Kiev, 30 mai 2023Greenpeace arată cum prestigioase companii europene sunt complice chiar și în vreme de război la distrugerea pădurilor seculare din Carpații ucraineni, al căror lemn este vândut în întreaga Uniune Europeană.

Greenpeace CEE conduce în prezent o expediție de 40 de zile, pentru a pune reflectorul pe distrugerile masive care afectează pădurile din cinci țări carpatice: România, Ucraina, Ungaria, Slovacia și Polonia.

Greenpeace face apel la Uniunea Europeană să pună în aplicare măsuri eficiente pentru a proteja acest patrimoniu natural european. Dacă guvernele și instituțiile europene sunt serioase în privința stopării defrișărilor la nivel global și îmbunătățirea protecției și refacerii pădurilor, trebuie să înceapă prin punerea în aplicare a propriilor angajamente și obligații privind protecția naturii.

Yehor Hrynyk, biolog ucrainean și membru al expediției Greenpeace CEE, spune: „Carpații ucraineni adăpostesc suprafețe mari de păduri bătrâne, care reprezintă un habitat esențial pentru biodiversitate. Din păcate, industria forestieră din Europa de Vest le vede doar ca pe o sursă de profit. Consecințele exploatării iresponsabile a pădurilor din această regiune sunt devastatoare, într-o țară care suferă deja de pe urma unui război nejustificat și în care este mai dificil ca niciodată să se aplice principiile de conservare a naturii. În păduri cu valoare ridicată de naturalețe, care merită conservate, se blochează înființarea de arii protejate, astfel încât să fie satisfăcută cererea pieței europene de lemn și produse din lemn.”

Cel mai recent raport Greenpeace CEE, publicat în noiembrie 2022, a dezvăluit în ce măsură pădurile din Carpați au fost afectate de tăierile industriale. În mod alarmant, mai puțin de 3% din ecosistemele critice sunt strict protejate, majoritatea fiind expuse exploatărilor forestiere pe scară largă.

Potrivit statisticilor oficiale [1], Uniunea Europeană este principalul importator de lemn și produse forestiere ucrainene. Greenpeace CEE, împreună cu activiști ucraineni, au vizitat în ultimul an mai multe situri de exploatare forestieră situate în zone cu păduri seculare, unde impactul exploatării forestiere industriale este clar vizibil.

Una dintre companiile care utilizează lemn din pădurile seculare ai Carpaților ucraineni este compania Swiss Krono, deținută de elvețieni. Această companie este specializată în producția de plăci aglomerate pentru piața ucraineană și pentru export. Pe site-ul său web, Swiss Krono pretinde că lemnul pe care îl achiziționează este durabil, în ciuda faptului că lemnul provenit din exploatări forestiere din zone cu păduri seculare este furnizat constant către Swiss Krono.

De-a lungul expediției lor în Carpați, echipa Greenpeace formată din activiști ucraineni, polonezi și români a vizitat atât locul de exploatare forestieră care furniza lemn către Swiss Krono, cât și unul dintre locurile de prelucrare ale Swiss Krono din Broshniv-Osada. Greenpeace solicită companiei să înceteze să mai folosească lemn din pădurile virgine din Carpați.

Robert Cyglicki, director de programe, Greenpeace CEE, declară: „Guvernele și autoritățile europene trebuie să se asigure că toate pădurile carpatice cu înaltă valoare de conservare, inclusiv cele situate în Ucraina, sunt strict protejate. Dacă tendințele actuale continuă, pădurile neprotejate, esențiale pentru restaurare și ecosisteme vitale pentru speciile pe cale de dispariție, vor dispărea. Pentru a face față crizei climatice și pierderii biodiversității, UE trebuie să protejeze siturile naturale excepționale care au mai rămas pe teritoriul european în fața oricăror forme de exploatare. În același timp, companiile trebuie să ia mâna pe aceste păduri seculare unice și să nu le mai distrugă pentru profit.”

Drujbă într-o pădure seculară ucraineană din Carpați. O echipă de activiști, experți și voluntari Greenpeace a pornit într-o expediție de 40 de zile prin cinci țări din regiunea Carpaților: România, Ucraina, Ungaria, Slovacia și Polonia. Misiunea expediției Greenpeace este de a scoate în evidență nevoia urgentă de protecție strictă a ultimelor păduri virgine și bătrâne din Europa. Al doilea cel mai lung lanț muntos din Europa, Carpații reprezintă o fortăreață crucială împotriva crizei climatice și a pierderii biodiversității.

Imaginile foto și video ale anchetei pot fi descărcate prin intermediul bibliotecii noastre media internaționale: https://media.greenpeace.org/collection/27MZIFJLKK99P

Pentru informații suplimentare și interviuri, vă putem face legătura cu partenerii noștri ucraineni.

Note pentru editori:

[1] Conform statisticilor oficiale, în 2021, Ucraina a exportat 4.645.549 tone de lemn și produse din lemn cu o valoare totală de 2.005.803 USD (grupele de mărfuri 44-46). În pofida războiului, în 2022, exporturile de lemn și produse din lemn au fost de 94% din cifrele de anul trecut (1.885.422 USD), ceea ce reprezintă 4,3% din totalul exporturilor Ucrainei.

Persoane de contact:

Katarzyna Bilewska, directoare de comunicare, Greenpeace CEE Polonia
Tel: +48 500 236 211, [email protected].

Kateryna Bystryska, ofițer de comunicare, Greenpeace CEE, bazată în Kiev
Tel: +380 67 305 7986, [email protected]

Biroul de Presă al Greenpeace International: +31 (0) 20 718 2470, [email protected] (disponibil non-stop)