Raportul celui de-al doilea Grup de lucru Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) a prezentat de curând cea mai recentă evaluare științifică despre schimbările climatice și amenințările acestora pentru umanitate și sănătatea planetei. Iar veștile nu sunt deloc bune! Efectele crizei climatice ne lovesc mai puternic și mai repede decât s-a anticipat inițial.
De la evaluarea anterioară, riscurile climatice se manifestă mai rapid și se vor agrava curând. IPCC constată că mortalitatea cauzată de inundații, secetă și furtuni a atins în ultimul deceniu o cotă alarmantă de 15 ori mai mare în regiunile extrem de vulnerabile, comparativ cu regiunile cu vulnerabilitate foarte redusă. Raportul sesizează, totodată, importanța crucială a combaterii simultane a crizei climatice și a celei naturale, care sunt interconectate. Doar prin protejarea și restabilirea ecosistemelor le putem spori rezistența la încălzirea globală și le putem proteja toate funcțiile de care depinde bunăstarea umană.
Cel mai recent raport prezintă, în detaliu, cât de sever este deja impactul pe care îl au schimbările climatice, provocând pierderi și daune la scară largă. Potrivit estimărilor oamenilor de știință din grupul de lucru IPCC, impacturile și riscurile asociate schimbărilor climatice devin tot mai complexe și mai dificil de gestionat.
Schimbările climatice și evenimentele extreme asociate vor duce la o creștere semnificativă a îmbolnăvirilor și a deceselor premature. Fenomenele meteorologice extreme, creșterea nivelului mării, insecuritatea alimentară, lipsa apei potabile și daunele societale asociate, precum și pierderile și daunele suferite de ecosisteme, vor crește cu fiecare fracțiune de grad de încălzire.
Recentul război din Ucraina a ridicat și el o serie de chestiuni legate de securitatea energetică, pericolul energiei nucleare, dependența de combustibili fosili și cum energia regenerabilă poate fi una dintre soluțiile ce ne poate ajuta să susținem pacea, clima și oamenii.
Ne vom confrunta cu fenomene extreme din ce în ce mai frecvente – tot mai multe furtuni, ploi abundente, inundații, căldură extremă. Deficitul de apă se va agrava, vor exista comunități afectate de insecuritatea alimentară, atunci când vremea extremă va distruge recoltele. Zonele costale vor fi fi lovite de creșterile nivelului mării și de furtuni. De asemenea, vor exista tot mai multe valuri de căldură, incendii și tot mai puțină zăpadă și gheață. Lumea așa cum o știm se schimbă chiar în fața ochilor noștri, și nu peste sute sau mii de ani. Efectele încălzirii asupra ecosistemelor sunt mai răspândit, iar una din principalele probleme este că nu suntem pregătiți să întâmpinăm consecințele actuale ale încălzirii globale și în niciun caz efectele mult mai devastatoare ce sunt preconizate.
5 lucruri pe care trebuie să le știi despre noul raport IPCC
- Riscurile climatice au loc mai devreme decât credeam și sunt severe.
- Nu suntem pregătiți nici măcar pentru impacturile curente, iar acest lucru ne costă vieți umane.
- Amplificarea încălzirii globale va aduce cu sine o serie de probleme. Limitarea încălzirii la 1,5°C ar reduce substanțial pierderile și daunele prevăzute, dar nu le va elimina.
- Trebuie să îndreptăm daunele produse mediului înconjurător și să protejăm cel puțin 30% din suprafața Pământului, pentru ca ea să ne protejeze la rândul ei.
- Acesta este deceniul critic pentru asigurarea unui viitor locuibil, echitabil și durabil. Trebuie să trecem de la o schimbare graduală, la una transformațională, incluzivă.
Guvernele tuturor statelor trebuie să-și alinieze obiectivele și acțiunile climatice, în conformitate cu limita de încălzire de 1,5 °C, stabilită în cadrul Acordului de la Paris. Ceea ce înseamnă, printre altele, renunțarea la combustibilii fosili și la planurile noi de investiție în petrol, cărbune sau gaz. Acesta este deceniul critic pentru asigurarea unui viitor locuibil, echitabil și durabil. Trebuie să trecem de la o schimbare graduală, la una transformațională, incluzivă.
„Trebuie să privim realitatea cu onestitate brutală. Mai multă încălzire aduce mai multe probleme, mai frecvente și mai intense, atât pentru noi, cât și pentru toate celelalte specii de plante și animale. O spune un grup de lucru format din 270 de oameni de știință care au analizat peste 34.000 de lucrări științifice și au revizuit peste 62.000 de comentarii. Veștile cu care vine acest raport sunt extrem de alarmante și ar trebui să mobilizeze acum autoritățile din lumea întreagă să renunțe la arderea combustibililor fosili și să protejeze până la 50% din zonele terestre, de apă dulce și oceanică a Pământului.” – Vlad Cătună, campaigner pentru Climă și Energie, Greenpeace România.
Vulnerabilitățile și riscurile produse de schimbările climatice trebuie reduse prin legi, politici, procese și intervenții atent gândite și implementate, care abordează inechități specifice anumitor contexte, cum ar fi cele bazate pe gen, etnie, dizabilitate, vârstă, loc și venit. Dezvoltarea ce poate preîntâmpina schimbările climatice poate fi facilitată de cooperarea internațională și de administrațiile de la toate nivelurile, prin colaborarea incluzivă cu toate părțile interesate.
Intervalul de timp în care mai putem acționa se scurtează cu repeziciune. După 2040, în funcție de gradul de încălzire, schimbările climatice vor conduce la numeroase riscuri pentru sistemele naturale și umane. Alegerile societale implementate în deceniul următor vor fi decisive.
Amploarea și rata schimbărilor climatice și a riscurilor asociate depinde în mare măsură de acțiunile de atenuare și adaptare din viitorul apropiat.
„Raportul nu trebuie totuși privit în cheie fatalistă. Experții ne arată că sunt disponibile opțiuni eficiente care pot reduce riscurile climatice pentru oameni și natură. Angajamentul politic, îmbunătățirea cadrului instituțional, resursele financiare adecvate împreună cu monitorizarea și evaluarea continuă a măsurilor selectate cu ajutorul celei mai bune cunoașteri științifice disponibile la un moment dat și puse în practică sunt esențiale pentru procesul de adaptare și atingere a rezilienței climatice” – Roxana Bojariu, director al departamentului de climatologie din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie.
Greenpeace a elaborat un sumar al raportului IPCC. Citește-l aici.
Următorul raport IPCC va fi publicat pe 4 aprilie și se va concentra asupra modurilor prin care ne putem îndeplini obiectivele de reducere a emisiilor.