În 2019, colegii din Greenpeace Noua Zeelandă, împreună cu mișcările de mediu din țară, au reușit să oprească proiectele de explorare gaz/petrol ale OMV din bazinul Taranaki. OMV era ultimul gigant petrolier care se încăpățâna să își continue operațiunile, deși companii precum Petrobras, Equinor și Chevron plecaseră.
I-am întrebat cum au reușit să oprească activitățile OMV.
Ne-au spus că OMV a devenit prioritatea numărul 1 pentru campanie și că au folosit tactică, după tactică, după tactică. Muncă non stop, acțiuni îndrăznețe, proteste non violente, confruntări creative, mobilizarea publicului larg pentru a opri o corporație care ar fi afectat localnicii și viața sălbatică din Taranaki. A fost victoria unei generații!
În România ne propunem același lucru. Pentru a opri proiectul Neptun Deep din Marea Neagră ne folosim de toate pârghiile posibile. Am atacat în instanță avizele emise pentru proiectul Neptun Deep, am publicat studii prin care arătăm cum OMV Petrom va deveni cel mai mare poluator din România, am expus platformele offshore lăsate în paragină de OMV. Și nu ne oprim aici!
Cea mai recentă activitate a fost în cadrul conferinței ”Tranziția de la aurul negru la energia verde”, unde l-am întrerupt pe Cătălin Hristescu, director Managementul Portofoliului Gaze și Energie, care venise să ne spună aceleași minciuni împachetate frumos, despre ce rol important joacă OMV în tranziția către o societate fără emisii. Asta în condițiile în care proiectul Neptun Deep va genera peste 200 de milioane de tone de CO2.
Tot in luna martie, și datorită implicării Greenpeace Bulgaria, autoritățile de mediu din țara vecină au cerut refacerea raportului de impact asupra mediului, fiind îngrijorate de riscul de poluare a apelor sale teritoriale din Marea Neagră. Tactică, după tactică, după tactică 🙂
Au trecut mai bine de 10 ani de când mergeam în Pungești și informam comunitatea locală despre riscurile asociate extragerii gazelor de șist. Au trecut 10 ani de când am contribuit la crearea mișcării de rezistență Pungești și de când am oprit operațiunile Chevron. Operațiuni care ar fi afectat iremediabil mediul și comunitățile locale din județul Vaslui. A fost victoria unei generații!
După 10 ani, suntem tot pe baricade, ghidați de aceeași misiune – să protejăm biodiversitatea în toate formele ei, să prevenim poluarea și abuzul asupra apelor, pământului, aerului, să luptăm pentru eliminarea tuturor amenințărilor nucleare, să promovăm pacea, dezarmarea globală și nonviolența.
Suntem peste zece mii de semnatari ai petiției pentru protejarea Mării Negre
Ne ajuți să ajungem la 20.000 de semnături?