Zimnicea, 11 august 2022 – Activiștii Greenpeace România protestează în mijlocul albiei secate a Dunării pentru a atrage atenția autorităților că urgența climatică nu e doar o lozincă. Opt caiace staționează pe fundul uscat al Dunării, la jumătatea distanței dintre România și Bulgaria, pe unde în mod normal treceau vapoare: „Vrem valurile Dunării, nu valuri de căldură”, „Reduceți emisiile, protejați apa!”, „Așa arată viitorul irigațiilor”, „Când vă apucați de împăduriri?”.

Activiștii Greenpeace readuc în discuție semnalele de alarmă trase de oamenii de știință în cadrul Comisiei Interguvernamentale ONU pentru Schimbări Climatice (IPCC). Reducerea rapidă a emisiilor de gaze de seră și stoparea arderii de combustibili fosili sunt procese cruciale în protejarea resurselor de apă dulce. Fără acestea, fenomene extreme precum valurile de căldură, seceta, secarea râurilor și deșertificarea vor fi din ce în ce mai frecvente și mai grave.

Canicula, precipitațiile extrem de reduse, agricultura intensivă, lipsa perdelelor forestiere de protecție și a măsurilor pentru adaptare la schimbări climatice au adus Europa într-o situație critică. Jumătate din țările UE se confruntă cu o secetă extremă care afectează recoltele, debitul râurilor, alimentarea cu apă a comunităților, producția de energie hidro și nucleară, transporturile navale. În plus, seceta puternică declanșează și întreține incendiile de vegetație, tot mai dese și mai agresive.

Întregul continent se confruntă cu unul dintre cei mai arizi ani din istorie, provocat de criza climatică. Din cauza temperaturilor ridicate ale apelor râului Garonne, Franța și-a închis o parte din reactoarele nucleare, care nu mai pot fi răcite. Navele cu marfă care străbat rețeaua de fluvii europene sunt încărcate la jumătate sau chiar la un sfert din capacitate. În România, debitele râurilor au scăzut la cote istorice. 700 de localități sunt alimentate restricționat cu apă. Peste 240.000 de hectare de culturi agricole au fost afectate de secetă. Ca urmare a scăderii debitului Dunării, hidrocentralele de la Porțile de Fier funcționează la capacitate mult redusă. Producția de energie hidro a scăzut și în alte locuri din țară, punând o presiune suplimentară pe sistemul energetic național. La începutul lunii august, debitul Dunării la intrarea în țară era de 1860 mc/s, la jumătate față de media multianuală a lunii august (4300 mc/s). La un debit de 1800 mc/s, centrala nucleară de la Cernavodă ar trebui oprită.

Vlad Cătună, Greenpeace România: „Ce se întâmplă în prezent cu Dunărea, cu Jiul și cu alte bazine hidrografice din întreaga țară ar trebui să determine autoritățile să acționeze ACUM! Schimbările climatice sunt aici și ne afectează puternic, nu mai sunt doar știri din locuri îndepărtate, precum Antarctica sau Australia. Debitul râurilor a ajuns la niveluri foarte scăzute, iar perspectiva lunilor ce urmează nu e una îmbucurătoare. Conform prognozelor meteo, seceta se va prelungi, punând sub presiune sistemul energetic, siguranța alimentară și  aprovizionarea cu apă a țării. Cu toate acestea, Guvernul României întârzie de peste 2 ani realizarea strategiei pentru îndeplinirea angajamentelor Acordului de la Paris.” 

Greenpeace cere Guvernului României implementarea de urgență a măsurilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră care alimentează criza climatică, dar și soluții vitale de adaptare, precum plantarea unei rețele naționale de păduri de protecție care să ne ajute în lupta cu deșertificarea și deteriorarea calității aerului. 

Contacte de presă:

Vlad Cătună, Coordonator Campanii Climă și Energie, Greenpeace România
0754-029-180, [email protected]

Cristian Neagoe, PR, Greenpeace România

0728-987-982, [email protected]