Un bărbat ține o umbrelă în timp ce se află pe malul râului Satluj, umflat după ploile musonice abundente din Rampur, în statul indian Himachal Pradesh. © AFP via Getty Images
Ne aflăm în mijlocul unui dezastru climatic extrem. Despre asta ne avertizează oamenii de știință de 50 de ani.
Oceanele noastre se încălzesc și își schimbă culoarea din cauza schimbărilor climatice. Verile devin din ce în ce mai toride, în multe părți ale lumii temperaturile ajung și la 45C. Condițiile din ce în ce mai secetoase alimentează izbucnirea incendiilor în țări precum Canada.
În plus, încălzirea globală a creat o atmosferă mai caldă, care reține mai multă umezeală, ceea ce, la rândul său, generează ploi torențiale ucigașe. Nivelul ridicat de precipitații a dus la inundații și alunecări de teren care au afectat recent mii de oameni din întreaga lume, inclusiv Japonia, India, SUA și Brazilia. Am fost cu toții martori la dezastrul din Pakistan de anul trecut, când o treime din țară a fost scufundată sub ape.
Și asta nu a fost tot! În luna iulie s-a înregistrat și cea mai ridicată temperatură, de la începutul măsurătorilor meteorologice. Situația este groaznica, mai ales în contextul în care acesta este un an El Niño. El Niño (El Niño-Southern Oscillation, sau ENSO) este faza caldă a unei fluctuații naturale din sistemul climatic al Pământului.
Anul trecut, China s-a confruntat cu un val de căldură record care a dus la secetă și la întreruperea furnizării energiei electrice. Valul de căldură din acest an a sosit chiar mai devreme, ceea ce a dus la un val de căldură record mai lung, amenințând securitatea alimentară a țării.
Din nefericire, toate aceste exemple reprezintă doar o privire de ansamblu asupra situației actuale din întreaga lume. Vor fi mai multe evenimente meteo extreme pe măsură ce lunile de vară continuă.
Inundații în Nordul Indiei
Săptămâna trecută am văzut imagini îngrozitoare ale unor inundații fulgerătoare care au spălat totul în calea lor. O mulțime de râuri s-au revărsat, iar mii de oameni sunt încă blocați. Aproximativ 40 de persoane au murit până în prezent.
Valuri de căldură în China
China se confruntă pentru al doilea an cu valuri de călduri extreme. Din cauza temperaturilor care depășesc 41C în multe regiuni, dependența de aparatele de aer condiționat este în continuă creștere.
Oamenii se adăpostesc de soare sub umbrele, în timpul unei vizite în Orașul Interzis, pe perioada unui val de căldură în Beijing, pe 24 iunie 2023. Beijingul a înregistrat a treia zi consecutivă cu temperaturi de 40 de grade Celsius, pentru prima dată de la începutul înregistrărilor.© GREG BAKER/AFP via Getty Images
Inundații în USA
Ploile torențiale și inundațiile fulgerătoare au devastat regiunea de nord-est a Statelor Unite, în special statul Vermont și regiunea Hudson Valley din statul New York. Guvernatorul statului Vermont, Phil Scott, a calificat inundațiile drept „istorice și catastrofale”.
Un drum inundat este văzut pe 10 iulie 2023, în Chester, Vermont. Ploile torențiale și inundațiile au afectat milioane de oameni, din Vermont spre sud până în Carolina de Nord.© Scott Eisen/Getty Images
Inundații în Japonia
Șapte persoane au murit după ce „cea mai puternică ploaie din istorie” din sud-vestul Japoniei a declanșat inundații și alunecări de teren. Din cauza numărului tot mai mare de taifunuri și inundații din ultimii ani, Japonia este vulnerabilă în fața crizelor climatice.
Echipele de salvare se adună la locul unei alunecări de teren în orașul Karatsu, Saga, pe 11 iulie 2023, la o zi după ce ploile abundente au afectat zone întinse ale insulei Kyushu. Cel puțin două persoane au fost ucise în urma ploilor torențiale din sud-vestul Japoniei, în timp ce zeci de mii de locuitori au fost sfătuiți să își evacueze casele.© KAZUHIRO NOGI/AFP via Getty Images
Inundații în Brazilia
În Brazilia, ploile torențiale și inundațiile au forțat mii de oameni să-și părăsească locuințele în două state din nord-estul țării. Mai mult de 20.000 de persoane din Alagoas au fost strămutate din cauza acestui ultim impact climatic sever.
Mii de oameni din statul Alagoas, Brazilia, au fost nevoiți să își părăsească locuințele în urma ploilor abundente. © Edvan Ferreira / Alagoas Agency
Incendii de păduri în Canada
Temperaturile peste cele normale și aerul uscat au alimentat focare de incendii în Canada începând cu luna mai, ceea ce a dus la cel mai prost început de sezon de incendii din toate timpurile. Sute de incendii ard în prezent în toată Canada.
Linia orizontului din Montreal este fotografiată din Parcul Jean Drapeau cu fumul cauzat de incendiile de vegetație, în 25 iunie 2023. Montreal a avut cea mai proastă calitate a aerului din lume, potrivit IQ Air. Ministerul Mediului Canada a emis o avertizare de smog din cauza fumului și a descurajat exercițiile fizice și petrecerea timpului în aer liber. © ANNE-SOPHIE THILL/AFP via Getty Images
Inundații în Spania
Străzile din orașul Zaragoza, din nord-estul Spaniei, au fost inundate joia trecută, după o furtună puternică și ploi torențiale. Oamenii au putut fi văzuți agățându-se de mașinile lor și urcând în copacii din apropiere pentru a scăpa de ape, înainte ca serviciile de urgență să poată efectua misiuni de salvare.
Valurile de căldură din Europa au ucis peste 61.000 de persoane – majoritatea femei – vara trecută, potrivit unei estimări publicate luni în revista Nature, dar ar putea atinge peste 100.000 după Institutul Naţional Francez pentru sănătate, în colaborare cu Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona
Vara anului 2022 a fost cea mai călduroasă înregistrată vreodată pe continent. Oficialii au numărat mii de „decese în exces” în acea perioadă, iar acest studiu analizează în mod specific câte au fost rezultatul căldurii. Să nu uităm că România este în mijlocul unui val de căldură cu temperaturi între 34-37 grade Celsius, zi după zi.
După un articol original de Sudhanshu Malhotra, Greenpeace International.