Prepotovali bomo planet, da razkrijemo grožnje, se mirno soočimo s povzročitelji škode in spodbudimo udejanjanje rešitev za naše oceane.

Turtle and FAD in East Pacific Ocean. © Alex Hofford / Greenpeace

Pod nemirnim površjem naših morij, stotine kilometrov stran od kopnega, obstaja svet velikanov in lovcev; življenjskih organizmov iz pradavnine in izgubljenih mest.

Ta morja, ki segajo preko državnih mej, nudijo dom še bolj raznolikim bitjem kot tropski deževni gozdovi. V njih najdemo najvišje in najdaljše gorovje na svetu in jarke, ki so tako globoki, da bi v njih lahko postavili Mount Everest. Ti oceani so hitre ceste za kite, želve, albatrose in tune, ko prečkajo planet.

Podnebne spremembe, onesnaževanje s plastiko, rudarjenje in čezmeren ribolov, to so vse grožnje, ki pretijo našim oceanom in z vsakim dnem postajajo nevarnejše.

Pojavil pa se je žarek upanja. Združeni narodi sestavljajo sporazum, s pomočjo katerega bi lahko tretjino naših oceanov zaščitili pred uničujočimi industrijami.

Zato bomo letos napeli vse svoje moči in poskrbeli, da bo sestavljen sporazum dober. Ljudje iz celega sveta bodo s pomočjo naše nove kampanje Zaščitimo oceane, spodbujali vlade, da sestavijo dober Sporazum o zaščiti odprtih morjih (Global Ocean Treaty).

Če nam uspe, bomo tlakovali pot drznemu novemu načrtu za reševanje naših oceanov, saj se bi s tem lahko do leta 2030 zaščitilo tretjino naših morij.

Raziskovalno potovanje – in poziv k ukrepanju

Odprta morja so ena izmed najmanj preučevanih in najmanj reguliranih področij na Zemlji in če jih želimo primerno zaščititi, moramo vedeti kaj se v njih dogaja.

Za dosego tega cilja se odpravljamo na ambiciozno potovanje preko oceanov, od severnega do južnega tečaja, na katerem bomo sodelovali z znanstveniki in strokovnjaki pri izvajanju ključnih znanstvenih raziskav o stanju naših oceanov, pokazali bomo tegobe s katerimi se spopadajo ogrožena živa bitja in bili neposredne priče trenutnim podnebnim grožnjam, vse z namenom, da okrepimo argumente za sestavo močnega sporazuma o zaščiti svetovnih morij. (Global Ocean Treaty).

Prva postaja je Arktika, kjer sodelujemo z neverjetno skupino različnih vrst znanstvenikov, s katerimi preučujemo posledice podnebnih sprememb na Arktični ocean in posledice, ki jih spremembe v oceanu povzročajo na regionalno morsko življenje.

Potek plovbe za zaščito oceanov

Potek plovbe za zaščito oceanov.

Na tej odpravi bomo zabeležili leto življenja naših oceanov, od spreminjajočega se arktičnega podnebja, ki severnim medvedom krči življenjske prostore na ledenih površinah, do vseobsegajočih posledic onesnaževanja s plastiko za bitja v Sargaškem morju. Na poti se bomo srečali z edinstvenimi živimi bitij obeh tečajev, vse od kitov grbavcev na Arktiki, do ikoničnih pingvinov na Antarktiki.

Dokumentirali bomo okoljsko uničenje in se z njim tudi soočili, od izropanega južnega Atlantika zaradi ilegalnega in nereguliranega industrijskega ribolova, do globokomorskega rudarjenja, s čimer podjetja lahko uničijo Izgubljeno mesto (the Lost City), ki je unikatni ekosistem na morskem dnu, sestavljen iz hidrotermalnih vrelcev.

Ladja: Greenpeace Esperanza

MY Esperanza v Indijskem oceanu. © Will Rose / Greenpeace

Greenpeaceova ladja Esperanza v Indijskem oceanu.

Greenpeaceova ladja Esperanza v Indijskem oceanu

Zračni posnetek Greenpeaceove ladje Esperanze v Indijskem oceanu.

 

 

 

 

 

 

 

Za to težko potovanje bomo uporabili našo največjo in najhitrejšo ladjo – Esperanzo. Ladja Esperanza je bila v preteklosti ruska gasilska ladja, zadnjih 15 let pa se v imenu Greenpeacea bori z izrednimi okoljskimi razmerami. Oglej si kakšno je življenje na ladji Esperanza.

Ekipa na morju potrebuje čim več ljudi na kopnem, ki jim bodo pomagali, da njihova odkritja ne bodo ignorirana. Se boste pridružili kampanji #ZaščitimoOceane?

Reef and Tropical Fish in Honiara. © Greenpeace / Paul Hilton
Zaščitimo oceane

Svetovne vlade pozivamo k sprejetju sporazuma o svetovnih oceanih (Global Ocean Treaty) – pridruži se gibanju za zaščito oceanov.

Pridruži se ×