Zeleni mirovniki smo tokrat razveselili otroke od prvega do petega razreda, ki so se v tednu zimskih počitnic udeležili »Zimskih počitniških norij« v Mladinsko informacijskem centru v Ljubljani. V torek, 24. 2. 2015 smo se polni pričakovanja zjutraj sestali na prizorišču, se pred začetkom še na hitro pomenili o zadnjih spremembah in poslali Valerijo po pozabljene kitajske paličice. Otroci so nas z radovednostjo opazovali, saj niso točno vedeli, kdo smo in kaj bomo skupaj počeli. Na začetku smo se vsi prostovoljci predstavili udeležencem. Sledila je uvodna predstavitev, na kateri je Matija vsem razložil, kaj Greenpeace je in s čim se v tej organizaciji ukvarjamo. Urška je otroke preko pogovora seznanila z vrstami energije in energetsko varčnostjo. Izkazalo se je, da otroci večinoma že poznajo veliko načinov varčevanja z energijo v gospodinjstvu.

foto1

Po uvodnem delu so se otroci razdelili v dve skupini. Tisti iz prve skupine so z Valerijino pomočjo izdelovali vetrnice iz papirja in jih z žičko pritrdili na paličice. Ostali so medtem sledili navodilom Urške in iz starega časopisnega papirja poskušali narediti majhne posodice. Skupini sta se nato zamenjali, da je na koncu vsak imel tako svojo vetrnico kot tudi posodico. Vsi so se izkazali za prave male umetnike, ki se za ceno lepega izdelka ne bojijo umazati.

foto2

Ker smo že nekaj dni prej sklepali, da bomo zaradi deževnega vremena prisiljeni ostati notri, smo prostovoljci pripravili tudi plan B, ki bi se izvedel v tem primeru. Prvotno načrtovani »Lov za zakladom«, ki bi se izvajal v naravi, bo moral počakati na naslednjo priložnost. Do kosila so se otroci udeležili še treh aktivnosti. Sama sem vodila delavnico na temo ločevanja odpadkov, pri kateri so si udeleženci najprej poskušali zapomniti čim več odpadkov, ki so bili pred tem na mizi le pol minute, in jih narisati. Nato smo s skupnimi močmi odpadke razdelili po tipu in se pogovorili še o nevarnih odpadkih. Urška se je medtem z drugo skupino pogovarjala o obnovljivih virih energije in ogroženih živalskih vrstah. Ugotovili smo, da vsak izmed otrok pozna vsaj eno ogroženo živalsko vrsto.

Pred kosilom je bil čas še za kviz, za katerega smo nekaj dni prej pridno pripravljali vprašanja, Valerija pa je ustvarila izvirno igralno ploščo in tako pokazala svoj umetniški dar. V dveh skupinah so otroci odgovarjali na okoljevarstvena vprašanja. Vsako polje je bilo pobarvano z eno od osmih barv, ki so označevale vrsto vprašanja. Vprašanja so bila na temo rastlinskega in živalskega sveta, vode, odpadkov, organizacije Greenpeace, obnovljivih virov energije, energije, podnebnih sprememb ter kmetijstva in gozda. Začetek igre je bil obetaven, a so otroci kaj kmalu izgubili koncentracijo, saj se je bližal čas kosila.

foto3

Za konec smo se odločili otrokom omogočiti, da tudi sami postanejo Greenpeaceovi prostovoljci vsaj za en dan. Sami so morali izdelati transparent v obliki plakata, ki bi predstavljal nekaj, za kar se oni kot prostovoljci zavzemajo. V dveh skupinah so se otroci lotili ustvarjanja. Nastalo je ogromno zanimivih risb. Mislim, da bi jih lahko kdaj povabili k ustvarjanju pravih transparentov, saj so dokazali, da so njihove glave prave zakladnice domišljije. Po dnevu, ki je hitro minil, smo se animatorjem zahvalili za gostoljubje in veseli odšli, saj smo se vsi strinjali, da so otroci od našega obiska veliko odnesli.

Close