Comunitățile de energie – un ghid practic pentru a aduce energia în mâinile cetățenilor este conceput de trei organizații (Friends of the Earth, REScoop, Energy Cities) care colaborează în cadrul Coaliției Europene pentru comunitățile de energie.
Noi, cei de la Greenpeace Romania, am fost extrem de încântați de informațiile pe care le-am găsit în acest ghid (întreaga echipă a campaniei Climă&Energie citindu-l în limba engleză încă din luna ianuarie), de aceea l-am tradus în română pentru a fi de folos curioșilor, comunităților care vor să își producă singure energia, asociațiilor sau chiar autorităților.

Ghidul cuprinde informații ușor de înțeles despre:
- Diferitele forme de organizare ale unei comunități de energie
- Cum formezi o echipă și cum sensibilizezi comunitatea
- Cum alegi activitatea potrivită pentru comunitatea ta
- Tipurile de energie regenerabilă către care te poți îndrepta
- Primii pași ai proiectului, de la studii de fezabilitate la obținerea finanțării
Pe parcursul lecturii vei descoperi sfaturi, link-uri utile și multe alte resurse care pot ajuta comunitățile să își obțină independența energetică și să lupte în mod direct împotriva schimbărilor climatice.
Vei afla astfel că este posibil ca prin comunitățile de energie să creem cu toții un sistem energetic nou, echitabil, 100% regenerabil, deținut de oameni și care să nu compromită bunăstarea generațiilor viitoare.
Avem nevoie de un sistem energetic complet diferit, care să confere autonomie energetică oamenilor. Scopul comun al tuturor locuitorilor planetei trebuie să fie oprirea arderii combustibililor fosili. Trebuie să ne folosim de toate uneltele pe care le avem la îndemână pentru a atinge acest țel.
Acesta este un ghid care oferă instrumentele necesare pentru a acționa. A sosit momentul să iei măsuri practice pentru a iniția proiecte de energie regenerabilă și a schimba lucrurile împreună cu alte persoane din comunitatea ta. Click aici pentru energie!
Discuţie
un ghid biased AF.... problematic e ca suntem dependenti de rusi, din cauza asta "sanctiunile" sunt acm stirge si ne lovesc si pe noi... iar voi urlati sa se investeasca in niste energii nu prea sustenabile dpdv financiar... ati "uitat" sa mentionati ca germania dupa renuntarea la centrale nucleare a importat carbuni, nu?! inainte sa inventam niste baterii care sa nu fie mai poluante decat combustibilul fosil, sa avem infrastructuria neecsara pentru eoliene, fotovoltaice etc... si apoi renuntam la nucleara, ok?! nu invers ca daca facem invers o sa invatam toti rusa... sau asta urmariti?! hai sa si gandim, ok?! apropos... se fac niste ani de cand astept programu ala cu casa verde... actele depuse, raspuns pozitiv totu on-hold. ce ar fi sa va zbateti pentru aia, a? eu personal mi-am facut paretea, dar statu nu vrea sa fiu "verde" asa ca stii ceva? incepe sa mi se rupe... daca statului nu-i pasa mie d c mi-ar pasa?! daca imi pasa mie , inseamna sa cheltuiesc mai mult si o duc mai prost... si ghici ce? nu o sa salvez planeta atata timp cat alorlalti nu le pasa! cam asa sta si UE vs SUA.china/rusia etc! daca UE e green, o sa se dubleze costul tuturor(deci scad si exporturile),oamenii o sa se care, si o sa inghitim si aer poluat de la rusi sau chinezi sua americani... ori o fac toti,. ori nimeni pentru ca daca o fac doar jumate... jumatatea aia o sa aiba un dezavantaj economic si social ENORM !!! stiu sunt probleme compicate cale re ridic nu: "eoliana bun, nucleara rau"
Vezi ca Greenpeace e cam singura organizatie care se ``zbate`` de vreo 3 ani pentru acel program Casa Verde. Foloseste un pic google.
Schimbările pornesc de la noi înșine. Capacitățile noastre sunt limitate, însă Greenpeace România are o campanie pentru sprijinearea prosumatorilor încă din 2017. Poți afla mai multe aici: https://www.greenpeace.org/romania/articol/8302/apel-catre-prosumatori-putem-obtine-mai-mult-lucrand-impreuna/
Cat polueaza incendiile ? Cat polueaza bombardamentele ? Cat polueaza gropile de gunoaie ? mai nou, impotam gunoaie " controlate" si suntem mandri Cat polueaza transportul cu tirurile vs cai ferate electrificate sau transport naval Cat polueaza focurile de artificii (pentru orice aniversare, botez, fite...) De ce se distrug in continuare spatiile verzi, parcuri, malurile apelor din orase prin tot felul de constructii ?
Ma doare sa vad și sa resimt efectele scumpirii energiei în situația în care tara noastră dispune de condiții prielnice pt parcuri eoliene. Hidrocentrale nu mai lucrează de mult la capacitatea lor. Nu se investesc bani în reabilitarea lor și a lacurilor de acumulare. Plătim energia la fel de scump ca tarile vest europene. Sper sa se schimbe ceva în acest domeniu. Cum ar fi ca primăriile sa construiască parcuri de eoliene, panouri voltaice, panouri solare..... pt a obține independenta energetica?
Administrațiile locale trebuei să susțină tranziția energetică. Un prim pas în acest demers ar putea fi instalarea de panouri fotovoltaice pe clădirile publice. Greenpeace Romania a efectuat chiar un studiu în acest sens: https://www.greenpeace.org/romania/articol/7607/greenpeace-romania-lanseaza-raportul-o-resursa-nefolosita-potentialul-fotovoltaic-al-cladirilor-publice-din-romania/
Avem nevoie de un sistem energetic complet diferit, care să confere autonomie energetică oamenilor !!! si intregii /Planete/!!! Daca nu se iau masuri rapide si radicale, la nivel(Global)ne vom distruge singuri !