Ne aflăm în mijlocul discuției despre taxonomia UE, un sistem de clasificare care stabilește o listă de activități economice considerate verzi și durabile.

Clasificarea ar putea juca un rol important, ajutând inclusiv România să intensifice investițiile durabile și să implementeze Pactul Ecologic European pentru a atinge neutralitatea climatică.

Ceea ce este în joc în această etapă este decizia de a eticheta sau nu gazele fosile și energia nucleară ca fiind verzi – precum sursele regenerabile. Din păcate, lucrurile nu arată bine.

Președintele Klaus Iohannis și Ministrul Mediului Tánczos Barna, au avut mai multe intervenții oficiale în care susțin investițiile în gaze fosile și energie nucleară, și cer temperarea politicilor de mediu ale UE în sectorul energetic.

Acest lucru ar permite finanțarea cu miliarde de euro pentru astfel de activități, numite „verzi”, în ciuda emisiilor mari din industria gazelor fosile, dar și a deșeurilor radioactive produse de energia nucleară.

Greenpeace a criticat recent noul proiect al României de a produce a energie cu Reactoare Modulare Mici (SMR) și se opune dezvoltării de noi capacități de producție a energiei din surse nucleare. Acestea prezintă un risc inacceptabil pentru mediu şi omenire și înseamnă costuri financiare foarte mari, încă nedezvăluite de autorități, precum și un timp de execuție îndelungat, ani de zile pe care nu-i avem, în plină criză climatică. În plus, reactoarele modulare mici nu sunt o soluție pentru criza climatică.

Activiști din mai multe țări au blocat intrarea în portul Sagunto, din Spania, pentru a împiedica intrarea navei încărcate cu gaz lichefiat. / Pedro Armestre / Greenpeace

De asemenea, gazele fosile nu pot fi considerate verzi. Gazele sunt, în final, tot combustibil fosil și trebuie să fie eliminate treptat, în urma unui proces ce trebuie planificat deja, pentru că altfel nu atingem neutralitatea climatică.

Gazele fosile vor alimenta, nu vor rezolva, criza climatică

Suntem foarte îngrijorați de planurile României de a considera gazele fosile drept energie verde și de a acorda infrastructurii de gaze fosile o etichetă de prioritate de vârf în UE și România. Trebuie să acționăm acum și să ne îndepărtăm rapid de toți combustibilii fosili.” a declarat Alin Tanase, coordonator de campanii Greenpeace România

Aceste proiecte blochează România în alte decenii de dependență de gaze fosile, care impactează clima și, după cum demonstrează recenta creștere a prețurilor la energie, costă foarte scump și consumatorii. România riscă să plătească, tot scump, acțiunile întârziate către o tranziție justă și amânarea accelerării producției ieftine de energie regenerabilă. 
Impactul real al gazelor fosile asupra climei este subestimat. Pe langa dioxidul de carbon (CO2), emis în cantități mari prin arderea acestui combustibil fosil, scurgerile de metan identificate în zonele de extracție, depozitare și transport alimentează criza climatica într-un ritm alarmant.

 Scurgeri de gaz metan expuse în România

Metanul este principalul component al gazelor fosile. Este un gaz cu efect de seră puternic, de peste 80 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon (CO2) pe o perioadă de 20 de ani, făcându-l al doilea cel mai important gaz cu efect de seră, precum și un poluant precursor al ozonului (O3) la nivelul solului, contribuind la aproximativ un sfert din încălzirea globală pe care o simțim astăzi. Recent, la summitul COP 26 privind schimbările climatice de la Glasgow, Uniunea Europeană și Statele Unite au anunțat un angajament global privind reducerea emisiilor de metan până în 2030. România nu și-a asumat reducerea emisiilor de metan, alături de cele 103 țări semnatare ale angajamentului global (Global Methane Pledge), însă, la nivelul UE, o propunere legislativă privind emisiile de metan urmează să fie prezentată la sfârșitul acestui an. Până acum, nu exista legislație în care să stabilească în mod specific măsuri de reducere a emisiilor de metan din sectorul energetic.

Emisiile de metan contribuie și la poluarea aerului și, prin urmare, este necesar ca România să abordeze aceste emisii pentru a proteja sănătatea cetățenilor și pentru a evita efectele negative asupra stabilității ecosistemelor.

Gazele nu sunt naturale sau verzi. Sunt un combustibil fosil care accelerează criza climatică.

STOP #greenwashing! Semnează petiția!