Companiile rusești de gaze și energie nucleară ar putea face cu miliarde mai mult datorită taxonomiei UE care ar considera verzi investițiile în gaz și nuclear. 

Citește întregul RAPORT – Greenpeace Franța 

Companiile energetice rusești Gazprom, Lukoil și Rosatom s-au folosit de lobby pentru a influența includerea gazelor fosile și a energiei nucleare în taxonomia UE a investițiilor sustenabile, potrivit unei noi cercetări realizate de Greenpeace Franța.

Cercetarea a mai constatat că Rusia urmează să fie unul dintre principalii beneficiari ai adăugării gazelor și energiei nucleare în taxonomia UE, oferindu-i lui Vladimir Putin putere de negociere suplimentară asupra UE și furnizând bani pentru a alimenta războiul din Ucraina.

Cercetarea a dezvăluit modul în care companiile energetice rusești s-au întâlnit cu comisari și înalți oficiali ai UE, fie direct, fie prin intermediul subsidiarelor și al grupurilor de lobby, de cel puțin 18 ori de când Comisia Europeană și-a publicat planul de acțiune privind investițiile sustenabile în martie 2018.

Potrivit raportului, Rusia ar putea câștiga anual încă 4 miliarde de euro dintr-o extindere a investițiilor pe capacități pe gaze, aliniată la taxonomie, în valoare totală de 32 de miliarde de euro până în 2030. În același timp, includerea energiei nucleare în taxonomie i-ar permite lui Rosatom, o companie de nucleară de stat rusească cu legături comerciale strânse cu industria nucleară europeană, să-și asigure o cotă estimată la 500 de miliarde EUR din investiții în noua capacitate nucleară a UE.

„Gazprom, Rosatom și Lukoil au făcut dus o campanie de a  obține eticheta verde a UE pentru gaz și nuclear, întărind puterea geopolitică a lui Putin și făcând UE mai dependentă de energia rusească în deceniile următoare. Crimele comise de armata lui Putin în Ucraina sunt o reamintire crudă a modului în care dependența UE de gazele fosile și energia nucleară contribuie în mod activ la război și la încălcarea drepturilor omului. În timp ce Comisia UE se pregătește să-și dezvăluie planul RePowerEU de a se elibera de dependența energetică a Rusiei, respingerea gazului și a energiei nucleare din taxonomie este o mișcare evidentă pe care deputații europeni o pot face pentru a-i arăta lui Putin că a eliminat Rusia din viitorul energetic al Europei.”  Ariadna Rodrigo, campaigner Greenpeace UE

Rusia furnizează în prezent 45% din gazul din Europa și 20% din uraniul său îmbogățit. Rusia oferă, de asemenea, servicii de întreținere tehnică la 18 centrale nucleare proiectate de Rusia din UE, mai ales în Europa Centrală și de Est, și stochează cantități mari de deșeuri radioactive ale UE, inclusiv deșeuri produse în țări precum Franța, Germania și Bulgaria.

Până în prezent, importurile de gaze fosile din Rusia, turbine cu gaz, uraniu și alte servicii nucleare au fost scutite de sancțiunile impuse de UE Rusiei ca răspuns la invazia Ucrainei. Comisia Europeană a propus să interzică firmelor rusești să angajeze în viitor firme de lobby și relații publice din UE, dar acest lucru nu a fost încă aprobat de guvernele UE.

Unele dintre cele mai grăitoare exemple de lobby din partea companiilor rusești, detaliate în raport:

  • Gazprom și-a exercitat influența asupra taxonomiei prin intermediul subsidiarei sale germane Gazprom Germania, care până de curând a gestionat controversatul proiect al conductei Nord Stream 2, în numele Gazpromului. Gazprom a fost, prin intermediul filialelor sale europene, reprezentată în discuțiile de taxonomie de la Bruxelles de asociațiile de lobby Gas Infrastructure Europe, GasNaturally și European Clean Hydrogen Alliance. Gazprom este membră a Forumului European al Energiei și, din nou prin intermediul subsidiarelor, al Brussels Energy Club, două grupuri care au organizat evenimente în spatele ușilor închise, la care au participat decidenți privind taxonomia UE.
  • Lukoil a fost, până în martie 2022, membru al grupului de lobby BusinessEurope, unde a ocupat o poziție influentă în grupul de consiliere și asistență corporativă. BusinessEurope a avut cel puțin 11 întâlniri la nivel înalt cu oficiali ai UE, axate exclusiv pe taxonomie, în perioada în care Lukoil era membru al grupului de lobby. Lukoil este, de asemenea, încă membru al FuelsEurope, care listează taxonomia ca fiind unul dintre principalele subiecte pentru care face lobby.
  • Rosatom și-a exercitat influența asupra taxonomiei prin conexiunile sale la toate nivelurile în industria nucleară europeană, în special prin furnizorul de energie nucleară de stat al Franței EDF și prin intermediul asocierii subsidiare a proiectului RAOS cu compania finlandeză Fennovoima, pentru construcția centrala nucleare Hanhikivi 1. (Fennovoima și-a anulat contractul cu RAOS Project pe 2 mai 2022).
  • De asemenea, Rosatom a exercitat o influență considerabilă asupra taxonomiei în calitate de membru al consiliului de administrație al Asociației Nucleare Mondiale, inclusiv în calitate de „sponsor de platină” al Expoziției Mondiale Nucleare din 2021, unde discursul inaugural a fost ținut de comisarul UE pentru energie, Kadri Simson.

Folosind datele din registrul de transparență al UE și alte surse publice, raportul documentează utilizarea de către cele trei companii a tehnicii de lobby intitulate „păpușa rusească” pentru a influența taxonomia UE prin filiale, asociații mixte și asociații industriale.

Următorii pași:

Tinerii activiști pentru climă de la Fridays for Future fac apel la implementarea datei de 21 mai 2022 ca „Zi de acțiune” la nivel european, pentru a protesta împotriva greenwashing-ului gazelor fosile și energiei nucleare.

În iunie 2022, comisiile Parlamentului European pentru afaceri economice, mediu, sănătate publică și siguranță alimentară vor supune la vot, într-o sesiune comună, propunerea de includere a gazului și nuclearului în taxonomia UE. Votul în plen al parlamentului este programat pentru începutul lunii iulie, unde majoritatea absolută a deputaților europeni poate respinge planul Comisiei.

Greenpeace EU Unit a militat împotriva includerii gazelor fosile și energiei nucleare în taxonomia UE, încă de când planul a fost propus pentru prima dată în 2019.

Înlocuirea importurilor rusești de petrol, gaze, cărbune și uraniu cu combustibili similari din alte state, precum Arabia Saudită, SUA sau Azerbaijan, nu va face decât să încetinească tranziția energetică a Europei și să accelereze criza climatică, a avertizat Greenpeace EU Unit. Adevărata independență energetică poate fi realizată doar prin investiții rapide, masive și juste din punct de vedere social în economisirea energiei, stocarea energiei și izolarea locuințelor, precum și prin energie regenerabilă și o transformare completă a sectorului transporturilor. (Greenpeace EU Unit)