Am ajuns cu bine la mare. Mergem în fiecare dimineață la plajă, unde încă nu e atât de aglomerat. Am găsit cele mai bune clătite cu gem, am adunat scoici și am învățat să fac castele din nisip. Înot din ce în ce mai bine, dar am uitat să mă dau cu cremă și mă ustură umerii.

Cam așa sunau fragmente din vederile pe care le trimiteam prietenilor în vacanțele de vară din copilărie. Cumpăram câteva zeci odată și eram bucuroasă să împărtășesc cu ei orice detaliu, cât de banal.

Relația mea cu marea a început din primul an de viață. Locuiam foarte aproape de mare, la vremea respectivă de Marea Mediterană, și nu exista sfârșit de săptămână în care să nu fiu pe plajă. După ce ne-am mutat în România, călătoriile la mare s-au rărit. Locuiam la Oradea, așa că nu ajungeam la mare decât o dată pe an. Vară de vară, porneam la drum pe 15 iunie, imediat după încheierea anului școlar. Călătoria era lungă, dura zeci de ore să ajungem, dar oboseala se risipea în momentul în care începeam să zăresc linia mării și să simt aerul sărat. Același moment special, an de an, trăit cu aceeași bucurie.

Azi pot să ajung din nou mai des la mare. Locuiesc la București și e ușor să ajung oricând mi se face dor. Și mereu îmi face bine. Mereu îmi oferă un refugiu și mă liniștește, în toată grandoarea ei. Pentru mine, marea e liniște și echilibru. Și va rămâne probabil mereu locul meu preferat.

Fiecare dintre noi are o relație unică cu marea. Pentru unii e locul preferat de vacanță sau de relaxare, locul în care am văzut cel mai frumos răsărit sau apus, plaja pe care ne-am îndrăgostit, concertul la care am rămas până dimineața. Pentru alții e un loc despre care află că adăpostește un întreg univers al biodiversității, pe care sunt hotărâți să îl protejeze de pericole. Indiferent de cum privim spre mare, e un loc care ne aduce împreună.

Noi ne dorim să descoperim toate aceste experiențe și povești personale și să le putem împărtăși cu toți cei care o iubesc.

Noul nostru proiect, Scrisori pentru Marea Neagră, e tocmai despre această relație pe care o avem cu marea. Scrisori pentru Marea Neagră este o activitate interactivă, creativă, introspectivă și empatică de scriere de povești, scrisori și eseuri pentru Marea Neagră.

Prin toate aceste experiențe diverse care se vor întâlni în cadrul proiectului, vrem să creăm o comunitate de oameni care iubesc marea, care vor să descopere universul ei și care vor să o protejeze.

Așa cum știi, lupta pentru mediu e de lungă durată și are nevoie de susținere. Povestea ta contează și ne va ajuta să arătăm cât de semnificativ e să avem grijă de mare, așa cum avem grijă de păduri și de natura care ne este casă.

Pentru tine ce înseamnă marea?