Največja srca na svetu lahko najdem v Antarktičnem oceanu, zakaj jim torej na letošnje Valentinovo ne namenimo nekaj naše ljubezni?

Na svetu je vedno dovolj prostora za še več ljubezni – in današnji dan se zdi popolna priložnost, da jo še malce razširimo. Naša ladja, Arctic Sunrise, je trenutno na Antarktiki, kjer lomi led namesto src, zato vam ponujamo nekaj antarktičnih Valentinovih zgodb.

(c) eco2drew/iStock

© eco2drew/iStock

 

Veliko srce

Sinji kiti so največje živali kar jih je kdaj živelo in imajo tudi največja srca – veliko je približno toliko kot odrasla gorila. Potrebno je veliko krvi, da lahko poganja te oceanske velikane v ledenih antarktičnih vodah, zato je veliko srce zelo praktično, obenem pa izražajo tudi izjemno ljubezen in predanost svojim mladičem. Vsako leto množično migrirajo, zato da se lahko parijo v varnih, toplih, tropskih vodah, nato pa se vrnejo nazaj, kjer se hranijo v ledeno mrzlih s krili bogatih južnih morjih, njihovi veliki mladiči pa jim zvesto sledijo. Tako zelo so predani svojim potomcem, da se odpovejo hrani z namenom, da negujejo in skrbijo za svoje mlade – zato so zelo lačni, ko ponovno prispejo v Antarktični ocean!

© M Rauschert Popis morskega življenja

© M Rauschert Popis morskega življenja

 

Veliko srca / Ljubeč objem

Drobcena hobotnica Pareledone turqueti ima tri srca! Te bleščeče prebivalke morskega dna živijo vsepovsod po Antarktiki, njihov DNK pa od nedavnega znanstvenikom namiguje, kako so podnebne spremembe vplivale na Antarktiko v preteklosti. S tremi srci in osmimi rokami zagotovo lahko nudijo veliko ljubezni, morajo pa nuditi tudi izjemne objeme.

Kate Davison / Greenpeace.

© Kate Davison / Greenpeace.

 

Resnična predanost / Brezmejna ljubezen

Če imajo srečo, albatrosi lahko živijo tudi do 60 let in s svojim partnerjem preživijo celo življenje. Te ikone ter oceanski popotniki sami letijo več tisoč kilometrov čez ocean, kjer s pregledovanjem valov Antarktičnega oceana iščejo hrano. A vsako leto romantično romajo nazaj do istega gnezdišča na odmaknjenih otokih, kjer se ponovno snidejo z ljubeznijo svojega življenja. Po nekaj vljudnega dvorjenja in nežnega druženja, par ostane skupaj, da vzgojita edinega mladiča, ponovno pa se poslovita, ko se mladič operi – vse dokler se znova ne najdeta naslednje leto.

(c) Justin Hofman / Alamy Stock Photo

© Justin Hofman / Alamy Stock Photo

 

Netflix & kril / Kako globoko sega tvoja ljubezen?

Antarktični kril je morda najbolj viden v obliki roječih roza oblakov blizu gladine oceana, ko želijo biti intimni pa se potopijo malce globlje. Voajeristični znanstveniki so videli kril, kako se pari blizu morskega dna, tudi 500 metrov globoko, kar je precej velikanski trud za tako drobcen kril. Še dobro, da je, potem ko se spustijo v globine, celotne afere, ki jo znanstveniki precej neromantično imenujejo ‘loviti, preiskati, objeti, upogniti & potisniti‘, konec v samo nekaj sekundah.

© Christian Åslund / Greenpeace

© Christian Åslund / Greenpeace

 

Srčkani pari / Postanite divji s svojimi kamenčki

Adelijski pingvini svojim partnerjem dajejo ljubezenske žetončke. Ker ti ljubki mali zapeljivci za svoja gnezdišča izbirajo gola, kamnita območja brez ledu na obrobju Antarktike, ne morejo nabirati rož ali iti v bližnjo zlatarnico. Zato svojo ljubezen izkazujejo tako, da podarijo najlepše kamenčke kar jih lahko najdejo. Te kamenčke priročno uporabijo za gradnjo gnezd, kjer vzgojijo svoje mladiče: ne gre torej zgolj za ganljivo dejanje darovanja, ampak tudi za iznajdljiv način plačila pologa za nepremičnino.

Na letošnje Valentinovo napravite malce več prostora za ljubezen na Antarktiki – pridružite se našemu pozivu za ustanovitev Rezervata v Antarktičnem oceanu, s čimer bomo vsem tem izjemnim bitjem zagotovili prostor, kjer bodo lahko živeli nemoteno.

Avtor: Willie Mackenzie