Klaus Iohannis: Din 1989 până în 2019, emisiile de gaze cu efect de seră ale României au scăzut cu 64%. Avem una dintre cele mai scăzute rate de emisii pe cap de locuitor din Uniunea Europeană. Între 1990 și 2019, România și-a redus și intensitatea emisiilor de CO2 pe unitatea de PIB cu 77%, o rată mai mare decât dublul mediei globale. Suntem angajați să facem și mai mult! Va fi o provocare să reducem în continuare emisiile, mai ales pe măsură ce ne apropiem de net zero. Îmi doresc să lucrăm împreună pentru a dezvolta, produce și utiliza noi tehnologii verzi.

Greenpeace: Aveți dreptate, domnule președinte. Emisiile au scăzut, dar acest lucru nu s-a întâmplat în urma eforturilor României pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, ci este – în mare parte – rezultatul prăbușirii economice post-decembriste. Puteți să ne arătați un plan care a dus la această scădere?  Domnule președinte, România nu are o strategie națională actualizată privind schimbările climatice, iar planul de acțiune care însoțește această strategie a expirat anul trecut și nu a fost pus nimic în loc. De asemenea, România nu este un partener european bun, pentru că nu are încă o strategie pe termen lung pentru reducerea gazelor cu efect de seră, așa cum a promis că va face până la finalul lui 2020.  Suntem în aer, domnule președinte! Și greul de abia începe în cursa de reducere a emisiilor. Nu o să vă mai puteți lăuda mult cu realizările colaterale ale trecutului. Aveți un plan pentru ce urmează, pentru obiectivul european net zero 2050?

Klaus Iohannis: (…) trebuie să ne asigurăm că nimeni nu este lăsat în urmă în procesul de tranziție ecologică, că sunt create locuri de muncă și că inegalitățile sociale sunt reduse.

Greenpeace: Faptul că încă nu ați anunțat clar, asumat, un calendar de renunțare la combustibilii fosili (doar în PNRR ați strecurat o informație despre renunțarea la cărbune), zădărnicește șansele unei tranziții echitabile pentru toți cei afectați. Nu se poate face tranziție ecologică fără asumarea politică a unor decizii curajoase. E ceasul al doisprezecelea, nu rămâneți captiv în mentalitatea fosilă, dați șansa de a se crea locuri de muncă noi, decente, pe termen lung. Limitați inegalitățile sociale oferind un mediu curat, energie curată, slujbe sustenabile.

Klaus Iohannis: România sprijină pe deplin eforturile de lider ale Uniunii Europene în domeniul schimbărilor climatice și se angajează să contribuie la reducerea emisiilor UE cu 55% până în 2030. Am atins deja această rată de reducere la nivel național și ne angajăm să reducem în continuare emisiile.

Greenpeace: Domnule președinte, am explicat de ce emisiile au scăzut. Nu s-a întâmplat în urma unui efort planificat, care să ofere alternative reale comunităților, locuri de muncă și bunăstare pe termen lung. Vă rugăm să acționați, să produceți planuri coerente pentru a reduce impactul climatic al României și să le puneți în aplicare cu celeritate, oferind un viitor sănătos și prosper românilor. 

Klaus Iohannis: Nu există o soluție magică împotriva schimbărilor climatice. Un set de măsuri interconectate ne poate ajuta să ne atingem obiectivele. Pentru aceasta, vom valorifica însăși forța naturii. România are o pondere ridicată a energiei regenerabile în mixul energetic, 40% din energia electrică produsă în România provenind din surse regenerabile. Ne angajăm să creștem acest procent în viitor.

Greenpeace: Domnule președinte, dar prin ce magie veți reduce emisiile dacă continuați să susțineți exploatarea gazelor fosile? Cum vom atinge țintele climatice dacă vom arde mai multe gaze?Potențialul de energie regenerabilă despre care vorbiți nu este folosit cu adevărat. Am făcut pași, dar ne-am oprit. Din 2015, nu au mai fost instalate capacități noi pe energie regenerabilă în sistemul energetic național. Din ce motiv? Tocmai aceasta este soluția pentru creșterile de preț ale energiei și pentru un trai mai bun pentru români.

Klaus Iohannis: Vom lupta împotriva schimbărilor climatice cu soluții bazate pe natură, folosind 57.000 de hectare de păduri noi prevăzute în Planul nostru Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru a capta carbonul și a combate deșertificarea.

Greenpeace: Domnule președinte, în ultimii 30 de ani au fost plantate doar 30.000 de hectare de păduri noi, în condițiile în care avem 500.000 de hectare de terenuri degradate. Pentru cele 57.000 de hectare de pădure din PNRR încă nu există un plan de implementare.

Conform datelor oficiale, 20 de milioane de metri cubi de lemn dispar anual din pădurile României, pe lângă cele 18 milioane mc exploatate cu acte. România mai are păduri pe doar 5% din zonele de câmpie. Modelările climatologilor ne indică o scădere la jumătate a precipitațiilor și o creștere a temperaturii cu 1,5°C până în 2050, într-un scenariu moderat.

Deși managementul defectuos al pădurilor, tăierile ilegale și lipsa de protecție naturală pentru zonele de câmpie aflate în plin proces de aridizare sunt priorități ce țin de siguranța națională, Consiliul Suprem de Apărare a Țării încă nu a reușit să pună în discuție aceste urgențe. Faptul că încă mai avem biodiversitate în România nu se datorează managementului silvic din ultimii 30 de ani și nu este un indicator de succes. Trebuie să ne uităm la distrugere ca să înțelegem cât de bine avem grijă de mediul natural din România. Prin felul în care sunt administrate ariile protejate în prezent, ne asigurăm doar de degradarea acestor ecosisteme extrem de importante în contextul crizei climatice, fie că vorbim de exploatarea de lemn sau de poluarea și exploatarea apelor. Această degradare nu este expusă doar de organizațiile de mediu, de cercetările biologilor sau de investigațiile jurnaliștilor, ci este descrisă detaliat și în procedura de infringement pe care Comisia Europeană a declanșat-o cu privire la administrarea pădurilor din România.

În perioada interbelică, România a plantat sisteme agro-forestiere, păduri de protecție în câmpie și perdele forestiere pe o suprafață de peste 500.000 de hectare. De-a lungul unui secol zbuciumat, acestea au fost rase pentru mai mult teren cultivabil, pentru lemn de foc sau pur și simplu din prostie. În timp ce seceta devine noul normal, noi ne lăudăm cu inițiativa de a planta 57.000 de hectare în cadrul unuia dintre cele mai relevante forumuri pe tema crizei climatice. E jenant, domnule președinte.

Klaus Iohannis: De asemenea, trebuie să canalizăm forța oamenilor în lupta împotriva schimbărilor climatice. Educația este cheia pentru un comportament prietenos cu mediul. Trebuie să promovăm educația și cercetarea privind schimbările climatice.

Greenpeace: Trebuie. Ce ați făcut, concret, în mandatele dumneavoastră, la capitolul educație de mediu? Cu ce impact? Trebuie nu este suficient, mai ales dacă nu vă implică.

Klaus Iohannis: Impactul schimbărilor climatice nu are granițe naționale. Vă invit să ne unim forțele în a proteja mediul, asigurându-ne că lăsăm generațiilor viitoare o planetă mai verde și mai sigură! Nu avem timp de pierdut! Trebuie să acționăm acum! Vă mulțumesc!

Greenpeace: Discursurile verzi nu mai ajută pe nimeni, ba chiar creează o impresie falsă de siguranță! Domnule președinte, așteptăm acțiuni urgente din partea statului român, pe măsura crizei climatice pe care o resimțim tot mai acut în fiecare an.

Sursă discurs: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/klaus-iohannis-la-cop26-romania-are-una-dintre-cele-mai-scazute-rate-de-emisii-de-carbon-din-ue-suntem-angajati-sa-facem-mai-mult-1721553 

Mai multe despre COP26 aici și aici.