Voluntarii se află în centrul Greenpeace. Își oferă timpul, energia și abilitățile pentru o lume mai bună. Fie că pictează bannere sau creează picturi murale, promovează petițiile, vorbesc public și fac educație de mediu sau iau parte la acțiuni nonviolente, sunt uniți în chemarea lor de a acționa pentru oameni și pentru planetă.
Așadar, cine sunt ei, ce fac în calitate de voluntari și, mai ales, ce îi motivează? Pentru că într-o lume în continuă schimbare, avem nevoie de povești colective pentru a merge mai departe.
Interviuri realizate de Ștefania Gârțu.
Bogdan
Bogdan are 27 de ani și e biolog. A trimis prima dată aplicația către Greenpeace România la finalul lui 2019, însă din cauza pandemiei, a durat puțin mai mult până să devină oficial membru al echipei de voluntari. Își dorea să facă ceva pentru protejarea mediului și împotriva schimbărilor climatice și, deși studia biologia, nu considera că impactul pe care îl avea era la fel de direct și rapid cu cel de a face parte dintr-o organizație de mediu. Simțea și o nevoie de schimbare pe plan personal și crede că experiența Greenpeace l-a ajutat mult în dezvoltarea sa.
„Pe parcursul unei săptămâni am arătat împreună cu alte organizații și mișcări că practic e power to the people și că nu suntem de ignorat.” (Bogdan, 27 de ani, voluntar Greenpeace România)
Bogdan a participat anul ăsta la acțiunile împotriva Conferinței de Gaz ce a avut loc în perioada 26-29 martie în Viena, Austria. La marșurile și acțiunile organizate au venit activiști din toată lumea, în special din Europa, iar Bogdan a fost unul dintre ei. I-a plăcut mult în cadrul acțiunilor că a putut să vadă cum acționează și alte mișcări de mediu, dar i-a plăcut și comunitatea de oameni prezenți: prietenoși, incluzivi și din sfere de activitate cât mai diverse.
Ana Mureșan
Ana a auzit de Greenpeace România la 13 ani, de la o profesoară cu care făcea meditații pentru olimpiada de franceză. În perioada respectivă, studiau un text despre ecologie de care era interesată, așa că profesoara i-a povestit despre activismul de mediu. În seara aceea a mers acasă și a căutat mai multe despre Greenpeace. Și-a propus să devină la fel de curajoasă și hotărâtă ca persoanele din pozele pe care le descoperise. Trei ani mai târziu, Ana a devenit voluntară Greenpeace România.
Anul acesta, Ana a fost greenspeaker la diverse evenimente marca Greenpeace și a reprezentat munca organizației în liceul ei. Pe lângă evenimentul GreenCommUNITY Fest de la Târgu Jiu, a mai vorbit și în cadrul Săptămânii Verzi din liceul ei unde, mai târziu, a reușit să țină și ateliere despre schimbările climatice, la invitația dirigintei sale.
„Am putut sa vorbesc despre acțiunea Greenpeace pentru salvarea Mării Negre de proiectul Neptun Deep. A fost foarte interesant să observ care sunt atitudinile și cunoștințele pe care tinerii de vârsta mea le au despre mediu și cât de motivați sunt să acționeze. “ (Ana, 17 ani, voluntar Greenpeace România)
Ana s-a bucurat să vorbească despre campaniile Greenpeace România care susțin protejarea biodiversității. Crede că a reușit să-i motiveze pe câțiva din colegii ei să contribuie la protejarea mediului, dar și că le-a atras atenția asupra unor teme precum interese economice și corupție unor viitori votanți. Mai mult, Ana a descoperit că-i place să vorbească în public și dorește să facă asta în continuare.
Cezara
Cezara a participat prima dată în Tabăra de activism din iulie 2019, co-organizată împreună cu Miliția Spirituală. S-a îndrăgostit de energia oamenilor pe care i-a cunoscut acolo, iar asta a trezit în ea o nevoie foarte mare de a se implica activ pentru a-și proteja valorile și cauzele în care crede cel mai mult. Așa că s-a alăturat Greenpeace România.
„Acest eveniment m-a trecut printr-o mare varietate de emoții, de la entuziasm, la o oarecare anxietate, dezamăgire la un punct, pentru ca mai apoi să încep să plâng în timpul marșului de la valul de speranță care m-a lovit când am văzut că avem impact, chiar dacă suntem puțini.” (Cezara, 23 ani, voluntar Greenpeace România)
Cezara a participat anul acesta la Marșul pentru Oprirea Combustibililor Fosili, organizat de Fridays For Future România și susținut de Greenpeace. Crede că, deși au fost puțini oameni prezenți la protest, valurile pe care le-au făcut au fost puternice. Gălăgia de pe Calea Victoriei a plantat semințe în gândurile oamenilor și e sigură că în câteva luni se vor vedea rezultatele acțiunii împotriva industriei combustibililor fosili.
Alex G.
Alex s-a înscris ca voluntar la Greenpeace România la 26 de ani, când a considerat că poate face ceva bun, în acord cu valorile sale. Opt ani mai târziu, a participat în multe din acțiunile Greenpeace și a experimentat diverse roluri în cadrul acestora.
„Mi-a plăcut pentru că eram în natură, în pădure mai exact, unde aerul era curat și proaspăt, iar oamenii din jurul meu erau calmi și binevoitori, dornici să afle lucruri noi despre mediul care îi înconjoară și cum ar putea să fie mai în armonie cu acesta.” (Alex, 34 ani, voluntar Greenpeace România)
În fiecare lună, comunitatea de voluntari se adună fie fizic la sediul nostru sau online (pentru a accesibiliza participarea voluntarilor care nu locuiesc în București). Ei fac diverse activități împreună: gătesc, se uită la documentare, facilitează și experimentează jocuri cu informații despre schimbările climatice și multe altele. În luna iunie, voluntarii noștri au luat trenul până-n Bușteni și au fost într-o drumeție pe Jnepenii Mari. Lui Alex i-a plăcut mult activitatea aceasta pentru că a reușit să împărtășească cu ceilalți voluntari moduri prin care, individual sau în cercul lor de prieteni, reușesc să aibă un impact pozitiv pentru mediu. Mai mult, consideră că drumețiile sunt un prilej bun de conștientizare a naturii și a modului în care noi oamenii o influențăm.
Alex Săsărman
Alex este alături de noi încă din 2021, când căuta o organizație unde să facă voluntariat și-și dorea acționeze pentru protejarea mediului. La 19 ani și pe finalul liceului, anul acesta s-a implicat pentru prima dată fizic în activitățile organizate de Greenpeace România.
„Mi-a plăcut că eram înconjurat de natură și alături de alte persoane care erau preocupate de problemele actuale ale societății. Era un spațiu sigur, cu oameni deschiși, care te respectau și nu te judecau pentru cine ești.” (Alex, 19 ani, voluntar Greenpeace România)
Evenimentul preferat la care a participat Alex a fost Tabăra de activism din Europa Centrală și de Est ce a reunit peste 100 de activiști din mai multe țări în Județul Timiș, România. I-a plăcut foarte mult în tabără pentru că simte că a fost un spațiu sigur, un loc în care poți să te dezvolți cu adevărat. Mai mult, crede că tabăra le-a oferit câtorva cetățeni resursele și informațiile necesare pentru a pune presiune pe autorități și a cere schimbări.
Elena
După ce s-a mutat în București, Elena căuta un nou ONG căruia să i se alăture, fiind interesată de mediu și justiție socială. Așa că, în 2021, când s-a deschis un nou apel de recrutare de voluntari, s-a înscris cu mari emoții. Elenei i se părea că Greenpeace România este organizația cu cel mai mare impact, care îmbină creativitatea cu o bună coordonare. Mai mult, își dorea mult să facă parte dintr-o comunitate în care să se regăsească și să poată vorbi deschis despre viziunea și ideile sale.
„Impactul proiectului Neptun Deep asupra Mării Negre va fi devastator, în special pentru animalele marine. Pe lângă asta, ar însemna să ne concentrăm banii și timpul în proiecte de lungă durată pentru exploatarea unei resurse ce nu este considerată verde.” (Elena, 28 ani, voluntar Greenpeace România)
Elenei i-a plăcut acțiunea pentru Salvarea Mării Negre. I se pare important să ne arătăm îngrijorarea împotriva realizării proiectului Neptun Deep. Crede că această investiție nu se aliniază cu planurile de reducere a utilizării combustibililor fosili. I-a plăcut mult să fie acolo unde vor să înceapă lucrările și să vadă zona pe care vor să o exploateze. A motivat-o să continue să participe la evenimente împotriva proiectului Neptun Deep.
Discuţie
Buna ziua, sunt din Maroc. Doresc sa particip la munca de voluntariat. Care sunt procedurile necesare?