Anual, poluarea aerului cauzată de arderea combustibililor fosili ucide mai mulți oameni decât tutunul și malaria împreună; planeta își pierde din frumusețea naturală și se confruntă cu o extincție în masă a speciilor; prezentul și viitorul nostru sunt amenințate grav de fenomene meteo extreme, de la incendii, inundații, secetă și alte evenimente care au strămutat deja peste 55 de milioane de oameni din casele lor. 

Vestea bună e că avem acum șansa extraordinară de a influența politicile actuale și de a echilibra jocul de putere al companiilor din industria fosilă. Putem, prin intermediul unei inițiative cetățenești europene, să facem posibilă legea pentru interzicerea reclamelor pentru combustibili fosili și a sponsorizărilor din partea companiilor din acest sector, dar și să deschidem calea spre cazuri similare din întreaga lume. 

Vrem să le spunem factorilor de decizie cum vrem să trăim, ce e important pentru noi, ce nu mai este acceptabil și ce trebuie să se schimbe.

Semnează și tu!

Asta ar însemna:

  • interzicerea publicității pentru combustibili fosili, precum și pentru sectorul transportului privat (yacht-uri, avioane și autoturisme) sponsorizat de industria combustibililor fosili 
  • interzicerea publicității din partea oricărei companii active pe piața combustibililor fosili, în special în domeniul extracției, rafinării, furnizării, distribuției sau vânzării de combustibili fosili
  • interzicerea utilizării mărcilor sau a denumirilor comerciale în sectorul combustibililor fosili.

Suntem în toiul unei crize climatice!

Nu mai e o noutate, așa cum nu e vreo revelație faptul că industria combustibililor fosili este și ea răspunzătoare. Cu toate astea, în timp ce oamenii de știință avertizează continuu cu privire la nevoia de a reduce drastic nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră, companiile fosile și politicienii care le sprijină continuă să ne amăgească cu promisiuni goale, minciuni și soluții false – greenwashing. 

Companii din industria petrolului și gazului fosil, precum Shell, BP, Exxon și Total Energies știu de ani de zile că operațiunile lor cauzează efecte nocive asupra naturii și oamenilor. Big Tobacco a mințit ca să poată să comercializeze în voie. Big Oil a mințit ca să continue să obțină profit din combustibili fosili, ignorând impactul lor devastator.

Industria combustibililor fosili cheltuie miliarde pentru a manipula conversația despre schimbări climatice, a distrage atenția cetățenilor de la ce se întâmplă în realitate și a pătrunde în spații publice cu informații false.

Marile companii din acest sector cheltuie bugete uriașe pentru a răstălmăci modul în care tinerii sunt educați cu privire la criza climatică și a încerca să îi convingă că sursele de energie fosilă, precum gazul, sunt o soluție reală. Companiile petroliere pătrund în instituții culturale, muzee și galerii de artă, unde promovează soluții false la criza climatică. Shell sponsorizează expoziția Our Future Planet găzduită de Muzeul de Istorie Naturală din Londra și care explorează false soluții pentru îndepărtarea dioxidului de carbon din atmosferă. Muzeul Louvre din Paris are, în continuare, un parteneriat cu Total Energies. 

Ironia e că aceste companii încearcă să se reîmpacheteze ca parte din soluția la criza climatică, criză pentru care sunt direct responsabile. Puterea pe care o dețin depășește sfera de influență pe care o au asupra legiuitorilor și politicilor publice; ea permite perpetuarea acceptării sociale și continuarea fără impedimente a activităților lor.

Companiile din industria fosilă:

Neagă schimbările climatice și ignoră toate dovezile științifice care arată că activitățile lor ne amenință sănătatea și pun în pericol planeta. 

Manipulează opinia publică, făcând greenwashing și promovându-se drept „companii verzi”.

Amână acțiuni climatice și renunțarea la combustibili fosili, necesare în lupta împotriva urgenței climatice. 

Consecințele sunt prea grave și nu mai pot fi ignorate.

Semnează acum!

Ce trebuie să se întâmple?

În toiul crizei climatice, companiile din industria cărbunelui, petrolului și gazului fosil continuă să opereze în parametrii lor obișnuiți și să ne saboteze viitorul și lupta împotriva efectelor schimbărilor climatice. Iar consecințele sunt, ca de obicei, resimțite cel mai puternic de comunitățile vulnerabile. Regulile acestui joc catastrofal trebuie schimbate urgent.

Din fericire, greenwashing-ul lor a început să fie expus. Chiar zilele acestea, la Glasgow, acestor companii le-a fost interzis să sponsorizeze COP26, cel mai important summit climatic din ultimii ani!

Blocadă în portul Shell din Rotterdam

Ți-am fi recunoscători dacă ai putea să ne sprijini în eforturile noastre de a convinge Uniunea Europeană să interzică publicitatea pentru combustibili fosili și să combată influența acestor companii care ne adâncesc din ce în ce mai mult în criza climatică. 

Ca să reușim asta, e nevoie de un milion de semnături.

Avem un an la dispoziție. 

Acționează acum și semnează Inițiativa cetățenească europeană!

**Inițiativa cetățenească europeană poate fi semnată de orice cetățean dintr-un stat membru al Uniunii Europene, care deține drept de vot. Formularul solicită mai multe date de identificare decât petițiile noastre curente, fapt care derivă din și este în conformitate cu prevederile legislației europene. Aceste date nu ajung la noi – ele sunt utilizate doar cu scopul verificării semnăturii de oficiali UE și vor fi șterse odată cu depunerea petiției.