Bruxelles – Greenpeace avertizează că actualizarea propusă de Comisia Europeană cu privire la reglementările pieței de gaz din UE nu subliniază necesitatea renunțării la gaz în vederea combaterii crizei climatice.

Propunerile, care urmează să fie publicate azi, 15 decembrie 2021, mențin atenția asupra creării unei piețe europene pentru hidrogen și așa-zisele „gaze decarbonizate”. În prezent, peste 95% din hidrogen este produs din gaz fosil, iar studii recente dovedesc că acest lucru vine cu un impact climatic mai grav decât utilizarea gazului fosil în mod direct.

Greenpeace și alte organizații și grupuri de mediu au cerut Comisiei Europene să revizuiască planurile cu privire la gaz și, astfel, să includă o dată de renunțare la gaz până cel mai târziu 2035, precum și o tranziție realizată eficient prin sisteme de încălzire bazate pe energie regenerabilă și o mai bună izolare a clădirilor.

“Comisia Europeană dezbate ritmul în care să compromită sistemele de încălzire din Europa în loc să ne ghideze pe un drum clar către sisteme de încălzire bazate pe energii regenerabile. Faptul că încurajează acest amestec blochează UE într-o dependență de gazul fosil, extrem de nociv climei, și care crește izbitor și valoarea facturilor de energie ale cetățenilor. Expertiza și fondurile disponibile la nivel european ar trebui să fie direcționate către sisteme de încălzire bazate pe energii regenerabile și renovări care să le ofere oamenilor locuințe bine izolate, facturi mai mici și o climă mai sigură.” ( Silvia Pastorelli, campaigner Climă și Energie la Greenpeace EU)

La nivel european, gazul fosil este, din 2019, responsabil pentru mai multe emisii de gaze cu efect de seră decât cărbunele. Sectorul rezidențial este cel mai mare consumator de gaz fosil din UE, care este utilizat în proporție de 40% aproape în totalitate pentru încălzire. Studii recente au demonstrat că hidrogenul nu este nici cea mai eficientă, nici cea mai ieftină soluție pentru încălzire, și că amestecarea hidrogenului cu gaz fosil va ține Europa blocată în era combustibililor fosili pentru și mai mult timp.

Reglementări ale infrastructurii energetice

În această dimineață, negociatorii din Parlamentul European și guvernele statelor membre UE au ajuns la un acord cu privire la regulamentul Trans-European Energy Networks (TEN-E), care setează condițiile pentru selectarea și planificarea proiectelor de infrastructură energetică și modalitatea prin care acestora li se alocă fonduri europene. Procesul actual de planificare și finanțare a fost amplu criticat de ONG-ur din cauza rolului influent pe care-l acordă companiilor din sectorul gazului fosil și care generează un conflict de interese.

Chiar dacă acordul negociatorilor a echilibrat oarecum procesul de decizie datorită expertizei independente, el continuă să aibă un rol-cheie pentru companiile din sectorul de gaz în ceea ce privește deciderea tipurilor de proiecte de energie care primesc sprijin public.  

Regulamentul actualizat permite în continuare acordarea de subvenții proiectelor pe gaz fosil, dacă gazul este amestecat cu hidrogen și este convertit în 100% hidrogen până în 2030, și oferă tratament preferențial infrastructurii de gaz fosil prin punerea la dispoziție a unor procedurilor mai rapide de obținere a autorizațiilor. De asemenea, acordul negociatorilor permite derogări speciale prin care giganții gazului EastMed și Melita continuă să fie subvenționate.

Pentru informații de ultimă oră și comentarii despre știri UE: www.twitter.com/GreenpeaceEU