Oamenii sunt parte din natură, nu stăpânii ei

🌡️ E vital ca în 2022 să aibă loc schimbări sistemice reale, care să ia în calcul pe bune efectele crizei climatice. Nu mai e timp să ne prefacem că facem! Vorbim deja de prea multă vreme despre specii și întregi ecosisteme extincte, valuri de căldură tot mai persistente, secetă urmată de inundații devastatoare, recolte distruse și comunități lipsite de apărare. În ultimii 10 ani, România a experimentat cele mai multe alerte de cod roșu din istoria măsurătorilor meteorologice.
Protecția climei se traduce în protecția vieții în sine. Măsurile propuse de Greenpeace România au ca scop conservarea resurselor, tranziția către surse de energie verde, protejarea categoriilor vulnerabile, investiții în infrastructură, crearea unor rețele de susținere a ecosistemelor fragile și protejarea pădurilor seculare, rezolvarea problemei deșeurilor și a poluării.
- Eliminarea treptată a cărbunelui din mixul energetic al României până în 2030 și elaborarea de urgență a unui calendar clar pentru închiderea unităților pe cărbune.
- Tranziție justă pentru comunitățile din zonele miniere și crearea de noi oportunități de dezvoltare sustenabilă, pentru a valorifica potențialul local existent folosind la maximum finanțarea europeană disponibilă.
- Tranziție energetică orientată prioritar către eficiență energetică, interconectare, digitalizare și producerea energiei din surse regenerabile. Fără exploatarea gazelor fosile din Marea Neagră sau noi investiții în nuclear.
- Descentralizarea producției de energie. Compensarea cantitativă pentru energia produsă de prosumatori și încurajarea prin lege a dezvoltării comunităților de energie.
- Prioritizarea investițiilor pentru reabilitarea și dezvoltarea infrastructurii feroviare, a transportului public fără emisii și pentru a crea piste de biciclete.
- Eliminarea plasticului de unică folosință din lanțurile de producție. Încurajarea reducerii, reutilizării și reciclării pe scară largă, pornind de la producător până la consumatorul final. Implementarea unui model eficient de colectare și gestiune a deșeurilor deja existente prin prioritizarea sistemului de garanție returnare (SGR).
- Crearea unei Rețele Naționale de Păduri de Protecție prin reîmpădurirea a peste 500.000 hectare de terenuri degradate în zonele de câmpie și de deal, cu sprijin financiar din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
- Finalizarea îmbunătățirii SUMAL 2.0 prin implementarea unui sistem automat de alertă bazat pe folosirea imaginilor satelitare și a camerelor de supraveghere montate pe principalele drumuri forestiere.
- Finalizarea Catalogului Pădurilor Virgine și Cvasivirgine prin inventarierea și punerea sub protecție strictă a celor peste 50.000 de hectare de păduri virgine neprotejate în prezent.
- Protejarea strictă a habitatului natural pe minim 10% din teritoriul României, în concordanță cu Strategia Europeană de Protecție a Biodiversității, prin extinderea zonelor de nonintervenție din parcurile naționale existente și înființarea unei rețele de parcuri naturale în jurul și în interiorul marilor aglomerări urbane.
Discuţie
Cred ca este foarte importanta crearea de institutii care sa se ocupe de reciclarea cat mai multor materiale, adica, nu numai pentru hartie, sticla, metal si plastic. Se pot recicla resturi textile, imbracaminte si incaltaminte, ar trebui sa se valorifice mobila veche, care poate fi reconditionata si vanduta la un pret mai mic etc. In plus, ar trebui gasita o modalitate, astfel incat, cei care nu recicleaza, sa fiesanctionati La casa mea de la tara, desi vine camionul sa ia resturile pentru reciclare de la poarta, am vecini care, pur si simplu, nu vor sa recicleze! Pe drumurile pe care circula intens masinile, acolo unde exista separatoare de sens, ar trebui facute pasaje subterane, pe sub sosea, pentru ca animalele sa le poata traversa in siguranta. Eu fac naveta si mereu vad caini si alte animale omorate, pentru ca ele nu realizeaza ca nu pot trece de separatoare si sunt lovite de masini! De fapt, pentru ca masura sa aiba eficienta, aceste drumuri ar trebui sa fie flancate de niste garduri, care sa nu perita accesul animalelor pe carosabil, asa cum se procedeaza si in ale tari! Sa se ia masuri, astfel incat, toate gropile de gunoi sa se incadreze in standardele europene si sa nu mai fie aruncat gunoiul peste tot. Amenzile pentru cei care fac acest lucru ar trebui sa creasca, semnificativ! Atat in cazul Bucurestiului, cat si in cel al altor localitati, ar trebui ca amenajarile peisagistice sa fie facute de catre specialisti! Ca exemplu, nu se pot pune 2 platani la distanta de 2 m unul fata de altul, cand coroana lor, la maturitate, atinge 10-15 m!
Punctele 1 si 2 ale decalogului trebuie tratate simultan altfel inchiderea minelor ar fi un esec. Pregatire fortei de munca din minority pentru tranzitie trebuie facuta acum.Ministerele de resort si UATE -urile trebui sa joace un ror de parteneiat in derularea anumitor programe in care resursele locale ,de la piatra pana la funza sa fie puse la dispzitia celor ce vor accesa programe europene din rezilinta. 3.Tranzitia energetica poate fi si aceasta un punct important legat de primeme 2.De cenu si sustinerea celor ce vor fi disponibilizati.Cum biodiversitatea dim munti Retazat si Paràng pot sustine si acestia aceasta tranzitie,resursele lor infinit pot ajuta enorm si poat aduce plus valoare in tot ceea ce se va misca. 4.Descentralizarea productie de energie poate incepe cu prosumatori pentru care,de ce nu,institutie care sa gestioneze acest sistem.Deferentierea prosumatorilor in fuctie de capacitatea de producti si sistemul de finantare pentru productie. 5.Privatizarea infrastructure feroviare este singura metoda de a grabi aparitia investitiilor in domeniu.Stalul a dovedit incapacitate de a gestiona fondurile dedicate acestui domeniu. Transportul public are si el probele de system care ar trebui si el restructurat si apoi investit f mult in cel ecologic. Pistele de biciclete sunt peste tot si multe inutile.Unde e nevoie de ele acolo nu sunt.Investitie a UATE URILOR ar fi bine venita si atunci oameni vor folosi bicycle tele de toate tipurile.Multe orase o folosesc eficient. 6.Plasticul ar trebui eliminat de la producere prin lege si inlocuirea lui cu degradable. 7.Pentru infiintarea perdelelor de paduri in zonele de campie si deal ar trebau compensation mult mai mari celor ce infiinteaza pe terenurile lor.Aici pot juca un rol si finantarile europene care ar trebui sa fie promavate direct din UAT uri. 8.Finalizarea SUMAL 2 nu este decat o vointa politica ,cred eu,restul sunt interese economics la nivel local si central. 9.Catalogul padurilor virgins se poate face cu multa munca la nivelul fiecarui cool silvic cu daruire si pasiune. 10.Prin infiintare catologului se poare pune sub protectie si habitable naturale. Pentru ca oracle sa aibie asa ceva architect si urbanism trebuie lasati sa si faca munca si profesia.Eceasta nu se poate face decat prin strategies pe termen lung.