Pentru a crea o comunitate de energie în România este important ca aceasta să aibă o formă juridică, doar astfel membrii săi își pot exercita corespunzător drepturile. Importanța acestui subiect a ieșit în evidență și în urma discuțiilor cu autoritățile regionale și cu cei interesați să inițieze o comunitate de energie, care își puneau întrebări în privința celei mai potrivite forme de organizare pe care le poate avea un proiect comunitar de energie regenerabilă.

Greenpeace România a vrut să afle sub ce forme juridice se pot constitui comunitățile de energie în România. Am făcut această analiză pentru a o pune la dispoziția cetățenilor și autorităților concluziile.

Contextul legislativ actual

După aproape trei ani de întârzieri, România a transpus în decembrie 2022 Directiva 2018/2001, așa numita RED II, pentru completarea cadrului legal privind utilizarea energiei din surse regenerabile. Însă reglementarea națională este, în mare parte, o reproducere a celei la nivel europeană și va fi necesară adoptarea unor reglementări adaptate cadrului național pentru înființarea unei comunități de energie în România.

Ce am aflat?

Am aflat mai multe despre caracteristicile unei comunități de energie:

  • se formează în baza unei participări deschise, voluntare și este controlată de membri 
  • membri pot fi persoane fizice, întreprinderi mici, autorități locale, inclusiv municipalități
  • are ca obiectiv principal oferirea unor avantaje de mediu, economice sau sociale pentru membrii, acționarii săi sau zonele locale în care funcționează, mai degrabă decât pe a genera profituri

În cadrul evaluării legislative au fost abordate atât avantajele, cât și dezavantajele entităților juridice orientate spre profit (societatea cu răspundere limitată, societatea

pe acţiuni, societatea cooperativă, societatea europeană cu răspundere limitată, întreprinderi mici și mijlocii), dar și ale entităților non-profit (asociația, fundația, grupul de acțiune locală). 

Potrivit analizei, există mai multe tipuri de forme juridice sub care se poate constitui și funcționa o comunitate de energie, forma cea mai potrivită putând fi aleasă după ce membrii comunității decid împreună care sunt nevoile și planurile lor de viitor.

Pentru analiza specifică a fiecărei entități juridice enumerate mai sus am luat în calcul cadrul legal, instituția unde se poate înregistra entitatea juridică, membri, patrimoniu, conducerea, dar și deficiențele funcționale. 

CITEȘTE