Predstavljate si naslednje: nahajate se na oddaljenem otoku na Antarktiki, ledeno mrzlo je in zadnje tri tedne ste preživeli na ladji z enim samim namenom. Vaša naloga je, da ob prihodu na otok preštejete vsakega pingvina v koloniji na fotografiji.

Raziskava Chinstrap pingvinov na otoku Elephant na Antarktiki. © Christian Åslund / Greenpeace
Otok Elephant Island je dom eni največjih kolonij dolgorepih antarktičnih pingvinov , vendar je bila ta populacija preučena le enkrat do sedaj. In to leta 1971. Da bi preučili kako podnebne spremembe vplivajo na njo, je Greenpeace stopil v sodelovnje z Univerzo Stony Brook v New Yorku.
Noah Strycker, diplomant Univerze Stony Brook, preučuje pingvine na otoku Elephant. Opazovalec mora prešteti vsako pingvinovo gnezdo in to ponoviti tolikokrat, da trikrat dobi števila, ki drug od drugega ne odstopajo za več kot 5%. Najlažje je to storiti, če se povzne na neko višjo točko in si določi malo večje mejnike, ki med seboj ločijo jato na manjše skupine ptic. © Christian Åslund / Greenpeace

A brez skrbi, ti znanstveniki se ne pritožujejo! Skupaj z aktivisti in fotografi so se odpravili na epsko potovanje »Od pola do pola«, da bi obeležili lepoto oceanov in opozorili na grožnje, s katerimi se srečujejo. Ta teden štejejo pingvine na Antarktiki.
V pomoč so jim droni in umetna inteligenca, a delo še vedno zahteva veliko štetja ‘na roke’ in priznajmo, pingvini so bolj težko pri miru.

Število pingvinov pada

Skupina preiskuje kolonije pingvinov, z željo po razumevanju, kako podnebne spremembe in druge grožnje vplivajo na oceane in njihov habitat. Od zadnjega štetja v začetku sedemdesetih let se je število pingvinov na Slonovem otoku (ang. Elephant island) zmanjšalo za 60 %, nekatere kolonije pa so izgubile kar 77% svojega prebivalstva. Glavni krivec so podnebne spremembe.

Kako toplejše podnebje vpliva na življenjski prostor pingvinov? Večinoma se kaže v pomanjkanju hrane. Tako kot večina živali na Antarktiki, se tudi pingvini prehranjujejo s planktonom rakcev, ki ga je zaradi izginjajoče količine ledu vse težje najti. 

Obstaja način, da pingvinom pomagamo

Namesto, da bi se sprijaznili z usodo in verjeli, da vrste pingvinov, kot v risanki Pingvini z Madagaskarja lahko preživijo, potrebujemo razvito omrežje rezervatov. Ti jim bodo omogočili, da se lahko pingvini in ostale živali prilagodijo našemu hitro-spreminjajočemu se podnebju. A ne smemo zamuditi priložnosti, da najranljivejše dele naših oceanov zaščitimo. 

Podpiši peticijo za zaščito oceanov: https://act.greenpeace.org/page/42636/petition/1?locale=sl-SI

Poskrbimo, da se bodo ta prikupna bitja še naprej razmnoževala, zato ne dovolimo, da pingvini postanejo ogrožena vrsta in da bodo naši otroci pingvine poznali zgolj po risanki Vesele nogice. 

Reef and Tropical Fish in Honiara. © Greenpeace / Paul Hilton
Zaščitimo oceane

Svetovne vlade pozivamo k sprejetju sporazuma o svetovnih oceanih (Global Ocean Treaty) – pridruži se gibanju za zaščito oceanov.

Pridruži se ×