Conform noilor limite, reducerea emisiilor de la termocentralele pe cărbune ar putea salva anual peste 20 000 de vieți, pe întregul continent. Rezultatul votului a fost unul favorabil, în ciuda opoziției fără precedent din partea Germaniei și a celorlalte țări ce folosesc cărbune, inclusiv România. [1]
În lumina votului de astăzi, unul dintre negociatorii pe acest subiect, Christian Schaible, policy manager EEB (Biroul European de Mediu), declară: „Este finalmente o veste bună în direcția reducerii poluării. Există tehnici testate și confirmate pentru filtrarea și reducerea emisiilor nocive, însă decizia pentru punerea lor în aplicare este de multe ori lăsată la latitudinea operatorilor de termocentrale, ce aleg soluția cea mai ieftină. Decizia de astăzi ne va asigura că termocentralele cele mai poluatoare fie investesc în reducerea emisiilor, fie vor fi închise.”
În urma votului de astăzi, Statele Membre sunt obligate să impună limite mai stricte în privința poluanților la 2900 de grupuri energetice aparținând termocentralelor din UE. Perioada de conformare la noile limite va expira în anul 2021, iar substanțele vizate sunt oxizii de azot, oxizii de sulf, pulberile în suspensie și, în premieră, au fost introduse limite pentru mercur [2].
Limitele vor viza atât termocentralele pe cărbune, cât și pe cele ce folosesc gaz, păcură și alți combustibili fosili, inclusiv platformele petroliere marine.
Peste 125.000 de europeni au semnat o petiție prin care cereau miniștrilor de sănătate și de mediu să ia măsuri pentru reducerea emisiilor. Petiția a fost depusă la Bruxelles în această dimineață [3].
Referințe:
[1] Raportul ‘Lifting Europe’s Dark Cloud: How cutting coal saves lives‘ despre impactul pozitiv al noilor limite asupra celor 257 de termocentrale din UE.
[2] LCP BREF Q&A.
[3] Petiția ‘Clean up Europe’s toxic air‘