Takšen sporazum v okviru Organizacije Združenih Narodov bi lahko temeljito spremenil  možnosti za zaščito oceanov. Povedali vam bomo, kako sporazum deluje in kako bomo zagotovili, da ga svetovni voditelji dobro sestavijo.

Delfin v Sredozemskem morju. © Greenpeace / Forcada

Delfin v Sredozemskem morju. © Greenpeace / Forcada

Podnebne spremembe in onesnaževanje s plastiko, rudarjenje in čezmeren ribolov, vse to so grožnje, ki pretijo na naše oceane in postajajo nevarnejše iz dneva v dan.

Sedaj se je pojavil žarek upanja. Znanstveniki so sestavili drzen načrt za reševanje naših oceanov – in ta je genialno preprost: planet prekrijemo z morskimi rezervati, s čimer bi tretjino naših morij zaščitili pred ribolovom, rudarjenjem, vrtanjem in ostalimi uničujočimi industrijami.

Če bo načrt uresničen, bo to eno izmed največjih prizadevanj za ohranjanje v človeški zgodovini in bo ustvarilo več milijonov kvadratnih kilometrov nove zaščitene površine.

Ustvarjanje poti za ustanovitev morskih rezervatov

Ampak tu je težava: trenutno ne moremo ustanoviti novih rezervatov zunaj nacionalnih voda posameznih držav. S sprejetjem mednarodnega sporazuma, ki bi določal, kako mora ta zaščita delovati pa bodo rezervati na odprtih morjih pravno omogočeni.

Vlade so pri OZN začele sestavljati sporazum o svetovnih oceanih (Global Ocean Treaty) in če ga uspešno sestavijo, bomo mi dobili pravno podlago, ki jo potrebujemo za ustanovitev novih morskih rezervatov. V času burnega političnega ozračja bi bil ta sporazum pomemben prikaz tega, kako bi mednarodno sodelovanje za zaščito našega skupnega doma lahko delovalo in tudi moralo delovati.

Zato bomo letos napeli vse svojo moči in poskrbeli, da se to zgodi. Ljudje iz celega sveta bodo s pomočjo naše nove kampanje Zaščitimo oceane, spodbujali vlade, da sestavijo dober sporazum o svetovnem oceanu (Global Ocean Treaty).

Države se o takšnem sporazumu pogovarjajo že leta (in kampanje na to temo v ozadju potekajo že več kot desetletje), ampak sedaj se je končno začelo zares. Aprila je že potekalo 14-dnevno sestankovanje v New Yorku, vlade pa se bodo ponovno srečale še na dveh pogajanjih – eno bo avgusta in eno naslednje leto, kjer bi sporazum o svetovnih oceanih (Global Ocean Treaty) lahko stopil v veljavo.

Morski rezervati

Morski rezervati – njihova območja danes in kot bodo po potrditvi sporazuma o svetovnih oceanih (Greenpeace).

Kdo podpira močan sporazum?

Številne države iz celega sveta so že podprle močan sporazum o svetovnih oceanih (Global Ocean Treaty). Ti politični voditelji so prisluhnili svojemu ljudstvu in znanstvenikom ter se odločili, da bodo naredili, kar je najboljše za njih in za celoten planet.

Številne države iz Afrike, Pacifiške skupnosti in Karibskih otokov, Latinske Amerike in Evrope se strinjajo, da bi sporazum o svetovnih oceanih (Global Ocean Treaty) moral izrecno dovoljevati ustanovitev mednarodnih zavarovanih področij, s čimer bi nadomestili propadajoč sistem regionalnih ureditev in sporazumov, ki so v veljavi sedaj.

Naša naloga je, da podpremo in spodbujamo te napredno misleče vlade ter jim s tem zanesljivo sporočimo, da jih podpira globalno gibanje in jim pomagamo tlakovati pot, po kateri lahko še naprej nadaljujejo s svojimi prizadevanji.

In kdo zavira postopek?

Nekatere vlade, npr. ZDA, Avstralija in Kanada, še vedno nimajo dovolj razvite vizije in ambicije, medtem ko so Norveška, Islandija in Rusija v gromozanskem zaostanku. Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da te države prepričamo, da postanejo ambicioznejše in se prepričamo, da so njihova ljudstva in znanstveniki slišani.

Ohranjanje statusa quo ne bo vrnilo življenja v oceane – neštetokrat smo videli, da trenutni sistem krpanja ne more zaščiti življenja v morjih pred številnimi pritiski, s katerimi se dnevno soočajo. Naši oceani so v krizi in preprosto nimajo časa čakati teh držav, da se premaknejo s svojega mesta.

Na tej točki se pogajanja lahko obrnejo v katerokoli smer in velika ribiška ter rudarska podjetja že trdo delajo na tem, da bi ohranili pokvarjen sistem, ki naš planet postavlja v nevarnost. Sedaj je od nas odvisno, da vlade prepričamo naj sprejmejo pravo odločitev.

Z združenjem naših skupnih moči lahko spremenimo svet. Ustavimo lahko podjetje Shell in njegovo črpanje nafte na Arktiki, največje proizvajalno podjetje s tuno lahko pripravimo, da izboljša načine svojega poslovanja in s tem zaščiti ljudi in planet, vemo kako se postaviti v bran našim morjem – in pri tem zmagati.

Sedaj je čas, da naredimo še nekaj boljšega. V naslednjem letu bo ta naša misija potrebovala ves pogum, prekanjenost in ustvarjalnost, ki je na voljo. Ampak danes potrebuje le vaše ime.

Podpišite peticijo in začnimo.

Reef and Tropical Fish in Honiara. © Greenpeace / Paul Hilton
Zaščitimo oceane

Svetovne vlade pozivamo k sprejetju sporazuma o svetovnih oceanih (Global Ocean Treaty) – pridruži se gibanju za zaščito oceanov.

Pridruži se ×