30 mai 2024. Greenpeace România lansează la Constanța studiul „Viața din Marea Neagră – Presiuni, ameninţări şi impacturi”, elaborat de EPC Consultanță de Mediu. Documentul actualizează principalele pericole pentru biodiversitatea marină și evidențiază nevoia de a cântări cu atenție efectul lor cumulat. De asemenea, documentul propune stabilirea unor zone marine protejate ca soluție pentru refacerea ecosistemelor.

În completarea studiului, Greenpeace semnalează amenințarea concretă și apropiată a proiectului Neptun Deep de exploatare a gazelor din Marea Neagră. Procesul de obținere a acordului de mediu este superficial, ascunzând erori majore făcute la adăpostul complicității autorităților responsabile. Mai mult, acesta se desfășoară fără consultări publice în marile comunități ce pot fi afectate. Greenpeace a acționat deja în instanță companiile și autoritățile implicate.

Presiunile exercitate asupra Mării Neagre și a vieții din ea sunt numeroase. Poluarea, microplasticul, nutrienții chimici în exces (eutrofizarea), turismul agresiv, speciile invazive sunt o parte dintre factorii nocivi care dezechilibrează ecosistemele marine. La lunga listă a impacturilor negative se adaugă, mai nou, războiul din Ucraina și, foarte probabil, noi proiecte de exploatare a gazelor offshore. 

Studiul EPC „Viața din Marea Neagră – Presiuni, ameninţări şi impacturi” arată tocmai paleta mare de factori ce pot destabiliza iremediabil ecosistemul Mării Negre, nevoia de a avea programe de monitorizare constantă a mării și de a proteja prin lege zonele vulnerabile.

Principalele concluzii ale studiului: 

  • Existența celor mai vulnerabile specii, mamiferele marine, este amenințată de efectele semnificative ale războiului, încă insuficient documentate, și agravată de alte impacturi ale proiectelor evaluate inadecvat.
  • Crearea Ariilor Marine Protejate este o strategie esențială pentru recuperarea ecosistemelor marine. Acestea vor fi stabilite ținând cont de importanța lor ecologică și vor avea ca scop principal conservarea biodiversității și a proceselor naturale vitale, protejând totodată sănătatea și siguranța comunităților costiere.  
  • Exploatările de petrol și gaze ar trebui făcute doar după evaluări riguroase de mediu, deoarece au potențialul de a periclita semnificativ specii sensibile precum cetaceele (delfinii).

Nu ne-am propus să facem un raport final al stării Mării Negre. Din contră, am vrut să facem o actualizare a ce cunoaștem despre amenințările la adresa mării, a sinergiei periculoase între impacturi, și să subliniem că încă știm prea puțin pentru a o proteja cu adevărat. De aceea, noi credem că e nevoie de mai multă monitorizare, de extinderea suprafeţelor ariilor protejate, de precauție și analiză riguroasă înainte de a extinde activitățile economice în zona Mării Negre.” a declarat Marius Nistorescu, doctor ecolog, manager general al EPC Consultanță de Mediu.

Neptun Deep, un proiect care amenință Marea Neagră

O amenințare directă și imediată asupra Mării Negre este proiectul Neptun Deep al OMV Petrom și Romgaz, care își propune să scoată 100 de miliarde de metri cubi de gaze din mare începând din 2027. Decizia finală de investiție a fost anunțată în iunie 2023. În plină desfășurare, etapa pregătitoare de evaluare a riscurilor de mediu minimizează efectele pe care proiectul le-ar putea avea asupra vieții din Marea Neagră și asupra comunităților de pe litoral.

Pentru viciile procedurale identificate, Greenpeace a acționat deja în instanță companiile OMV Petrom și Romgaz, Primăria și Consiliul Local Tuzla, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”.

Este îngrijorătoare, de asemenea, lipsa unor consultări publice reale ale marilor comunități de pe litoral, deși consecințele proiectului, printre care se numără și potențialele accidente, ar afecta toate comunitățile de la mare. OMV Petrom a organizat o singură pseudo-dezbatere la Tuzla în ianuarie 2024. 

De altfel, starea precară a platformelor mai vechi operate de OMV Petrom, denunțată de Greenpeace, arată dezinteresul companiei pentru activitățile de mentenanță, riscurile de accidente fiind considerabile.

Este incredibil cum Neptun Deep, un proiect uriaș, cu impact asupra mediului pe măsură, nu are parte de o analiză corectă a riscurilor, iar cetățenii din localitățile de pe litoral nu sunt informați și consultați cu privire la impactul acestuia. Un simplu exemplu e că în perioada de operare vor fi deversate în Marea Neagră peste 5 milioane de metri cubi de apă uzată, dar nimeni nu vrea să spună care va fi efectul acestei poluări. E cât se poate de clar că Neptun Deep poate avea efecte semnificative asupra mării și a comunităților, însă companiile implicate și autoritățile încearcă să treacă sub tăcere pericolele,” a declarat Vlad Cătună, coordonatorul campaniei Climă și Energie în cadrul Greenpeace România.