31 octombrie, Costinești – Activiștii Greenpeace protestează pe litoralul românesc, atât în apă, cât și pe uscat, pentru a atrage atenția asupra riscurilor implicate de proiectul Neptun Deep pentru biodiversitatea din Marea Neagră. Aceștia au marcat cu un X galben locul în care conducta din mare va intra pe uscat și au afișat mesaje precum: „Protejăm ce iubim, protejăm Marea Neagră”, „OMV & Romgaz, nu distrugeți Marea Neagră” și „Marea Neagră e în pericol”. De asemenea, Greenpeace a lansat petiția de susținere a conservării biodiversității din mare: greenpeace.ro/salvammareaneagra.

Marea Neagră este un ecosistem cu mii de specii, de la delfini, căluți și pisici de mare, până la alge și fitoplancton care au un rol esențial în reglarea climei și curățarea aerului. Printre plastice, pescuit excesiv și poluare, acest ecosistem se zbate să supraviețuiască. Proiectul de exploatare de gaze nu va face altceva decât să pună și mai multă presiune pe viața fragilă din mare. Marea Neagră va deveni un șantier pentru următorii ani, cu zece sonde forate în jurul perimetrului de extracție, cu 160 de kilometri de conductă până la țărm și zeci de nave care vor transporta materialele pentru infrastructură.

Cerem Guvernului României să oprească acest proiect nociv și să impună reglementări mult mai stricte în ceea ce privește protecția habitatelor marine din Marea Neagră. Fără acțiuni concrete în acest sens, riscăm să pierdem sute de specii vulnerabile, așa cum s-a întâmplat cu focile monah.

„Pe lângă impactul semnificativ asupra climei, proiectul Neptun Deep de exploatare a gazelor la mare adâncime reprezintă o amenințare serioasă pentru biodiversitate. Lucrările făcute de OMV Petrom și Romgaz transformă Marea Neagră într-un șantier. Viața din mare va fi afectată, nu există niciun dubiu. Din păcate, anul acesta, guvernul, Ministerul Mediului și companiile de petrol și gaze „sărbătoresc” Ziua Internațională a Mării Negre cu planuri pentru noi sonde, platforme și conducte pe fundul mării. Noi, cei de la Greenpeace, alături de oamenii care iubesc Marea Neagră, o vom sărbători protejând ce iubim. Ne vom folosi de toate pârghiile necesare pentru a opri acest proiect dăunător pentru viața din Marea Neagră.”, declară Alin Tănase, coordonator de campanii Greenpeace România

Greenpeace încurajează toți oamenii care țin la Marea Neagră și care prețuiesc viața din ea să se alăture eforturilor de a opri proiectul Neptun Deep.

În acest sens, puteți semna petiția de susținere a conservării biodiversității din mare: greenpeace.ro/salvammareaneagra

Contacte:

Alin Tănase, Coordonator de Campanii, Greenpeace România 

0724-210-014, [email protected] 

Mihnea Matache, PR & Comunicare, Greenpeace România

0749-135-749, [email protected]