To ni bilo tisto, kar smo si želeli videti. Ko je Greenpeace v začetku leta odjadral proti Antarktiki, smo si nameravali ogledati neverjetne divje živali – racajoče pingvine, veličastne kite, jate morskih ptic – ki so doma v Antarktičnem oceanu.

Pingvini na Antarktiki (c) Greenpeace.

Povezava do peticije Zaščitimo Antarktiko.

Toda celo v teh izjemno oddaljenih vodah nismo mogli ubežati nadlogi naših morij, ki je v središču svetovne pozornosti: onesnaženju s plastiko.

Analiza je pokazala, da so vzorci vode, ki smo jih med našo zadnjo odpravo odvzeli na Antarktiki, vsebovali mikroplastiko, vzorci snega pa kemikalije. To kaže, da je z mikroplastiko in nevarnimi kemikalijami onesnažena celo »zadnja svetovna divjina«.

Nekaj tega onesnaženja je bilo vidnega takoj: naša ekipa je v vodi videla plavati odpadke ribiške industrije, kot so boje, mreže in ponjave, ki so počasi drsele med ledenimi gorami. Ko smo naleteli na takšne predmete, smo jih vzeli iz vode. A kot je pokazalo odkritje mikroplastike v naših vzorcih, je problem veliko večji od teh vidnih smeti – in lotiti se ga je potrebno pri viru.

Plastika se danes nahaja že v vseh kotičkih naših oceanov, od severnega do južnega pola, in celo na najglobljih točkah oceana. Do sedaj je veljalo, da oceanski tokovi okoli Antarktike delujejo kot nekakšen varovalni pas, ki to območje varuje pred plastiko, ki onesnažuje preostale svetovne oceane. Čeprav je mogoče, da je del mikroplastike, ki smo jo našli, prišel iz lokalnih virov (npr. iz kopenskega področja ali iz ladijskega prometa), nekatere študije zdaj kažejo, da bi lahko mikroplastika prišla od veliko dlje.

Kemikalije, ki smo jih odkrili v vzorcih snega, prav tako kažejo, kako vseprisoten je lahko vpliv človeštva. Te kemikalije se na široko uporabljajo v številnih industrijskih procesih in potrošniških izdelkih, povezane pa so z reproduktivnimi in razvojnimi motnjami pri živalih. Med pridobljenimi vzorci snega je bil tudi sveže zapadli sneg, kar kaže na to, da so lahko kemikalije v sneg prišle tudi iz ozračja.

Naše vzorčenje snega in vode je imelo pomembno vlogo pri znanstvenem delu, ki ga je opravil Greenpeace med našo trimesečno ekspedicijo na Antarktiki. Čeprav to ni prvič, da je bila na Antarktiki odkrita mikroplastika, Greenpeaceovo poročilo potrjuje znaten in merljiv obseg onesnaženja na tem območju.

Greenpeaceova odprava na Antarktiki. (c) Greenpeace.

Povezava do peticije Zaščitimo Antarktiko.

Naša analiza ponuja dragocene nove informacije, s katerimi bomo poglobili naše razumevanje problema onesnaževanja s plastiko v naših oceanih – in obenem pojasnjuje, zakaj so potrebni nujni ukrepi za spopad s problemom pri samem viru, če želimo zaščititi naše oceane in morsko življenje.

To pomeni, da moramo ukrepati za zaščito našega oceana tako na kopnem kot na morju. Po vsem svetu moramo ustaviti odlaganje plastike v oceane, tako da podjetja pozovemo, naj zmanjšajo količino proizvedene plastike in od držav zahtevamo, da uvedejo ukrepe, s pomočjo katerih bomo lahko naredili konec obdobju plastike za enkratno uporabo.

Pomeni pa tudi, da moramo ustvariti varne oaze na morju, kjer bo vsakršna človeška dejavnost prepovedana, da si bodo živali lahko opomogle od pritiskov, ki so jim podvržene. Letos imajo države priložnost, da ustanovijo Antarktični morski rezervat in tako zaščitijo območje, petkrat večje od Nemčije. Poziv k ustanovitvi tega ogromnega rezervata je podprlo 1,6 milijona ljudi po vsem svetu. Z odkritjem plastike in kemikalij na Antarktiki je to še toliko pomembneje in predstavlja dodaten pritisk na vlade za zavarovanje tega kontinenta.

Louisa Casson,

predstavnica kampanje za zaščito Antarktike pri Greenpeace UK