Ni vsak pingvin kos življenju na Antarktiki, ampak tisti, ki so, so še posebej enkratni. Ne pozabite, pingvini si ne morejo privoščiti, da bi v primeru slabega vremena odleteli stran.

Ker je Dan ozaveščanja o pingvinih ravno zdaj, ko smo na Antarktiki in se borimo za zaščito njihovega doma, vam ponujamo naš seznam najbolj plavutkasto fantastičnih antarktičnih pingvinov. Pripravite se, da na vas napravijo močan vtis.

#5 Oslovski pingvin 

Oslovski pingvin

Oslovske pingvine lahko prepoznamo po elegantni beli trikotni lisi nad očmi, ki se razteza čez vrh njihove glave. Raje imajo območja brez ledu, zato se zadržujejo na obali Antarktičnega polotoka in priobalnih otokih. Oslovski pingvini imajo izstopajoč čopast rep in lahko vržejo glavo vznak, pri čemer naredijo zelo glasen, trobeč zvok, trobljenje, ki se sliši veliko bolj impresivno kot bi nakazovala njihova 75cm visoka postava. Pogumni mali oslovski pingvini se lahko dnevno potopijo več stokrat v iskanju rib, krila in majhnih lignjev ter so morda najhitrejši pod vodo plavajoči pingvini, saj dosegajo hitrosti kar do 36 km/h.

#4 Zlatočopasti pingvin (makaroni pingvin)

zlatočopasti pingvin

Ne, ne gre le za vrsto testenin, je tudi vrsta pingvina, ki je bližnji bratranec veliko bolj poznanega skalnega pingvina. Monogamen zlatočopasti pingvin je najbolj južno bivajoč izmed vseh čopastih pingvinov in zdi se, da ne potuje daleč preko antarktičnih voda ter gnezdi na Antarktičnem polotoku in bližnjih otokih. S čudovitim rumenim čopom, so te nerodne svetlolase bombe, ki rade jedo krile, morda bolj primerne za politične funkcije v trenutnih razmerah.

#3 Ogrličasti pingvin

Ogrličasti pingvin

To so pingvini, ki izgledajo kot da bi morali nositi čelado, ker če ne – kaj je potem smisel tistega črnega traku pod brado, kajne? Antarktični pingvini morda izgledajo debelušni in resni, in prav je tako, kajti z njimi se ni za šaliti. Ker so monogamni, se vsako leto vrnejo k istemu partnerju ter pestremu razmnoževališču ter pogosto izberejo težko dostopne skalnate otoke, kjer lahko zavarujejo sebe in svoje mladiče – ampak za to varnost je potrebno plačati ceno, saj morajo prekrmariti pot preko nevarnih skalnatih pečin in viharnih morij Antarktike, da lahko nahranijo svoje partnerje in mladiče. Morda pa tista čelada sploh ni tako slaba ideja …  

#2 Cesarski pingvin

Cesarski pingvin

Za las je zgrešil prvo mesto in je oče vseh – cesarski pingvin. Največja živeča vrsta pingvina, ki lahko doseže izjemne 1,3m višine in tehta do 40kg, približno toliko kot 12 letni otrok. Ne samo, da so največji, tudi potopijo se najgloblje, najmanj 550m globoko v ledeno mrzli Antarktični ocean, da lovijo ribe in lignje. Znanstveniki so pred kratkim odkrili, da so cesarski pingvini še posebej dobro prilagojeni za življenje pod vodo, zahvaljujoč mehurčkom, ki jih naredijo bolj gladke in hidrodinamične kot katerega koli od olimpijskih plavalcev. Cesarski pingvini so izjemno trpežni – ne samo, da preživijo ostro zimo na Antarktiki, tam se tudi razmnožujejo in vzgajajo svoje puhate mladičke. Ogromne gruče očetov, ki ostanejo doma, se neprestano premikajo, zato da ohranjajo toploto in varujejo svoja jajca ter novo izvaljene mladiče, medtem ko gredo samice loviti hrano. Brez dvoma so to najbolj antarktični izmed vseh pingvinov in zagotovo prejmejo tudi nagrado ‘najboljši oče’.

Ampak ker ste za kljun zgrešili prvo mesto, odstopicajte stran cesarji!

#1 Adelijski pingvin

Adelijski pingvin

Na vrhu seznama je antarktična rock zvezda med pingvini – srčkan, ljubek in na sploh izjemen Adelijski pingvin. Ne zrastejo kaj več kot 70cm, zato morda te majhne raketice dajejo videz slabo opremljenih pingvinov za racanje po zemlji, ampak v vodi so to najboljši loveči torpedi krilov.

Ti majhni pingvini so nerazumno prikupni in verjetno najbolj pingvinasti od vseh pingvinov, vendar se za tem srčkanim in ljubkim videzom skriva trdoživ specialist za Antarktiko, ki ga lahko najdemo na vseh obalah Antarktike. Ne razmnožujejo se nikjer drugje na Zemlji, zime pa preživijo stran od obale, v Antarktičnem oceanu.

Tako so trdoživi, da svoja gnezda naredijo iz skal! Skale in kamenčki so valuta, ki skrbi za delovanje družbe Adelijskih pingvinov – podarjeni so kot dokaz ljubezni za osvojitev partnerja, izmaknjeni sosedom, ko le-ti ne gledajo in zamenjani za ukradene trenutke strasti.

Da, veliki pogumni cesarski pingvini so nesporni kralji ledenega kontinenta, ampak za absolutno pingvinsko izjemnost, zabavo in umetnost kraje kamenčkov, menimo, da majhne Adelijske pingvine njihov pogum postavi na prvo mesto med pingvini Antarktike. 

Na ta dan ozaveščanja o pingvinih vas vabimo, da se pridružite našemu gibanju za ustanovitev največjega zaščitenega območja na svetu in varnega zavetja za pingvine – Antarktični morski rezervat – podpiši na http://act.gp/2mwuYSn