V soboto 29. decembra smo »zeleni mirovniki« združili moči z ekipo »Print green« oz. Tiskaj zeleno, ki je za nas pripravila izredno poučno in navdušujočo delavnico zelenega tiska.

Ekipo tvorijo štiri študentke likovne pedagogike na Univerzi v Mariboru (Maja Petek,  Urška Skaza, Tina Zidanšek, Danica Rženičnik) in Simon Tržan (diplomant Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko), ki je zasnoval 3D tiskalnik, za katerega pravi, da ni nič novega, ideja v ozadju je tista, ki je nekaj posebnega.

Koncept »zelenega tiska« je prvotno nastal kot del študijskih obveznosti, od takrat pa so se s projektom predstavili na številnih mednarodnih konferencah (v New Yorku, Londonu, Parizu). In kot pravijo same, jih je situacija hitro prerasla. Podjetniki jih imajo za podjetnike, elektrotehniki za elektrotehnike, same pa so v prvi vrsti umetnice. Vseeno pa je projekt interdisciplinaren, saj združuje področji tehnologije in umetnosti z naravo.

Tiskalnik je prilagojena CNC aparatura, ki namesto črnila za tiskanje uporablja živ material (mešanico zemlje, vode in semen), kar omogoča, da natisnjeni motivi ob pravilni negi ne samo ozelenijo, ampak tudi oživijo. Si predstavljate, da filmske zvezde ne bi več hodile po rdeči temveč zeleni preprogi? In ali ne bi veliko boljše izgledale zelene zvezde na hollywoodskem pločniku slavnih?

Ekipa je za nas natisnila uradni Greenpeaceov logo, sami pa smo zasnovali tudi napis Save the Arctic (rešimo Arktiko). Ni tako lahko, kot se mogoče zdi na prvi pogled.

Greenpeace

Naš logotip en teden po tiskanju

 

Vtis našega prostovoljca:

»Na prvi pogled se umetniški tisk z mešanico blata in semen ne zdi ravno povezan z dejavnostjo okoljevarstvene organizacije, vendar je potrebno pogledati širšo sliko. Varovanje okolja ni naloga enega posameznika ali skupine zagrizenih “zelencev”, ampak družbe kot celote. Njena prihodnost je namreč odvisna od tega kako bo kot celota z okoljem ravnala. 

Ozaveščanje ljudi, da prepoznajo ravnanja ljudi in podjetij, ki škodujejo okolju in s tem negativno vplivajo na možnosti razvoja družbe v prihodnosti, je bistveni element delovanja naše okoljevarstvene organizacije. Zato je dobrodošlo vsako orodje s katerim lahko na nenasilen pa vendar prodoren način dosežemo pozornost javnosti za naša prizadevanja, ki je vsak dan “bombardirana” s takšno količino informacij, da postaja vse manj občutljiva na pereča vprašanja, ki bodo kovala pogoje v katerih se bo družba razvijala. 

S 3D-zapisi, slikami in skulpturami, ki jih je mogoče z iznajdbo mlade ustvarjalne ekipe ustvariti iz ilovice, vode in semen, ki nato ozeleni, je prav gotovo mogoče pritegniti pozornost ljudi. Če je rezultat te pozornosti to, da se potem opazovalec vsaj zamisli čemu je umetnina bila postavljena, je namen že dosežen. Zato je lahko ta iznajdba še kako koristna za našo organizacijo in njena uporaba prav tako dobrodošla za inovatorje v projektu Print Green (Tiskaj Zeleno), ki se jim za predstavitev inovacije iskreno zahvaljujem in želim veliko novih zanimivih idej pri iskanju možnosti uporabe zelenega 3D-tiskalnika. O tem, da deljenje idej prinaša vsakomur korist pa tudi ni potrebno posebej razpravljati, mar ne?«

(Matija Dvoršak)

 GP2

Naš logotip po treh tednih

 

In če povzamem idejo z njihove spletne strani: naslednjič, ko prejmete kakšno e-pošto, ki ima na dnu napisano »premislite preden natisnete«, se lahko nasmehnete. Mirne vesti lahko natisnete tudi ta blog. 🙂

Ines Kavgić

Close