Astăzi, vreau să te duc într-o călătorie în anii 2000, perioadă în care un dezastru ecologic la Baia Mare a declanșat o serie de evenimente care au marcat începutul luptei împotriva substanțelor chimice periculoase, iar Greenpeace a devenit un protagonist crucial în această bătălie pentru sănătatea oamenilor și a mediului.
Era o noapte rece de ianuarie. Ningea de câteva zile, iar în unele localități drumurile erau blocate. Câmpuri întregi erau acoperite de troiene de zăpadă. Mirosea înțepător, dar era mirosul lemnelor arse în sobă care aduc cu ele căldură și sentimentul de acasă. Era deja întuneric de 5 ore și o liniște care nu prevestea ceea ce avea să se întâmple. La ora 22:00, în această noapte aparent liniștită, un eveniment tragic a avut loc în Baia Mare care avea să schimbe cursul istoriei. Aproximativ 100.000 de metri cubi (aproximativ 100 de tone) de ape contaminate cu cianuri au fost deversate în mediul înconjurător.
În primele momente de la deversarea în râul Someș, concentrația de cianuri era de 700 de ori mai mare decât nivelul permis. Alimentarea cu apă a 24 de municipalități a fost oprită din cauza contaminării. Mii de tone de pește mort în Ungaria și Iugoslavia.
Greenpeace a ales să intre în luptă. Deși nu aveam un birou propriu-zis în România, activiști și oameni de știință au venit să documenteze cel mai mare dezastru ecologic din Europa, după Cernobîl. Această decizie a fost motivată de convingerea că sănătatea oamenilor și a mediului trebuie să primeze în fața intereselor comerciale. De altfel, inclusiv locuitori din zonă și experți internaționali s-au opus acțiunilor Aurul SA, compania vinovată de dezastru.
De asemenea, în 2002, de Ziua Mondială a Apei de pe 22 martie, o echipă de activiști Greenpeace din mai multe țări s-a dus la sediul companiei Aurul S.A. În semn de protest, s-au cățărat pe una dintre macarale și au arborat un banner, cerând oprirea practicilor distructive de exploatare a aurului prin cianurare, atât de toxice pentru mediu. Acțiunea respectivă a atras atenția mass-media internaționale și din România care au expus efectele majore ale accidentului de lângă Baia Mare.
Acțiunea a atras și un grup de voluntari care a început să participe la diferite activități ale organizației, formând astfel primul nucleu de oameni afiliați cauzelor de mediu Greenpeace și în anul 2007 s-a înființat oficial Fundația Greenpeace România. În timp, echipa a crescut, odată cu numărul de acțiuni de protest organizate.Totuși, lupta împotriva substanțelor chimice periculoase nu a fost doar un eveniment singular, ci a devenit o misiune continuă pentru Greenpeace. Astăzi, te invităm să devii parte a acestei lupte prin susținerea proiectelor noastre de mediu cu o donație lunară.
Cu sprijinul tău, putem continua să monitorizăm și să intervenim în situații similare la nivel regional și local, protejând sănătatea oamenilor și a mediului. Fiecare contribuție lunară contează și face posibile proiecte care altfel nu ar putea fi realizate.
Dacă îți dorești să faci parte din această schimbare și să contribui la crearea unui mediu mai curat și sănătos, începe printr-o donație lunară chiar de azi. Prin această acțiune, devii un partener în eforturile noastre constante pentru a proteja planeta și comunitățile noastre.
Donează lunar și fii parte a schimbării!