Energia nucleară este prezentată ca o soluție pentru rezolvarea crizei climatice, însă este o soluție falsă. Ea ne poate adânci în problemele de mediu cu care ne confruntăm. Adesea, interesele celor care o promovează sunt prioritare îngrijorărilor pe care acest tip de energie le poate aduce.

Vom prezenta pe rând motivele pentru care energia nucleară NU este soluția câștigătoare pentru o tranziție energetică.

1. Este o tehnologie lentă

România a anunțat că va renunța definitiv la cărbune în mixul energetic până în 2032, iar adesea energia nucleară este prezentată ca o falsă soluție. Este important să reținem că, în medie, construcția unei astfel de centrale poate dura între 10 și 19 ani, conform studiilor IPCC. În tot acest timp emisiile de carbon produse de energia fosilă se acumulează, însă noi nu mai avem acest timp. E nevoie de soluții verzi și într-adevăr sustenabile, nu de tehnologii care ar putea fi puse în aplicare în zeci de ani.

2. Ocupă o valoare prea mică la nivel mondial în mixul energetic 

Energia nucleară evită doar 2.5% din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Pentru a ajunge la o reducere de doar 10% a emisiilor, ar trebui să pornim un reactor pe săptămână timp de 20 de ani. Acest ritm este nerealist și nu oferă o soluție viabilă problemelor cu care ne confruntăm în prezent.

3. Folosește o tehnologie extrem de vulnerabilă

Ne amintim cu îngrijorare că, în urmă cu 35 de ani, industria a fost blocată de cel mai grav accident nuclear din lume, accidentul de la Cernobîl. Un accident care a emis un val de radioactivitate de neoprit și mortal, care a străbătut lumea și ale cărui efecte pot fi măsurate și astăzi; un accident care ar putea fi repetat de oricare dintre cele 400 de reactoare nucleare din lume.

4. Poate deveni un pericol real pentru siguranța națională

Pe lângă problema vulnerabilității tehnologice, activiștii Greenpeace au arătat de-a lungul timpului problemele de securitate ale centralelor nucleare și a facilităților de dispunere a deșeurilor. Astfel, centralele nucleare pot deveni arme folosite în terorism și ne pun pe toți în pericol.

5. Cauzează un nivel extrem de poluare

Până în acest moment nu există soluție durabilă și sigură pentru gestionarea volumelor mari de deșeuri nucleare. Aceste deșeuri includ combustibil uzat, puternic radioactiv, descărcat din reactorul nuclear, pentru care până în prezent toate eforturile de a găsi opțiuni de eliminare permanentă și sigură au eșuat. Soluțiile propuse sunt permanente în sensul că vom lăsa moștenire generațiilor viitoare munți de butoaie radioactive pentru care nu există soluții palpabile.

6. Este o energie extrem de scumpă

 În ultimii cinci ani, costul nivelat al energiei nucleare a crescut cu peste 50%, în timp ce sursele regenerabile au devenit acum cel mai ieftin tip de generare de energie. Ceea ce este remarcabil în legătură cu aceste tendințe este costul tehnologiilor ce folosesc surse regenerabile de energie, care au scăzut datorită îmbunătățirilor succesive de fabricare și instalare, în timp ce energia nucleară, în ciuda a peste jumătate de secol de experiență industrială, continuă să înregistreze costuri în creștere.

Energia nucleară nu s-a transformat subit într-una sigură sau curată. Interesele industriei nucleare primează în continuare în fața problemelor pe care aceasta le pune, ascunse în minciuni și campanii de greenwashing.

În loc să ne expunem tuturor acestor riscuri, trebuie să reducem gazele cu efect de seră prin mijloace mai eficiente, mai ieftine și mai prietenoase cu mediul. Trebuie să investim din timp și mai mult în surse de energie regenerabilă. 

Vorbim despre o tranziție energetică care, dacă e realizată cum trebuie, va genera beneficii economice, sociale și de mediu considerabile și pe termen lung.

Citește mai multe:

De ce energia nucleară nu e o soluție pentru criza climatică?

Reactoarele modulare mici (SMR) și criza climatică

Cernobîl încă arde