțin Parcul Natural Codrii Iașilor (Foto: Ioana Moldovan / Greenpeace)

Parcul Natural este un teritoriu delimitat în care valorile naturale, istorice și culturale sunt protejate pe baza unui regulament decis de reprezentanții comunității, pentru o conservare și dezvoltare durabilă. Prin instituirea Parcului Natural Codrii Iașilor se dorește recunoașterea, conservarea și promovarea valorilor ridicate de biodiversitate, a valorilor culturale, precum și a valorii serviciilor ecosistemice critice pentru comunitățile locale pe care acesta le conferă.

Tur ghidat de grupul de inițiativă Codrii Iașilor pe traseul Greenpeace marcat informativ în Pădurea Bârnova (Foto: Raluca Rusu / Greenpeace)

„Dincolo de această dezbatere vitală pentru conservarea pădurii și deschiderea ei către publicul larg, nu doar către industriile exploatatoare, credem că orice oraș care se respectă merită să aibă un punct de contemplare. După o săptămână de activități, lăsăm în urmă un observator pe Platoul Repedea și un traseu cu panouri informative despre pădure de care sperăm că ieșenii se vor bucura, protejându-și în același timp comoara verde de la sud de oraș. Pe lângă lucrurile fizice, lăsăm în urmă speranțe și așteptări că Parcul Natural Codrii Iașilor va deveni realitate”, a declarat Ciprian Gălușcă, coordonatorul campaniei pentru păduri și biodiversitate, Greenpeace România.

Punctul de observare Greenpeace pe Platoul Repedea, Iași
(Foto: Denis Blidariu / Greenpeace)
Pavilionul Greenpeace imaginat de fotograful Ionuț Caraș ca un spațiu de contemplare a galaxiei
Album foto complet: https://www.facebook.com/carasdesign.ro/posts/4652294948165953

Câteva cifre din săptămână de activism Greenpeace în Codrii Iașilor

  •  27 de saci de gunoi strânși de pe Dealul Repedea și din Pădurea Bârnova
  • 9 tururi ghidate de biologi și specialiști în viață sălbatică în Pădurile Bârnova și Dobrovăț, la care au participat peste 500 de localnici și iubitori ai naturii
  • 5 ateliere pentru copii de pictat pietre, ghivece și creat păpuși, la care au participat circa 100 de copii
  • un curs de activism civic cu jurnalistul Mihai Dragolea și activistul Greenpeace Ionuț Brigle
  • sute de vizitatori și fotografi la punctul de observație construit de Greenpeace și Zo Kraft pe Platoul Repedea („La Releu”), de unde oricine poate vedea, în zilele senine, profilul Muntelui Ceahlău la apus și poate porni pe traseul Greenpeace & Codrii Iașilor din Pădurea Bârnova
  • 13 panouri informative despre biodiversitatea zonei și marcaje de orientare pentru cei care doresc să viziteze Pădurea Bârnova
  • un concert la apus de soare oferit de muzicianul Ștefan Nidal (chitară, caval, tilinci, voce) la punctul de observație Greenpeace de pe Dealul Repedea
  • o comunitate de oameni aduși împreună de dragostea pentru Iași, împrejurimi și Pădurea Bârnova-Dobrovăț

Eveniment Facebook: https://fb.me/e/Pt1CLTCo

Concert Ștefan Nidal la apus pe pontonul Pavilionului Greenpeace, Platoul Repedea, Iași (Foto: Paul Diac / Codrii Iașilor)

„Următorul pas este o întâlnire de lucru cu juriștii Greenpeace și semnatarii memorandumului în vederea strângerii documentelor necesare pentru dosarul de fundamentare a înființării Parcului Natural Codrii Iașilor. Cel mai important dintre acestea este un studiu științific realizat de biologi, geografi și specialiști în biodiversitate care să ateste valoarea excepțională a Pădurii Bârnova-Dobrovăț și a Locului Fosilifer Dealul Repedea, care în acest moment nu au parte de protecția necesară pentru a nu fi distruse împreună cu speciile rare pe care le găzduiesc”, spun reprezentanții organizației de mediu.

Tur ghidat în Pădurea Bârnova pe traseul educativ Greenpeace x Codrii Iașilor (Foto: Cosmin Jurca / Codrii Iașilor)

Greenpeace România ține să mulțumească grupului de inițiativă “Codrii Iașilor – cunoaștem, prețuim, păstrăm” și societății civile din zonă, autorităților locale și semnatarilor memorandumului, localnicilor, presei, voluntarilor care și-au pus corturile în octombrie la temperaturi scăzute ca să lupte pentru pădure. „A fost o bucurie să facem toate aceste lucruri împreună, ne revedem curând să ducem până la capăt crearea Parcului Natural Codrii Iașilor!”

Dacă nu ați semnat încă petiția pentru protejarea Pădurii Bârnova-Dobrovăț, acum este momentul! act.gp/codriiiasilor