Traversăm un deceniu esențial în care încă putem lua decizii vitale și face investițiile necesare în energia regenerabilă, și nu în cea fosilă, poluantă.

Doar împreună putem atenua amploarea schimbărilor climatice ireversibile și a pierderilor care ne așteaptă. Avem soluții pentru a putea atinge obiectivul climatic asumat în cadrul Acordului de la Paris.

Cele mai dezvoltate națiuni ale lumii caută soluții, dar se mișcă prea încet, deviind cu mult de la angajamentele climatice pe care și le-au luat. Oamenii politici s-au obișnuit să ne ofere multă demagogie și prea puțină acțiune.

Raportul IPCC ne arată că soluțiile bazate pe procese naturale (viață oceanică, păduri și alte ecosisteme vitale) sunt foarte eficiente și ieftine, deși omenirea continuă să investească în exploatarea lor prin agricultură intensivă, pescuit industrial și silvicultură depășită.

Greenpeace a sintetizat cel mai recent raport IPCC

Listăm mai jos 5 concluzii principale ale experților în climă:

1. Criza climatică și criza naturii sunt două fețe ale aceleiași monede.

2. Pentru a înfrunta creșterea temperaturii și fenomenele meteo extreme tot mai dese, trebuie să investim în soluții care să prioritizeze natura.

3.   Încă mai avem o fereastră îngustă de oportunitate să nu depășim 1,5 grade Celsius încălzire globală.

4. Cu toate promisiunile și acordurile mondiale, emisiile de carbon ale umanității continuă să crească într-un ritm periculos.

5. Deși natura sechestrează de una singură cam jumătate din emisiile globale de carbon, nu doar că nu finanțăm corespunzător dezvoltarea potențialului său, ci continuăm să o distrugem într-un ritm amețitor.

Vezi mai jos sinteza integrală: