O demonstrație de implicare civică de la elevii unei școli generale

La finalul anului trecut, patru școli din comuna Schitu-Duca au rămas fără copaci. La ordinul primarului, arborii din curțile școlilor au fost tăiați sub pretextul efectuării unor lucrări de renovare. Timp de două zile, elevii s-au opus tăierilor.
Erau sute de copaci vechi, de zeci de ani, și pomi fructiferi din ale căror roade s-au hrănit generații întregi de copii. Așa că atunci când elevii din satul Slobozia s-au trezit cu drujbarii punând la pământ copacii la umbra cărora își desfășurau vara orele de științe ale naturii, s-au revoltat.
Sub atenta supraveghere a învățătorului lor, Didel Cumpănă, copiii s-au opus tăierii ilegale a copacilor timp de două zile. În cele din urmă, drujbarii au plecat. Dar povestea nu este neapărat una cu happy-end: peste weekend au venit alți mânuitori de drujbe, care au ras chiar și copacii ce nu stăteau în calea renovărilor.Învățătorul Didel Cumpănă, născut în Pocreaca, unul din satele comunei Schitu-Duca, un om atașat de meleagurile natale, cu respect pentru natură și drag pentru elevii lui, a mers mai departe, sesizând tăierile ilegale autorităților abilitate. Au rezultat amenzi în valoare de 50.000 lei, plătite din banii contribuabililor, și o anchetă care este în desfășurare.În prezent, în comuna Schitu-Duca, la presiunile comunității, au început lucrările de plantare. Cu toate acestea, elevii domnului Didel nu au fost păcăliți: ei știu exact câți zeci de ani va dura până când acești copaci vor adăposti la umbra lor alte lecții de științe ale naturii.